2019. október 15., kedd

Elkábították a csinos ékszerbolti eladót Ócsán, majd kirabolták az üzletet - rendőrségi kirakós játék indult

Az ember nem is gondolná, hogy mennyi bűncselekmény kötődik ahhoz a Budapest-környéki kisvároshoz, ahol él. Ócsa több esetben is érintetté vált az utóbbi években.
A történet annyira élő, hogy az érintett felek ma is itt élnek közöttünk. 



A rabló szombat délelőtt lépett be az üzletbe, majd – bár ez a rendőrség honlapján közzétett felvételen nem látszik – kicsalta a pult mögül és dulakodni kezdett az eladóval. A dekoratív fiatalasszonyt végül ismeretlen anyaggal elkábította az elkövető, majd több ékszert is egy szatyorba tömött és távozott. A rendőrség rablás miatt indított eljárást.  

Az eset során a polgármester Őszinte sajnálkozását fejezte ki, aminek után segítséget, vigaszt próbált nyújtani. Az események azonban ezzel még nem értek végett. 

Hogy mi lehet romantikus a rendőrségi munkában? Sok más mellett talán az is, hogy számtalan parányi, jelentéktelen mozzanatot kell megőrizni, majd egyberakni ahhoz, hogy összeálljon a kép a bűncselekményről, az elkövetőről, a tettestársról – s az egész megcáfolhatatlan bizonyossággal kerüljön az ügyészség asztalára. Nem mindig füstölgő pisztolycsövek, veszedelmes autós üldözések hoznak eredményt, lehet, hogy a megfigyelőkészség, a morzsák összesöprése vezet a célhoz.

Így volt ez az ócsai ékszerrablás nyomozása során is. Fényes nappal baseballsapkás vásárló nyitott be az ottani ékszerüzletbe. A férfi egy ideig tanácstalanul nézelődött, aztán odalépett az eladónőhöz, s az arcához kloroformos rongyot szorított. Amikor a hölgy elájult, az álvevő nekikezdett a rámolásnak: hat tálca arany ékszert vitt el.

Az eseményeket hűségesen megörökítette az üzlet biztonsági kamerája, a rabló távozásáról a szomszédos üzletek kamerái készítettek felvételt.

https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/tI5ktkpTURBXy9jODg2OTNhNzFiNzdmMWY5ODRmMTExZGRhOWYzZWIyMC5qcGeRkwXNAyDNAcIEkkor kezdődött a puzzle játék kirakása. A rendőrök végignézték a korábbi felvételeket, mire feltűnt, hogy a rabló gyakran megfordult az üzletben, majd az utcán rendre csatlakozott egy babakocsit toló asszonyhoz. Többen emlékeztek rá, hogy látták a párt a babakocsival a fővárosba tartó vonatra felszállni, sőt valaki az ékszerbolt körül őgyelgő férfin istállószagot érzett. Így hát sorra kerültek a lovardák: a keresett személy az egyikben valóban dolgozott pár napot, de aztán odébbállt. A rendőrök félmilliós nyomravezetői díjat ajánlottak fel, de eredménytelenül.

S ekkor az asztalra esett egy fontos morzsa: az egyik eladónak rémlett, hogy egy nő gyakran javíttatott ékszert náluk. B. Dóraként mutatkozott be, sőt azt is elmondta, hogy Ócsán, az állomáson túl albérletben laknak a párjával és a kisgyerekükkel. Így sikerült beazonosítani a román állampolgárságú N. Angélát és K. N. Józsefet, akik időközben Pestre költöztek.

Újabb adalék: a számítógép kidobta, hogy eljárás folyik ellenük a fővárosban, a XIX. Kerületi Rendőrkapitányságon, miután egy családi vitát kőkeményen rendeztek le egymással. Meglett a címük is, a rendőrök bekopogtattak hát náluk egy júniusi estén. Rövid rábeszélés után előkerült 116 darab ékszer és jó néhány zálogjegy. Az alapos pár a kloroformot az internetről rendelte és használat előtt egymáson kipróbálta.

Elmondásuk szerint a rabolt értékekből szerették volna 600 ezer forintnyi tartozásukat rendezni – ám az aranyak megszerzésekor éppen egy szállodában éltek nagy lábon.

A félkilónyi ékszert a tulajdonosa visszakapta, a két elkövetőt pedig a rendőrség őrizetbe vette, a bíróság elrendelte a férfi előzetes letartóztatását. A nő – hét hónapos gyermekére tekintettel – lakhelyelhagyási tilalom mellett várja a tárgyalást.

S bizony, hány, de hány információmozaik kellett hozzá, hogy ez a kép összeálljon!

Valójában az egész ügy felgöngyölítéséhez annak a helyi rendőrnek az áldozatos kutatómunkája, kitartása kellett aminek nyomán lekövethetővé vált a rabló városon belüli mozgása, ruhaváltása és személye. E-nélkül nem beszélhetnék sikeres és gyors felgöngyölítésről.  

Tulajdonképpen erről sem szabad megfeledkezni. 
Forrás: Internet, Szabad Föld, Blikk
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése