2014. augusztus 24., vasárnap

Megkezdődik az aláírásgyűjtés - kikkel szembesül valójában Ócsa népe ( - döntéselőkészítő mérlegelés)

Szombaton indult az önkormányzati választások hadjárata, vagyis a kampányolás időszaka. 

A demokrácia a néphatalom, aminek gyakorlása valamint az egyik legnagyobb megvalósíthatósága a választásokban rejlik. A demokratikus akarat kinyilvánítása  elsősorban  választói jog által gyakorolható.  Aki ebben nem vesz részt, az vagy éretlen erre, vagy eleve szükségtelennek érzi, ezért számára szükségtelen,  mert kiszolgáltatottan is elfogadható számára a továbbélt, aztán csak viseli a következményeket. Hazánkban a választásokon a lakosság nagyrészt kinyilvánítja az akaratát. Ők azok, akik meghatározzák mások sorsát, és alakítják a jövőt. Ezért érdemes kézbe venni a dolgotok és a lehetőségek szerint választani. A blog ehhez kívánunk segítséget nyújtani.

Holnaptól már a jelöltek aláírásgyűjtése is megkezdődik.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiCwvoomFfXaVc00KPjg4Ryvuymx8A2tOdfNJRMkh6he9ahoBsPDCOnDW4nAwEf0W1sBCO4MASFlwwIXuoONGid5kzwOhAJ136Yp8MqiYGLl42mxpR4ZvyLaI-8jFXkTMywKyIVKOkA6Sg/s1600/kib%C3%ADr%C3%B3-+fidesz.jpgÓcsán a helyi kisbíró szerint elsőként és egyedüliként a Fidesz gárdáját mutatták be egy képes kiadvány által, még jóval a kampány előtt. Ők 8 főből álló csapattal szállnak versenybe, élükön a jelenlegi polgármesterrel, aki a jelek szerint, ha ezen a poszton nem nyer, akkor nem kíván képviselő lenni a továbbiakban. Akik viszont igen, azok közt három fő (Buza, Horváth, Kardos) ebben a ciklusban már megmutatta mire képes. 

Buza Ernő az Ügyrendi Bizottság elnöki posztját töltötte be, és tagja volt a Gazdasági Bizottságnak.

Kardos Zoltán a Gazdasági Bizottság elnöke és az Ügyrendi Bizottság tagja volt az elmúlt években. Gyakorlatilag egymást segítve amolyan váltófutóként vitték a prímet a testületben.    
A testület két nagy jelentőségű bizottságának vezetőéről van szó. Rajtuk múlott a város további hitelfelvételé, eladósodása, és számos olyan pályázati pénz és lehetőség elhagyása, a fejlődés elmaradása, ami valójában az általuk elnökölt és vezetett bizottságok kompetenciájába tartozott.  A város elmúlt időszakbeli tétovaságának, fejlődésképtelenségének egyeneságú és közvetlen felelősei ők az alpolgármester és a polgármester mellett.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjU72PNwAqhhxs1m4Vz964iSTiiDCSnQhMsWvfv6O6T0pQjp8J-HZTKJGsd8IGe1gUh-al2VNrU0KZFfqFuPLkL1yHaduZMJ3monflLdkiwVQUWGi8jEZowNx1QesQQbmdGOHycBT4X8mw/s1600/DSCF9293.JPG 
Horváth Tamás alpolgármester ciklusbeli törekvései elsősorban a saját jólétének fokozására történő cselekvésekben tört felszínre, mintsem a városért és az itt élőkért történő cselekvések sorozatában. Álláshalmozóként nem is tudott olyan intenzitással részt venni az önkormányzat munkájában, mint az, aki csak és kizárólag ezzel foglalkozik. Horváth Tamás nem adta fel korábbi foglalkozását, és maradt tanár a helyi gimnáziumban. Alpolgármesterségét mégis főfoglakozásúra váltotta, ami nem csak a város kasszáját, de az ő képességeit is megterhelte. Számára azonban ez sem volt elég, mert a megyei közgyűlésben is helyt, és rendelkezésre kellett volna állnia a párt képviseletében. És itt pont ez a baj. Az, hogy Ő soha nem az embereket, hanem inkább más érdekeket képviselt. Ezek önös és egyéni, illetv más célú társulási érdekek voltak. Horváth Tamás volt az a képviselő, aki indítványozta a testület laptopjainak elherdálást, majd ezt követő bagóért történő felvásárlását. A számítástechnikai háttér nélkül maradt és felálló új testület aztán ezeket a gépeket újra cserélvén 3 milliós kiadással nyitott, amit mint veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a város és annak lakossága. Ezt követően Horváth Tamás és Bukodi Károly volt az két vezéregyéniség, aki a hiány pótlását a Kommunális adó bevezetésével próbálta fedezni. Nekik köszönhető még a régi gazdasági majort illető Alsópakony településrészben élők vízellátási hiányossága, a csatornaházólat kiépítetlensége, az elmaradt indulás a tanyafejlesztési pályázatokon, és így a térség félzárkóztatásának hiánya. Térnyerésük és ténykedésük alatt a hangoztatott ígéret ellenére egyetlen méter kerékpárutat nem építettek. A buszközlekedést nem voltak képesek fejleszteni és jobbá tenni,  vasúti átjárókat hagyták a maguk balesetveszélyes voltában. A vasúti menendőd javítása, a késések megszüntetése érdekében nem léptek fel, a Vasútállomás környékének rendezését nem kezdték meg. A jelenlegi piac környékének áldatlan állapotára elképzelést sem vázoltak, és a buszmegállók kialakításával sem foglalkoztak az elmúlni látszó ciklus során. Számukra csak a pénz, a fizetség volt a fő szempont. Bukodi Károly a maximálisan felvehető illetmény mellé még jelentős mértékű cafeteria juttatásúban is részesül, továbbá szükségét érezte kiaknázni az alapfokú nyelvpótlék felvételében rejlő lehetőségeket, ami további öt ezer forintos igénnyel járt. Ócsán továbbra is megoldatlan gond a közlekedés, nagyvárosba jutás. Az elmúlt évek folyamán ezzel mit sem törődtek a magukat újra jelöltetők.

Az új belépőként felbukkanók eddig nem ismert városbeli tevékenységük csak önmagáért beszél. Felbukkanásuk ahelyett, hogy az előrehaladást szolgálná, csupán csak pártszolgálatossá teszik személyüket.  Feladatuk az esetleges bejutás és csupán a testületen belüli egységes szavazás biztosítása, a pártakarat fenntartása. Ennyi cél. Ez pedig nem a város érdekeit, hanem az eddigi elhibázott hatalomgyakorlást biztosítani.

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t1.0-9/10501818_261881454005487_2712551965765279687_n.jpgEgyedül Hantos Péter lóg ki a sorból, abból a szempontból, hogy a többiekkel ellentétben közismert személy. Ez a közismertség pedig a városi lelkészségéből, nem pedig a városért kifejtett ténykedéséből fakad. Amit róla tudunk az, hogy az eddigi közpénzigénye és támogatottsága nem csak a reformátusokat, hanem a katolikusokat és a városban élők összességét érintette. Nem a helyi jó viszony alakítója, inkább a megosztottság fenntartója. Ez pedig hátrányos a nem református tagozottságú emberekre nézve. A báránybőr bizony élces törekvést és harcos pénzszerzést bujtat. Nem lenne célszerű a város református kezek közt külszolgálattá tenni, mert annak ugyanúgy nem lenne jó vége, mint az eddig ismert törekvéseknek, vagy éppen semmittevésnek. A helyi református lelkész amúgy is adós a saját portájának rendbetételével. Ennek híján pedig nem kéne nagyobb fába vágni a fejszét. Ezért számára inkább javasolt a szószék, mit a képviselői megjelenés. 

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/t1.0-9/994412_566559703437110_1810583936_n.jpgPuskás Imre az a jelölt, akinek semmiféle önkormányzati kötődése nincs, csupán együtt rúgta a bőrt Bukodi Károllyal és a foci terén egy húron pendülnek. Ennek azonban nem sok köze van Ócsa felemelkedéséhez. Többnyire innen és a Székelykapu Baráti Társaság általi befolyásoltságából ismert.
 
Ezzel a legnagyobb, és egyben vezető párt listásait vettük szemügyre és vázoltuk térnyerésüket. Valós programot tőlük még nem láttunk. Az általuk indított képviselőjelöltek felének közéleti tevékenysége nem ismert.  Akikről nem szóltunk, az azért van, mert semmi érdemit nem tudunk felmutatni róluk. Eddig nem vettek részt ismert közéleti tevékenységben Ócsát illetően. Számunkra - mint sorsdöntő választók - szóra sem érdemesek.

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/t1.0-9/s552x414/10625013_800736313281231_5749780371262774892_n.jpgA másik jobboldali pártos tömörülés szintén olyan polgármesterjelöltet indít, aki az előző ciklusban is az volt. Ebben nincs változás. Ez a jelölt azonban nem csak a polgármesterségért indul, hanem a képviselőségért is ringbe lép. Ő az előző ciklusban még nem jutott be, mert nem szerzett ehhez elég mandátumot. Most azonban úgy tűnik, nagyobb esélye van erre.  Vele együtt egész frappáns csapat látszik körvonalazódni.

https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/562202_399542980088463_1670575909_n.jpg?oh=e3811527f733b8c30ba2fed1e011b954&oe=546FC9A0Dr Ács László ügyvéd sokak előtt nem ismeretlen. Helyben is folytat tevékenységet irodáján át, ahol több lakos problémájával foglalkozik. Ismert fellépő szereplője a helyi közéletnek, akkor, amikor az eddigi önkormányzat vezetése, bizottsága és testülete nem vállalta fel a megemlékezést. Ács László ismert szónok, és ismert korábbi programja is. Beszéde mindig mély és megható érzelmi tolulást okoz a közönségben. Nem volt ez másként a Kettős-kereszt állításnál, vagy a Trianoni emléknapok során. Jó magyar ember, sziklaszilárd hittel, tartással és annak büszke vállalásával. 

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/t1.0-9/1450338_680932805282811_2116009282_n.jpgTarnavölgyi Zoltán képviselőjelölt ismertségem szerint kiváló hazafi és jó magyar honpolgár, aki mindig ott volt azokon az eseményeken amikor rajtunk, vagy a hithű embereken kívül más alig. Rendszeres részvevője és koszorúzója az ismert eseményeknek ünnepek, vagy megemlékezések alkalmával. Aki részt vett már ilyenen, az hallhatta felszólalását is. 

Vellai József  jelölt Ócsa városában széleskörűen ismert munkás ember, jó hazafi hírében áll. Visszafogott, józan gondolkodású csendes ember aki nem csak bírja, hanem állja is a kihívásokat, és ezekben képes jó döntéseket hozni, miközben nem feledkezik meg a csapatról, (itt adott esetben a városról) amiben és amiért játszik. Szóval igazán kiváló ember és méltó társ-párja Ács doktornak valamint a többieknek. 

A további jelöltek számomra nem ismert előélettel rendelkeznek, így róluk csak annyit tudnék nyilatkozni, mint az előző párt esetében is. 

Ha ott viszont ezt nem tettem meg, akkor is sem fogom. Ez politika és közélet, nem pedig egy családfa ábrázolás. Ezért sem kívánok a családi háttérrel, vagy életkörülményekkel foglalkozni. Ez nem erről és a gyerekek számáról, nevéről szól, vagy hogy ki mikor költözött, hova járt iskolába. Persze domináns lehet ez is, de most a jövő a kérdés. 

Azért választunk másokat, mert változást akarunk. Fejlődést javulást várunk a jelen stagnálásával szemben.

Ezzel kilenchetijük, hogy más párt által képviselt jelöltindítás a polgármesteri székért való ilyen téren történő indulás a fenteiken túl nem ismert.

A baloldalnak nincs jelöltje, az LMP nem indít pártzászló alatti személyt. 

Ócsán azonban függetlenként még több ismert régi szereplő vesz részt a versenyfutásban. 

Dönti Károly a mostani időszakot megelőzően vezette a nagyközséget a várossá fejlődés útjára polgármesterként. Négy éve a Fidesz előretörésével szorult vissza. A felálló testület korelnöke. Az elmúlt négy évben képviselőként ellenzékbe, és háttérbe szorult. Jelentős helyi múlttal, hivatali és közéleti jártassággal rendelkezik. A regnáló vezetés nem méltatta felszólalásait, aggályait. A korábban részben stabilizálódott költségvetést ezek után a jelenlegi hátrányos helyzetbe hozták. Grafikai ábrázolásai, képregény illusztrációinak bemutatása nem a választásokhoz kapcsolódóan, de időszerű lenne a helyi közösségi házban. Újraindulásával függetlenként a városért az itt élőkért kíván tevékenykedni és alkotó mód tenni, cselekedni.

http://mandiner.hu/valasztas/arckep/893261.jpgTörök László szintén függetlenként indul a legmagasabb köztisztségért. Nem első esetben méretteti meg magát ezen a szinten. Évekkel korábban is így indult a városban. Képviselőségig vitte. Több éve stabil és megbízható tagja a testületnek. Az utóbbi időben másokhoz hasonlóan szorult háttérbe ugyanúgy méltatlanul, mint más ebbéli társa. Ismert közéleti személy, az egyik helyi "zöld" aktivista, mondhatni környezettudatos természetvédelmi és idegenforgalmi szakember, az ebbéli közhasznú egyesület elnöke.

https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/t31.0-8/s960x960/860699_453201351417226_1774618657_o.jpgUitz Erika jelentős közigazgatási gyakorlattal, és hivatali előélettel, jártassággal rendelkezik. Jelenleg is közalkalmazott. Korábban az önkormányzat állományában, ma meg a járás alatt (Pest Megyei Kormányhivatal, Gyáli Járási Hivatal Ócsai Kirendeltség Okmányiroda) dolgozik, és látja el feladatát itt helyben. Az okmányiroda vezetője. Szakmabelisége, kimagasló háttértudása megkérdőjelezhetetlen. Függetlenként szándékozik indulni és megmérettetni magát most.

Gondolom sokan vélik, - s látva azt az elkeserítő helyzetet, ami az elmúlt négy év során a városon belül létrejött és kialakult - úgy, hogy ezért, illetve ez ellen tenni kell. Így jelennek meg és emelkednek elő olyan cselekedni akaró személyek akik eddig csak csendben tűrték, elviselték, vagy csupán sodrottak az események árjával, de ma már ezért illetve ez ellen ténykedni is szándékoznak. 

Ők azok akik most akár ismeretlenül, akár csak részben ismertként megjelennek az emberek előtt a jelöltségért.

http://vecseshirek.hu/wp-content/uploads/2014/08/al%C3%A1%C3%ADr%C3%A1s-gy%C5%B1jt%C3%A9s.jpgMi most ezek helyett inkább az ismert és potenciális jelöltek a vezető tisztségviselői posztra törők röpke ismertetésével foglalkoztunk érintőleg.  

A polgármester- és a képviselőjelöltek bemutatását ezennel nem kívántuk magunkra vállalni és az ebbéli lehetőséget sem kívántuk elhalászni, de ahogy az idő halad előre, a választóknak megkel ismerkedniük velük, és meg kel tudniuk számolni a következményekkel. 

Elvégre októberben a választásokkal a további sorsukról, annak alakulásáról és a nem a világpolitikai történések magyarországi darabjáról, hanem az egyéni életük alakulásáról a város sorsáról döntenek. Ez pedig nem pártérdek, hanem mindenki számára egyéni.  

Még van idő 5 polgármester-jelölt és a még (név szerint) nem ismertetett további képviselőjelöltekkel vagy két tucatnyi ember közül kell kiválasztani a legalkalmasabbat a feladatvégzésre. 

Ebben próbáltunk segítségükre lenni.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése