2019. október 9., szerda

Csömörnek is jó a mérlege - ellenben a fideszes Ócsának nagyon rossz az ázsiója (- polgármestere válogatja)

 Ócsa (értsd alatta a polgármesteri ténykedést) az elmúlt évek során végzettek kapcsán nem sok mindent tudott felmutatni más településekhez viszonyítva. Erről nem egy esetben írtunk már. Most azonban más megközelítésben szeretnénk egy jó példával előállni.  A szintén Pest megyéhez tartozó Csömör az a hely, ami példázza azt, hogy miként lehet és kell pályázni, és ezzel sikeres megítélésre szert tenni. Csömör pályázati mérlege nagyon jó irányba mutat és nagyon pozitív.

  Csömör Ócsához hasonlatos népességgel bíró nagyközség Pest megye gödöllői járásában.
Lakossága 9560 főt mutat, a település élén pedig  Fábri István a Csömöri Civil Egyesület támogatásával és a községbeliek akaratából lett polgármester. 


Az elmúlt években a csömöri önkormányzat kivétel nélkül minden nagyberuházáshoz pályázati forrást tudott bevonni. Csömör ezzel a térség egyik legsikeresebben pályázó települése lett.

 Fábri István polgármestertől azt kérdeztük, hogy mennyire tudatos az önkormányzat pályázati stratégiája és mennyire függ az aktuális lehetőségektől.

„2012 után nyíltak meg érdemben a térségben a pályázati források. A 2013-as, sikeres Laky utcai óvoda bővítéstől kezdődően nagyon célzottan, a település valódi érdekeit szem előtt tartva pályázunk európai uniós vagy megyei, állami forrásokra. A fejlesztési tervünknek megfelelően haladtunk, egy idő óta állandó munkatársként helyben lakó pályázati szakember segíti a munkánkat, ami komoly szakmai támogatást jelent nekünk. Nagy öröm mindenki számára, hogy az elnyert  több mint 3 milliárd Ft támogatásból nem csak új létesítmények, mint az egészségház, a szabadtéri sportközpont vagy a jövőre megépülő bölcsőde valósult-valósulhat meg, hanem az összes közintézményünket, az iskolát, a zeneiskolát, a két óvodákat, a sportcsarnokot, a művelődési házat és a szociális alapszolgáltatási központot is érdemben tudtunk fejleszteni.”

Mennyire tud az önkormányzat saját bevételeire támaszkodni a fejlesztéseknél?

„Több elvonás, mint pl. a gépjárműadó, az SZJA teljes elvétele vagy az iskolai ún. szolidaritási adó bevezetése ellenére összességében jelentősen nőtt a helyi adóbevételünk, ami döntően a lakott területtől távoli gazdasági övezetünkbe betelepülő cégeknek vagy már ott működő vállalatok bővülésének köszönhető. Ez teszi lehetővé, hogy egyrészt a pályázatok kb. feléhez szükséges jelentős saját forrást is tudjuk biztosítani, másrészt sok, teljesen önkormányzati önerőből megvalósuló beruházás is látható a településen, mint pl. az útépítések vagy járda- és kerékpárút építések nagy része, a játszóterek és egyéb szabadidős fejlesztések kialakítása, vagy több intézményi felújítás, mint pl. a legutóbbi iskolai ebédlőbővítés vagy iskola udvar fejlesztése, illetve a korábbi iskolai tanterem bővítések.”

A pályázati kimutatások alapján a legjelentősebb fejlesztések mindegyikéhez pályázati támogatást  nyert el az önkormányzat (az összegek bruttóban értendők):
2013-ban a Laky óvoda bővítésére 95% európai uniós  és  5% állami  támogatás érkezett.
2014-ben megépült Laky bekötőút mintegy  1 milliárdos  európai uniós forrásból  valósult meg.
Szintén 2014-ben a Magyar Labdarúgó Szövetségnél elnyert forrásból 70 %-os támogatással épült meg a szabadtéri sportcentrum labdarúgópályája, melyhez 30 %- os önerőt biztosított az önkormányzat. Ehhez kapcsolódóan az önkormányzat saját forrásból építette meg az atlétikai pályát, a teniszpályát és a szabadtéri kondiparkot.
2017-ben  európai uniós 250 milliós Ft- os támogatásból  épületenergetikai beruházásokat végeztek öt intézményben, a Major úti iskolában , a zeneiskolában, a  Kacsóh P. utcai óvodában, a  SZAK épületén  és sportcsarnokban.
2018-ban  a  Laky utca, Széchenyi utca és Ibolya utca útfelújítására nyertek  megyei pályázati támogatást.
2018-ban európai uniós, 1,1 milliárdos támogatást nyertek a szennyvíztisztító telep fejlesztésére.
Ugyanebben az évben, az önerőből megkezdett Csömöri Egészségház megépítésére 200 milliós megyei támogatás érkezett, ami a 490 millió forintos  épület megépítésének mintegy 40%-át fedezte.  Kapcsolódó beruházásként a  telek, a parkok és parkolók, valamint az utca fejlesztését szintén önkormányzati önerőből finanszírozták , ami több mint 200 millió forintjába került a településnek.
2019-ben az önkormányzat bölcsődeépítésre nyert  240 millió Ft-os állami támogatást, így hamarosan megkezdődhet az új intézmény megépítése. (Ez a térség legmagasabb bölcsődei pályázati támogatása volt.)

Ezen kívül az  önkormányzati intézmények is sikeresen indulnak a pályázatokon, így például a sportcsarnok több fejlesztése is szakszövetségi és állami támogatás mellett valósulhatott meg, illetve a művelődési házban is több fejlesztést is így végeztek el.

A nagy beruházások mellett  több kisebb, rekreációs célú támogatás is érkezett  a községbe, ennek köszönhetően újult meg a Gorkij utcai Kispálya, épül jelenleg a Corvina téri gyermek  KRESZ-pálya, illetve hamarosan megkezdődik a kerékpárközpont és a lovas turisztikai központ  kialakítása is.
 Forrás: csömör.hu
No comment.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése