2014. augusztus 2., szombat

Bolívia kijelenti Izrael "terrorista állam" - felmondták a vízummegállapodást ( - mélyponti viszony)

USA Today számolt be, hogy több dél-amerikai ország, köztük Brazília, Chile, Ecuador és Peru, emlékeztetett arra, hogy nagykövetei tiltakozásképpen korábban kifejezték magukat a gázai háborúval szemben, ahol már több mint 1300 embert öltek meg Izraeli katonák.

Most Bolívia hivatalosan is kijelentette (deklarálta), Izrael "terrorista állam", míg számos dél-amerikai ország hívta vissza nagykövetét Izraelből tiltakozásul a folyamatban lévő háború a Gázai övezetben zajló militáns cselekmények okán.  

 http://images.christianpost.com/full/74569/bolivias-president-evo-morales-reads-an-official-statement-during-a-news-conference-in-sucre-in-this-july-8-2014-handout-picture.jpg
 
Bolíviai elnöke, Evo Morales szerint Izrael "terrorista állam" és helyezzék azt a "3. csoportba" és az olyan kategóriában szereplő országok mellé az izraeli állampolgárokat, hogy kötelesek legyenek vízumot beszerezni  a Bolívia, utazás előtt; - amire korábban nem volt szükség.

http://s1.ibtimes.com/sites/www.ibtimes.com/files/styles/v2_article_large/public/2014/07/30/evo-morales.jpgMorales emlékeztetett arra, hogy Bolívia 2009-ben megszakította diplomáciai kapcsolatait a zsidó állammal, a palesztinokkal szembeni "népirtás" tiltakozásaként, merthogy a gázai konfliktus során "Izrael nem tartja tiszteletben avagy alkalmazásában az Egyesült Nemzetek Alapokmánya, sem az Egyetemes Emberi Jogok Nyilatkozata" szerint elfogadottakat, s ekként határozott.

A vízumkényszer az ezt követő bejelentés után, szerdától lépett életbe, ami főként a fiatal izraelieket sújtja, akik gyakran utaztak el és szívesen tartózkodtak hosszabb ideig a Dél-amerikai (andoki) országban. 

"Sajnos, az izraeli kormány nem tartja be a nemzetközi egyezményeket, az emberi jogokat" - mondta Morales egy kabinet ülésen. Bolívia 1972. augusztus 17.-én írta alá Izraellel a vízummentességről a megállapodást. Most ezt a több mint 40 éves megállapodást kénytelen a kormány megszüntetni. Ennek az izraeli beutazók látják kárát.  

Morales kijelentette:
"Meghoztuk a határozott döntést, felmondjuk a vízum megállapodást Izraellel."

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése