2019. október 31., csütörtök

A reformáció emléknapja október 31 - a felesleges dolgok félrerakásáról ( - Bogárdi Szabó István ref. püspök)

Október 31.-e a reformáció emléknapja, ez alkalomból délután megemlékezést tartanak a Reformáció parkban. Bogárdi Szabó István református püspök az InfoRádióban ennek kapcsán korábban azt mondta: októberben és az emléknapon a megújító igyekezetet ünneplik.

http://www.nagykorosma.hu/sites/default/files/field/image/bogardi.jpg

Csütörtök délután öt órakor tartották a reformációs megemlékezést a budapesti Reformáció parkban – hívta fel a figyelmet ezt megelőzően az InfoRádióban a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára, Fischl Vilmos. A programról szólva elmondta, a metodisták elöljárója beszél majd és a pünkösdi egyház vezetője - az ökumenikus tanács alelnöke - is felszólal, valamint imádságot is mond.
 
Miért október 31?
 
A reformáció emléknapján, október 31-én világszerte arról emlékeznek meg, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes, a reformáció elindítója a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.
X. Leó pápa 1520-ban kiadott bullájában kiközösítette Luther Mártont, aki a pápai oklevelet nyilvánosan elégette, és kijelentette, hogy szakít a katolikus egyházzal.

Az általa vezetett új irányzat lett az evangélikus, míg a Kálvin János vezette irányzat a református felekezet alapja.

"Ezt a napot szoktuk mondani a reformáció kiindulónapjának, nyilvánvalóan mi, teológusok tudjuk azt, hogy
volt már egy előreformáció,
tehát a folyamat hamarabb elkezdődött, mégis október 31., ez a szimbolikus nap lett a meghatározó, ezen szoktunk emlékezni" - mondta Fischl Vilmos.

A reformációra emlékezve a visszatalálást ünneplik a protestánsok, vagyis azt, hogy a XVI. század kezdetén lehetőség nyílott rámutatni a kereszténység lényegére – erről a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Bogárdi Szabó István beszélt korábban Aréna című műsorunkban.

"Azt találták ugyanis a XVI. századiak, vagyis a kor legjava, ahogy a történészek megjegyzik, hogy annyi minden rárakódott a keresztyénségre, az egyház életére, a vallásos magatartás annyi elemmel egészült ki, annyi mindent púpoztak a szekérre, hogy már elindulni sem tudott" - fogalmazott Bogárdi Szabó István. 
 "Valami ilyesmi volt a reformáció is, hogy
a lényegtelennek ítélt vagy a kevésbé fontos dolgokat tegyük félre; nem vetjük meg őket, de tegyük félre, mert nem fontosak, nem döntőek, koncentráljunk a lényegre,
és ezt a mozzanatot ünnepeljük mindig" - fogalmazott Bogárdi Szabó István püspök. 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése