2019. október 1., kedd

Tél a nyárra - tücsök és a hangya meséje, avagy az éghajlatváltozás szele ( - mond, Te kitválasztanál magadnak)

Mit csinált a Tücsök nyáron?
Csak muzsikált hét határon.
Aztán jött a tél a nyárra,

Mintha most jönne a tél az őszes nyárra.

Ócsa városát valahogy elkerülték a beígért beruházások.

Városunk nem készült fel a befogadásra. Az önkormányzatunk elmúlt 9 éve sem volt elég arra, hogy munkahelyteremtő beruházásokat, ipari parkokat tudjon létesíteni. A nagy áruházlánctól (Penny) a nagy logisztikai szállítóig és a más tevékenységet folytatók mindegyike az egyik közeli települést választotta. Így ezek a beruházások is a szomszédba kerültek amivel az általuk befizetett iparűzési és egyéb adók is más településeket gazdagítanak. 

Ócsa lakosságának nem maradt más, csak a lakossági adó amiből a helyi fociklubot, a városvezetők plusz juttatásait és a sikereteken pályázatírót gazdagítják, hogy többről ne is beszéljünk. A lényeg, hogy az évek óta beszedett kommunális adóforintjainkból nem telik tisztességes és szelektív hulladékgyűjtésre, normális közösségi  közlekedésre, közutakra, járdára és mi egyébre, mert benyelik a közösbe. Oda ahol az egészet komposztálják. Mindez nem a város fekvéséből fakadó probléma, hanem a vezetéséből adódó gond. 

Ócsa földrajzi elhelyezkedése,  közúti elérhetősége, vasúti kapcsolata nem lehet hátrány a főváros és az ország középpontja határolta területen. Nem jelenthet gondot mindez városunk számára, ha a kedvezőtlenebb elhelyezkedésű Bugyi község képes nagyvállalatokat befogadni, letelepíteni, vagy ha a távolabbi Inárcs, Kakucs kistelepülések képesek jobb kapcsolatot gyorsabb buszközlekedést biztosítani naponta a főváros irányába és vissza. Vagy ahogy Alsónémedi is képes erre, úgy Ócsa is megtehette volna. Erre is adott volt az elmúlt 9 év.
 Ócsán Alsónémedivel szemben elavult maradt szennyvíztisztító, mert amikor pályázni lehetett rá, akkor ezzel a szomszédos település vezetése tudott élni, a mi önkormányzati vezetésünk meg nem. Amikor a szomszéd képes volt inkubátorházra pályázni, ipari-parkokat  létrehozni, akkor Ócsa városvezetése nem volt képes erre. Igazából az elmúlt évek során egyszer sem, és akkor sem, amikor a Pedig városunk elérhetőségi-,  közlekedési és szállítási adottságai és a térség munkaerő ellátottsága lehetővé tenné mindezt, hiszen a kisebb települések, és a szomszédos község is nagyobb foglalkoztató már nálunk. Azon elvárás, hogy hosszútávon biztosítsa településünk lakosságának a helyben történő munkavállalását az önkormányzat, szintén csak másokra igaz. Az ócsaiaknak bizony kanosszát kell járniuk a munkahelyért. Pedig a foglalkoztatás biztosítása jó alapot jelenthetne  ahhoz, hogy befektető barát környezetet alakítsunk ki. Kisvárosi önkormányzat eddig semmilyen szakmai-pénzügyi támogatást nem biztosított ehhez. Az ilyen jellegű kezdeményezések elindításához bizony más gondolkodásra és más típusú vezetésre van szükség. Városvezetés az első lépéseket sem tette meg egy önfenntartó, gazdálkodó önkormányzat irányába. Az önkormányzati tulajdonban lévő  ingatlanokban rejlő effajta lehetőségeket nem mérlegelték, kihasználtságukról nem gondoskodtak. Kivéve két esetet. Ebből az egyik az oxyfa ültetvény kudarca volt, aminek során városunkat legalább egy Tsz-irodányi veszteség érte, míg a másik kísérlet a hulladéklerakás volt. Azt is a lakossági kassza bánta. 

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a most leköszönő városvezetés soha nem volt jó gazdálkodó és jó szolgája a választóknak. A város vagyonával értékeivel és környezetével sem bántak jól. Ócsán ahogy a polgárságot megsarcolták, úgy minden mást lefölöztek. Korábban konszolidált városi költségvetésünk akár egy lyukas zokni, amin már a kommunális adóprés sem segít. Ma azt sem látni, hogy valójában mit hagy örökségül az eddig ellenzék nélkül gyaluló városvezetés. 

Csupán a félelem érzete járja át a világhálót, ahol azt érezni, hogy nagyon fél valaki a bukástól. Hogy most képes mindet felhasználni és kihasználni, az egykoron kormányváltásra készülő levitézlett jobbiktól az utolsó fűszálba kapaszkodva próbál érvelni az, aki most kezdi csak érezni a változás szelét. 

Valójában nem kéne más, csak egy új városvezetés, az, hogy Ócsa lakossága is részesüljön a fejlődés nyújtotta lehetőségekből, a más települések számára adott eredményekből. 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése