2019. október 14., hétfő

Keser-édes hajnal - Ócsa egy része komoly változást akart azonban csapdába kerültek ( - átrendeződés)

Ócsán a választások egyértelmű nyertese Bukodi Károly polgármester, akit megmentett a kis számú szavazóbázisa. A legnagyobb vesztese a helyi Fidesz és a lakosság összessége, azért, mert a helyi pártoskodók elutasítottsága ellenére nem sikerült kigyomlálni a várost szennyező gazt. 

  "Ami biztos: 2006 óta ez az első választás, amelyet a Fidesz – ha nem is vesztett el – nem nyert meg" - Török Gábor

Az jól látszik, hogy hatalmas pofont kapott a Bukodi szövetkezése által eddig is hatalomban tartott Horváth Tamás, akit az előző ciklusban is csak ármánykodással sikerült beemelni. Most legalább egyértelmű üzenetet kapott a korábbi összefonódásból létrejött zsiványkodás. A polgármesternek ennek ellenére megkegyelmeztek, bár volt esély a kiszavazásra. Tapintható volt az erős félelem a vezetői oldalon attól, hogy Bukodi kartárs kiesik az eddigi jóból. Aztán, ahogy jöttek a szavazatszámlálás eredményei úgy könnyebbült meg. Valójában maga sem tudta, hogy mit kezdett volna a Polgármesteri Hivatal átadása után. 

A választás alkalmával mindent bevetett önmagáért - család, haverok, videós szószólamok, végtelen ígérgetés
 
Sajnálatos tény azonban, hogy az ócsaiak többsége nem kívánt élni a választás lehetőségével. Mindez jól mutatja azt a letargikus nemtörődömséget, ahogy az itt élők ehhez a városhoz viszonyulnak. Ők képezik azt a néma többséget, akik igazából gátolják a fejlődést. Ez az ötezernyi ember az, akinek minden mindegy, Ők a szarban is eldagonyáznak, ha csak az adatik. Nekik nem számít, az út hossza, vagy szélessége, nekik valójában útra sincs szükségük, ahogy a választásokra sem. Számukra közömbös, hogy mikor jön a vonat, mennyi idő alatt lehet vele eljutni ide, vagy oda. Részükről tök mindegy, hogy a vasúti síneken innen, vagy túl mi a helyzet, és hogy azon miként lehet átkelni. Ők azok, akik beleszoktak a saját önzőségükbe, a nyomorúságos szellemi mivoltukba. Rajtuk az Isten sem segít, viszont nagyban lehúzzák a várost és azt a mondhatni értelmiséget, aki mindezzel szemben képes sorsának irányvonalára hatni.  Ezek azok a választópolgárok, akik elmennek szavazni. A baj csak az, hogy ezek a demokráciában élő, azt felfogni és alkalmazni képes emberek kerülnek hátrányba a visszamaradt és letapad helyi többséggel szemben. Ez az a többség, mely képtelen elmenni és papír alapon véleményt formálni. Ma nekik köszönheti Bukodi a hatalomban maradását.

Már tegnap este kirajzolódni látszott, hogy a polgármester marad, de azért átrendeződés lesz - ez a legkevesebb

A többségi választó és a maga összessége pedig az elmaradottságot és a folytatást biztosította. Sajnálatos jelenség ez, ami bizony annak a rossz iránynak kedvez, amit Bukodi Károly testesít és valóst meg Ócsán. Ezt gyakorolta az elmúlt évek során és ettől valószínűleg nem is fog elszakadni a jövőben sem.  Ő volt az, aki tehetett volna a környezetszennyezéssel szemben, de inkább a bűnös és bűnelkövetői oldalra állt és amikor ezt is engedélyezte, majd elnézően elsumákolta. Ugyancsak hozzá kapcsolható Horváth Tamás jogszabályi összeférhetetlenségéből fakadó pénzcsapolása, amivel jelentős kártételét okoztak Ócsa az elmúlt évek költségvetésének. Aztán hasonlatosan ez a pénzfosztás volt tapasztalható a simlis ingatlan-vásárlások és lebontások tízen valahány milliói mögött, az oxyfa-ültetvényeken felemésztett 10 milliók  során. A polgármesteri foci éves 7-8 milliós költségvetési finanszírozása kispályás tétel mindezek mentén, még akkor is, ha a műfüves focipályára is elszámoltak már közel ennyit. Aztán a maga gerjesztette perköltségek, a bújtatott ügyvédi kifizetések szintén milliókban kifejezhető fájdalmat okoztak, amiről persze senki nem akar beszélni. Bukodi Károly meg ugyanúgy nem számolt be ezekről, ahogy Kardos Zoltán a fideszes csapat anyagi felelőse a gazdasági bizottság elnökeként, vagy a magát függetlennek való Gallai doktor sem. Ezek az összejátszások adták és biztosították annak fideszes többségnek a magját, amit valójában nem sikerült megtörni. Csupán azért, mert az ócsaiak többsége képtelen felemelkedni és papíralapon határozott véleményt formálni. A  le nem adott szavazatok, az otthonülők képtelen kiállni az érdekeiért, érdemtelenek a demokráciára. Jó páran ezt a helyzetet lovagolják meg Ócsán. Később aztán meg képesek csodálkozni, hogy lószar van a lábuk előtt.

A polgármester máris "MI" másra, mint magukra gondol  - elszomorító

A közpénzes kampánykoncert megérte a pénzünket - kinek
Akárhogy is, ez a helyzet. Ezt tükrözik vissza a választásra jelentkezők és a távol maradók aránya, valamint az ennek következtében beállt eredmény. 

Mindezen keserű pirulák ellenére nagyon szép sikert ért el az a független csapat, aki megmérettette magát. Nélkülük nem állhatott volna be annyi változás sem, mint a mostani. Török László kimagasló teljesítmény egyfajta igénybejelentés, amolyan polgári üzenet a változásra.  A mögöttes választói bizalom, és a tisztesség is úgy kívánja, hogy Ő legyen a város alpolgármestere.

Kár, hogy ezt nem fogja kötelező érvényűnek venni a hatalomba visszaengedett fideszes polgármester. Ő inkább fogja elővenni rég leszerepelt híveit. Az ismét függetlenként bejutott Gallait, Murinainét a régi fideszes testületből, aztán a szintén párttag Daróczinét, majd az újonnan bekerülő Ballót. Aztán vagy visszalépésre segítenek valakit pár milláért, ahogy kell, hogy előléphessen a régi szövetséges, vagy pedig másként igyekeznek megpuhítani és maguk mellé állítani valakit a függetlenek oldaláról, ahogy tették ezt Gallai esetében. Ahogy ő is feladta szüzességét, úgy más is képes lehet a választók elárulásra. Elvégre a gyors előrejutás, a társadalmi és anyagi boldogulás sok minden erkölcsi tézist képes felülírni. Aztán a jó doktor a gerinctelenségre is képes fájdalomcsillapítót találni. 

Bukodi most még örül, de nem már közel sem adataik meg számára az a sétagalopp, ami az elmúlt éveket jellemzi. Van olyan alantas (Horváth után/nyomán), hogy nem Török Lászlót, hanem inkább Gallait, vagy Ballót kéri fel alpolgármesternek, ha a háttéregyezségek során képes lesz erre elegendő hátfájóst találni. Egyes elképzelések szerint külsősként is visszaránthatja Horváth Tamást a polgármester, úgy, hogy vele párhuzamosan még egy jelöltet állít erre a posztra. Tehát az is előfordulhat, hogy Török Lászlót úgy engedi és szavaztatja csak meg alpolgármesterének, ha mellé szavazva beengedik (rendeli/rendelheti) Horváth Tamást is. Ezzel gyakorlatilag nem csak Török László farkasfogát, hanem az egész méregfogát is kihúznák, de ezzel párhuzamosan a kígyót visszatennék a terráriumba. Ne feledjük, hogy erre is képes a "mester" és a lehetőség adott. A háttérből továbbra is Szűcs Laja, valamint Pánczél Karcsi szolgáltatja ehhez a talp alá valót.

A polgárőr "igazságát" törölték már, de itt láthatóan megmaradt
Mindezek ellenére öröm látni, hogy az ócsai választók javarészt megértették a lényeget és sikerrel gyakoroltak hatást a jövőre vonatkozóan, még akkor is, ha a távol maradók ezt az eredményességet csorbították és visszafogottá tették. Ha a szkeptikusok is szövegelés helyett tollat ragadtak volna a szavazófülkében, akkor ma Ócsa egy világosabb napra ébredhetett volna. Mivel ezt nem tették így továbbra is a abból a fazékból kell meríteni amit a polgármester választotta (Ts-Gasztro és) háttér biztosít. 

Bukodi nyert, de ezzel nem vált sikeressé. A mögöttes párttagokat a választók visszautasították.
Többekről kiderült, hogy nem támogatják az általa vezetett csapatot. És ez nem kimondottan a közpénzes focira értendő.

Alsópakony még rosszabbul állt a dologhoz. Ők roppant közönyösen viszonyultak az egész választáshoz. Alig éltek a lehetőséggel. Mintha nem is akarnának sorsfordulatot. Nekik még annyit sem ért meg az egész, hogy javítani próbáljanak sorsukon. Nagy részük távolmaradása ugyanazt a beleszarást mutatja, amiben eddig részesültek. Ezzel önmaguk számára is bebiztosították a változatlan jövőt. Legalább őt évig nem kell meg nem is lesz értelme siránkozni. Marad minden a régiben. Csak tízen valahány százalék érezte fontosnak a véleményformálást.

  Lezajlottak a helyhatósági választások. A most megválasztott polgármesterek és képviselők 5 éven keresztül lesznek vezetői a településeknek. 
 A térségben Dabason, Újhartyánban, Tatárszentgyörgyön és Újlengyelben nem volt kihívója a polgármestereknek, így a településvezetői cím maradt az eddigi tulajdonosánál.
Váltás történt a polgármesteri székben Örkényben, ahol Kulcsár Istváné a cím. Táborfalván Nagy Andrásné az új településvezető. Alsónémedin dr. Tüske Zoltán, Csévharaszton Pulisch József viseli a polgármesteri címet.
Pusztavacson maradt Jóri László, Hernádon Zsírosné dr. Pallaga Mária, Ócsán Bukodi Károly, Kakucson Kendéné Toma Mária, Gyálon Pápai Mihály, Felsőpakonyon Nagy János, Dánszentmiklóson Sipeki Zsolt, Vasadon Marton József, Pilisen Hajnal Csilla.
Inárcson szavazategyenlőség van Turcsány Andrea és dr. Gál Imre között.

 

Ócsán legalább a jogosultak egyharmada elment szavazni.  Összességében azonban több mint ötezren maradtak távol a szavazóhelyiségektől. Ez egy 9 ezres lélekszámot meghaladó város esetében nagyon rossz arány. Gyakorlatilag az a 2 ezer ember aki elment és választott magának polgármestert, képes volt hatni arra rusnya többségre, aki ettől távol maradt. Ez a kétezer fő határozza most meg a 9 ezres település hogyan továbbját.  A választási részvétel nem érte el az 50 %-t sem. Ez azért nem teljesen   elfogadható. Sokan vannak akik nem képes élni, a demokráciával. Mások meg ezzel a tunyasággal visszaélve kerülhetnek hatalomra. A nem szavazókért így azok sem képesek érdemben tenni akik megjelenésükkel szerettek volna. Ez a mérleg nem az itt élők többségi akaratát mutatja. Csupán azokét, akik képesek volna élni a lehetőséggel és teljesíteni a feladatot. A többség bukta ezt.

Most a régi-új polgármester ennek a dicsőségnek az árnyékában vagy egy agresszív és a városra erőltetett vezetést próbál érvényesíteni (lásd Horváth-féle vonulat), vagy pedig egy konszolidáltabb és konstruktívabb (Török László érvényre juttatása) választói akaratot jobban kifejező hozzáállást tanúsítva folytatja a polgármesteri munkát.

Törők László egy természetbarát, környezetet kímélő és a választókért tenni akaró ember. Horváth Tamás ezzel szemben közel sem mutat ilyen kedvező megítélést. Az utóbbi évek önkormányzattal kapcsolatos környezetkárosítása a polgármesterével karöltve a képviselők néma asszisztálásával valósulhatott meg. Török László ebben és ilyenekben soha nem lenne partner. Erre csak az árulók, a választókkal szemben cselekvők képesek. Nem véletlen hát, a kiesésük. A baj csupán a bent maradottakkal van. Ezért is a félelem és a latolgatás.  Kár, hogy a 2014 előtti képviselő-testület akkori pártsemleges képviselőiből nem jelentkeztek vissza azok, akik erre érdemesebbek lettek volna. Egy Inczeffy Szabolcs biztosan jól jött volna ebben a szituációban a városnak és Török Lászlónak egyaránt.  

Remélhetőleg azonban a frissen beválasztott még valóban független "újoncok" bírnak akkora választói akaratot és képviselnek annyi felhatalmazást, hogy nem borulnak össze a fideszes polgármesterrel. Remélhetőleg testületi döntéseik a város polgárait és nem a hatalmi elitképzést, az új klientúra kiépítését szolgálják.

Ócsának meg kell újulnia. Az elkövetkezendő években fel kéne tudni zárkóztatni a várost. Az eddigi veszteségeinket ha már vérfrissítéssel, jelentősebb utánpótlással nem sikerült orvosolni, akkor a belső energiánkat kihasználva, az immunrendszerünk erősítésével kell sikereket elérnünk. Erre adatott a testület és erre szól a megbízatásuk. Ezzel most vagy élnek, vagy visszaélnek.  

A döntés most az Ő kezükben, aztán majd jön a nép. Van öt évünk az elmúlt 9 jóvátételezésre. Erre a hibajavításra adott és áll szolgálatba a polgármester. Azonban ha ismét eltér a helyes iránytól, akkor nem biztos a jelen kegyelmi állapota a jövőre vonatkoztatva is megmarad. 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése