2019. október 10., csütörtök

A választásról és a mögöttes dolgokról Ócsán - az itteniekért feketén, fehéren (- "Óh mond te kit választanál" )

 Ennek a választásnak a jelentősége az itt élők további sorsának, a város alakulásának a fejlődésnek, vagyis a jövőnek a meghatározása. Az, hogy jelöltek kiválasztásával egy olyan városvezetést hozzunk létre, mely képes a mostaninál kedvező helyzetet és közállapotokat kialakítani.  

  Valakinek holnap le kell győzni a sötétséget
Mondd, te kit választanál?
Valakinek holnap át kell írni a régi meséket
Mondd, te kit választanál?
Valakinek holnap meg kell váltani ezt a világot
Óh, mondd, te kit választanál?
Valakinek holnap le kell tépni magáról a láncot
Mondd, te kit választanál?


http://www.peteri.hu/pics/peteri/hu/news/248771.jpgÓcsa a mostani választás során új városvezetés felállításáról dönthet. Mostanáig egy több éve egyazon csoportosuláshoz köthető párthű önkormányzati testületünk volt, mely képtelen volt Ócsa megújítására. Az így erodált pártos csapat nem volt képes megküzdeni a saját belső ellentéteiből fakadó konfliktusokkal, ami rossz irányba vitte a várost. Az eddig volt testületi tagok, mind egy húron pendülve a párt önös érdekeit helyezték előtérbe a városban élők érdekeivel szemben. Így inkább a pénzéhességében összeférhetetlenné vált Horváth Tamás és az őt választó párja, Bukodi Károly hasonszőrű vonásai és cselekedetei mentén vállalták fel a választókkal szembeni ellenállást.  Azt az önkormányzati munkát, mely nem hagyta kiemelni a várost az adósságcsapdából, és nem volt képes arra a fejlődésre, mely más települések igen. A fejlődés így itt elmaradt vélük, míg más helyeken ez megvalósult. Ócsán csak a közpénzek elherdálása, egy más ki- és lefizetése, az  önkormányzathoz köthető feljelentgetések és perek jellemezték az elmúlt éveket. A polgármester olyan egyéni struktúrát hozott létre, mely csakis a személye köré telepített talpnyalók hálózatából állt össze. Ezek mentén létrejött hierarchia segítségével egy olyan autokratikus vezetővé vált, amit már a képviselők egy része sem volt képes elviselni. Ezért is a váltás a pártlistások sorában. Hantos Péter, Kánai Gergő, Buza Ernő régi pártkatonák, nem véletlenül kerültek ki Bukodi jelöltjeinek köréből.   És ebben nem az számít, hogy ők, vagy maguk sem akarták már az önkormányzati hajbókolást, vagy a kapcsolatuk és hozzáállásuk változása folytán, de mégis csak olyan emberek kikerüléséről beszélhetünk, mint a helyi református lelkész, vagy annak a Buza családnak az egyik tagja, aki anno igenis meghatározó polgármestert biztosított ennek a városnak. Az akkori hagyaték nyomán épült fel Szűcs Lajos, Bukodi Károly és jött létre a mostani városüzemeltetés vezetése. Buza Ernő volt az, akinek javaslatára megkapták és bevezették az éves szintű külön premizálást minden megalapozott siker, vagy eredmény nélkül, függetlenül attól, hogy mit veszítettünk. Buza Ernőnek sok milliót köszönhetnek ezek a vezetők és ugyanennyi veszteséget könyvelhetnek az itt élők. Vagyis ezek a tagok inkább képviselték a pártos vezetőik érdekeit, mintsem a helyi emberekét. Tehát ezért sem lehet már megbízni a párthoz kötött egyének beszavazásában. Számukra mindig is előrébb való a pártérdek, az összetartozás és a saját vezetőjük személye, mint a választó honpolgár érdeke. 

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/69603166_2634960923201086_2729379758725922816_n.jpg?_nc_cat=107&_nc_oc=AQlA9sRgFlKFk_DvPVOOWq03ymCBmEV9QaXnnmTyjHauCu-NFqf_GHlWWx8tfornmtQ&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=5400fc096ccaf764be1fa385b94ee661&oe=5E27E97F
Az elmúlt évek során ennek összes káros hatása rajtuk városlakó kispolgárokon csapódott le, függetlenül attól, hogy Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc, az MSZP, vagy más párt szimpatizánsai lennénk. Minket fideszesként, demokratikus vagy más liberális szemléletűként is ugyanúgy sújtott ez a banda, mintha egy számunkra más  szembehelyezkedőt választottunk volna magunknak.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/71515458_10157888965283092_3269044744520466432_n.jpg?_nc_cat=108&_nc_oc=AQln5KQBiuveDQ5tXxaucEeG7oZjrUS2vhN3tA2Cg6s-IRT5H8nAZNvE37VFrgnt_yM&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=d3e144370cd8e24aa7c00b5cc3bc3cdc&oe=5E2A8C9B Ezzel nem mást mondok és állítok, mint azt, hogy a helyi közéletben, az önkormányzatiságban nem a pártreferencia, a politikai hovatartozás, hanem a helyi emberek közösségi érdeke, az együttélés és a helyhez tartozás íratlan szabályai a mérvadók.   
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/69235974_948885532129838_1562497024836763648_n.jpg?_nc_cat=100&_nc_oc=AQkYAB7wjneH0fsLr35GIK0RJdPQnKAu-uhcvVB4QYUesTI5mpO7KLQoktt6ZAQj7rI&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=1c205d5596674c377e54762ad986d28b&oe=5E1D5859 
Ócsának, az itt élőknek olyan független képviselőkre van szüksége, akik nem érzik maguk mögött a párt magabiztosságát, nem annak hátterében és fényében tündökölve szarnak ránk, hanem olyan egyénekre van szükség, akik számára mi, itt élő emberek, választók vagyunk fontosak. Akik számára nem mindegy, hogy miként élünk, hogyan vélekedünk és ehhez ők maguk mit tesznek, milyen önkormányzati munkát nyújtanak.   Az egyéni képviselő független a párttól. Számára a választó a fontos, mert neki kell megfelelnie, és feléje kell elszámolnia. A pártos képviselőnél ez fordítva működik. Ő a pártja irányába húz, oda igyekszik megfelelni, hogy a következő ciklusa során a párt zászlaja alatt ismét bekerüljön. Vagyis a párt egyeseket a hátán visz be, cserébe a cikluson át tartó odaadásért. míg az egyéni (független) jelölt önmagáért küzd és inkább a saját választóiért harcol, mintsem más érdekeiért. 
 
Ma Ócsán több független és pár csak annak tűnő jelölt közül lehet választani a többnyire Fidesz adta lehetőségek sorában.

Ócsán függetlenként induló Gallai doktor eddigi önkormányzati tevékenysége a Fidesz szolgálatában állónak tekinthető (nincs is programja,) hiszen egyetlen olyan káros folyamat ellen nem lépett fel, mely vagyonvesztéssel végződött. Gallai doktor együvé vált a fideszesekkel és minden szart megszavazott amit ők, így a magának biztosított külön juttatásokat is. Ezért ő maga is legalább annyira lesilányult, mint azok a hűbéres (Horváth Tamás, Kardos Zoltán, Murár Emi, Puskás Imi) pártszolgák, akiket megtartani szánt magának a Fidesz adta polgármester.  Mindezek a veszett fejsze nyelei. 

Az új belépő szintén párt vonalon futó (fideszes) jelöltek esetében pedig semmiféle jártasság, csak a párthoz való hűség és az elkötelezettség érezhető, a kinek nyomán más sem várható el tőlük (ha már olyan náluknál sokkalta erősebb emberek elvesztek, mint az említett Buza, vagy Hantos), mint a behódoltság és a szavazósor felállításának biztosítása. Ezek sorra esélytelenek a változásra és Ócsa megújítására. Nem válnának mássá, csak egyfajta robotizált szavazógépekké. 

A  rájuk leadott szavazatok mind egyfajta konvertált veszteség, hiszen ők bármelyikét bármikor képesek a visszaléptetésre az esetleg gyengébben szereplő, de pártosabb kutya javára. Ennek már láttuk példáját, hiszen Horváth úgy került az élre, hogy a maga jogán be sem jutott testületbe. (Aztán meg mi lett belőle.)

Továbbhaladva a sarokházi független-jelöltet  nem kívánnánk leképezni, de eleve a hely, a vállalkozás, az eddigi szolgálat és kötődés nehezen teszi elképzelhetővé a baráti viszonyon túlmutató másságot, azaz a függetlenségét. Mindez egyfajta uitzi jelenség, ami nem más, mint a függetlenek fészkébe ültetett kakukktojás, ami a választások után kikelve mutatja meg igazi hovatartozását. 

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/72596656_10157888947678092_7603430258225709056_n.jpg?_nc_cat=103&_nc_oc=AQmHlN3efu5vp3GjIq_MO4mDJuW-JMsGfNad6PR8gKYlw67cJh__DIbDIF86bfUdu74&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=3fff9c8228c939d06f310c914dae9922&oe=5E313B03Nincs más választás, mint 8 képviselő-jelölt támogatása az önkormányzatunk létrehozására. 

Október 13.-án mi magunk dönthetjük a saját szavazatunkkal, hogy kikkel mit szeretnénk. Akit választunk, azt fogjuk elérni, amit nyújtani képes. A fideszes inkább a pártját, a független a választóit képviseli. Mindez (országosan) a függetlenek javára billenti a mérleg nyelvét, ismerve a múltunkból fakadó cselekvések történetét, az emberek pártokban mérhető csalódottságát. 

Nem véletlen, hogy sokan ma már a saját pártindentitásukat elfedve, vagy letagadva indulnak a választásokon, legyenek bármelyik oldalain is.  A jelenség ismert és Ócsán is adott. Azonban csak egy választásunk van, mely az elkövetkező 5 évre határozza meg az irányt.

Mi többségében itt élők a szemléletváltást, a változást, a felzárkóztatást, a környezeti-, közterületi  javulást, a ki zöldülést a fejlődést részesítenénk előnyben. Ehhez szükségeltetik egy személy, akivel ez elképzelhető.

Ócsának két polgármester-jelöltje van.  

Az egyik a most regnáló fideszes Bukodi Károly, akinek munkásságát külső szemlélőként nem ismerhetjük, legfeljebb csak megtapasztalhatjuk, vagy láthatjuk a kivágott fák hiányában, az utak kátyúiban és a máshol megvalósult., de nálunk elmaradt fejlesztésekben. Blog olvasóként azonban ennél sokkalta többet tudunk, mert ismertek azok a dolgok, melyeket nem fejlesztésre hanem másra fordítottak. A jelentős vagyonvesztéssel járó dolgokat rajtunk kívül senki nem írta meg. Mi már tudjuk, hogy mivel mi kár érte a közösséget. A blogot olvasva összeadható az a milliárdos kártétel, ami ebből összeáll a bevásárlásoktól kezdve a bontáson át a környezetszennyezésig.  Ezekből elég volt. A várost szerető ember politikai hovatartozásától függetlenül nem kér ebből. Ezek vállalhatatlan visszásságok, amik nem kaphatnak új erőre. Isten ments, hogy ezek megismétlődjenek. Ezek alól nincs feloldozás. 

Másik polgármester jelölt egy régi harcos, aki képes volt kiállni az idők próbáját. Míg a megelőző ciklusban a három polgármester-jelölt közül választhatott a város, addig ez ma kettőre redukálódott. Török László időállóságát mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy ezt a tempót fiatalabb versenytársai sem bírták.  Török László elkötelezettsége vitathatatlan. Hosszú évek során szerzett önkormányzati tapasztalatai, jártassága, polgári kapcsolatai, természetbarát múltja, jelene egyben Ócsa jövőjeként is szolgál. Olyan ember, aki hosszú évek során egyszer nem adta fel. Mindig is itt volt, és ott áll az emberek oldalán. Akkor is Ócsáért, annak természetes voltáért és természetszerűségért dolgozott, amikor mások hivatásuk részeként sem tették ezt.  Vele biztosak lehetünk egy zöldebb Ócsa megvalósításában, mint bárki mással. Vele biztosra vehetjük, hogy kiépülni és fejlődni fog a turizmus. Kitartása, munkaszorgalma előrevetiti a jó gazda szemléletét, ami városunk javát szolgálja. Nem csak képviselői munkássága, hanem napi tevékenysége is sokat számít.  Biztosak lehetünk abban, hogy személyével Ócsa gazdagabb a városban élő pedig boldogabb lesz.  Ő az a személy, aki képes mindezek megvalósítására. Vele felvárakoztatható és méltó helyére, rangjára emelhető a város. Vele van esély a perifériáról való kikerülésre, a lehetőségek kiaknázására, pályázatok megnyerésére és megvalósítására.  Ő az erre alkalmas jelölt.

http://www.petervasara.hu/2013/wp-content/uploads/2019/08/pexels-photo-1550337-700x450.jpeg

Az eddigi kampányban komoly szerepet kapott a Facebook videómegosztója. A kormánypárt nyomulása ismét rákényszerítette a Fidesz polgármesterét, az online fogadóórákra, a kommunikációra. Az embereket pedig a mérlegelése a propaganda nyomta közegben a helyes út megtalálása érdekében.  Kérdés, hogy a két aspiráns közül ki mennyire tudná elnyerni a helyiek bizalmát.

Az elmúlt idők nyomán azonban kiderült, hogy az eddigi vezetés nem tette jól a dolgát. 

A most induló független polgármester-jelöltnek mégis erős ellenszélben kell küzdenie a központi támogatású párt jelöltjével szemben.

Az utóbbi időben már erősen érezhető volt, hogy Ócsa eddigi városvezetése nem volt képes a kapható és elérhető támogatások begyűjtésére. Többnyire mindig mások nyertek. Ők haladtak, mi meg maradtunk.

Mert míg Alsónémedi, tudta fejleszteni ipari parkját, és ezzel jelentős adóbevételre tett szert, addig Ócsa a polgármesteri ígéretek ellenére sem volt képes egyetlen ilyen honosítására sem. Mert míg Bugyi község, Alsónémedi település tudott évekkel korában járdára, kerékpárútra pályázati pénzeket nyerni, addig a mi városvezetésünk erre képtelen volt.  Vagy amikor Inárcs, Kakucs évekkel ezelőtt hamarabb elérhetővé tette a fővárost azzal, hogy a Volánnal együttműködve autópályára vitte a buszközlekedést, addig Ócsa polgármestere ezzel kapcsolatosan semmit nem ért el. Aztán amikor Alsónémedi képes volt a szennyvízművét pályázati forrásból megújítani. addig nálunk már egyfajta kényszer-üzemeltetésben lévén képtelenek vagyunk a saját mocskunk megtisztítására is, de ez ügyben sem történt előrelépés az utóbbi években. Ma meg itt állunk a kozákkapitánnyal küszködő, túlterhelt szennyvízzel a bűzben és nem tudjuk kezelni. Mert míg mások Alsónémedi, Dabas Maglód, Vecsés, Újhartyán, Üllő, vagy éppen Gyál és a többi, eddig is hatékonyabban tudott pályázattal fejlesztési pénzeket bevonni, addig Ócsa városvezetése erre alkalmatlannak bizonyult. 

Most mégis azt szeretnék, hogy bizalmat szavazva újraválasszuk azokat, akik eddig is elhanyagolták a munkájukat. Azokat, akik nem az itt élőkért, a mostani választókért dolgoztak. Akik elhanyagolták az itt élőket és a városukat.

Most azonban, amikor az előttünk álló években többszörösére fognak nőni az uniós támogatások Pest megyében, akkor itt nem lehet úgy hozzáállni a dolgokhoz ahogy eddig tették. Az új pályázati források elérésére egy megbízhatóbb összeállítású csapra van szüksége a városnak. Ezt kell összeállítani a választóknak vasárnap.


Ócsának legalább egy olyan és annyira független városvezetésre kell szert tennie, mint amilyen Alsónémedi, Bugyi, vagy más helyek sikerei kapcsán ismeretté váltak.  Vasárnapi választásunk alkalmával erre kell törekedni.

  Segítsetek, oly nehéz a választás
Oly nehéz


*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése