2019. október 5., szombat

Ócsán negyedéves késéssel sem teszik még hozzáférhetővé az önkormányzati jegyzőkönyvekbe való betekintést

Ócsán mindig is baj volt a demokrácia gyakorlásával, mert ahol csak lehetett korlátozták az önkormányzati munkába való betekintést, a város dolgaira való rálátást.

Az önkormányzati munka, a testületi űlések és az azokról készült hang- vagy képfelvételek nyilvánosak. A jegyzőkönyvekbe való betekintést pedig kötelessége biztosítani a hivatalnak. 

Negyedéves késéssel sem kerülnek fel a város hivatalos oldalára a testületi ülések jegyzőkönyvei - hónapokon át nem teszik elérhetővé az ülések anyagait, amivel gátolják a betekintést, az átláthatóságot

Ócsán mint ismert, az önkormányzati gyűléseket nem közvetítik, azokat ha nem is zárt ajtók mögött, de a maguk beágyazottságával tartják és ülik meg. 

Az elmúlt évek során felmerült és a polgármesteri kampányban is használatos felvételeket, a Facebook "élő" közvetítését nem kívánják alkalmazni az önkormányzati munka során, annak ellenére, hogy ez már másutt elfogadott és természetes módja a demokratikus nyilvánosságnak. 

Emlékezetes a cigány kisebbségi önkormányzat azon javaslata, hogy az önkormányzatunk testületi ülésekről készítsenek képi felvételeket, amit akár élőben lehessen követni, akár felvételről meg lehessen nézni. Erre adott a lehetőség, és a technológia, hiszen a polgármester is alkalmazza ezt a kampánya során, de a testületi ülések ebbéli "zártságát" meg kívánja tartani, ugyanis így szabadabb és kontroll nélküli számára a pálya, mivel a jegyzőkönyvek soha nem követik le azt ami ott valójában zajlik, és nem adják vissza  azt a tényleges valóságot. A hanglejtések, a beszólások, vagy a rájátszások sokszor nem jönnek vissza a kivonatolt jegyzőkönyvekből. Volt már olyan is hogy szavak, mondatok maradtak ki a leiratból. Hol a hangfelvételre, hol a kazetta cserére, vagy a beletörlésre hivatkozással. Az egyenes közvetítés, a folyamatos felvétel mindezeket a visszaélésre lehetőséget adó dolgokat felszámolná és gátolná. Az önkormányzati ülések anyaga valósidejű közvetítés esetén azonnali rálátást biztosítani, a visszajátszás pedig egyértelműsíthetné az ott történteket. Ezzel a jegyzőkönyvi betekintések elhúzódása is kevésbé okozna gondot az önkormányzat működésben, és a demokrácia intézménye sem sérülne annyit, mint ahogy eddig.  

http://archiv.erdmost.hu/wp-content/uploads/2018/10/pmkh.jpg
A jelenlegi egypárti városvezetés nem hogy nyitna, hanem még gátolja, vagy szabotálja a közzétételt is, mivel a jegyzőkönyvek tartalmát a városi hivatalos oldalán csak jelentős időmúlást követően teszik közzé.  Ezzel egyfajta érdeksérelmet okoznak, ráadásul a késlekedéssel  próbálja elérdekteleníteni a közélet után érdeklődők aktualitását. 

Sajnos a Kormányhivatal nem lép fel kellő szigorral és elfogultság-mentesen a kormánypárti többséggel működő önkormányzatok túlkapásaival szemben.  Így a Fideszes kötődésű, vagy vezetésű önkormányzatok olyat is megtehetnek, mint az ócsai. 
És nem csak a jegyzőkönyvek, vagy a környezetkárosítás, hanem más ügyek kapcsán is.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése