2019. október 16., szerda

Így kapták el az ócsai bankrablót - részletek a nyomozás történéseiből

Az ember nem is gondolná, hogy mennyi bűncselekmény kötődik ahhoz a Budapest-környéki kisvároshoz, ahol él. Ócsa több esetben is érintetté vált az utóbbi években.

Volt itt ékszerbolt rablás, majd ezt követő Valentin-napi kedvesség, védelmi pénz gyűjtése, kábítószeres ügyek, tanári kaníbisztermelés, de dolgozott nálunk olyan biztonsági őr is, aki aztán a szomszéd településen vált gyilkossá. Legutóbb egy bankrabló házaspárt fedezett fel a rendőrség.

Kukásautók után rohangáló, szemétben turkáló rendőrök, pultra könyökölő rabló, meg az anyját bajba keverő asszony. Filmbeillő, ahogy elfogták az Üllőn, Bugyin és három évvel ezelőtt Kőbányán is bankot rabló házaspárt.


 Vizsgáltuk a biztonsági kamerák felvételeit. Alaposan tanulmányoztuk a napszemüveges, fejét sapkával és kapucnival eltakaró, jellegtelen sötét öltözéket viselő férfi külső jegyeit, mozgását. Megállapítottuk, feltűnően higgadtan, kiszámítottan mozog, már-már „profiként" viselkedik – ez a nyugodtság ismerősnek tetszett" - mondta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) bűnügyi osztályvezetője, Király Richárd alezredes.

Bár akkor még fogalmuk sem volt arról, ki lehet a felvételeken látható férfi, sejtették, hogy ő rabolhatta ki a kőbányai Erste-bankfiókot is 2016-ban.

Ugyanazt csinálta mindhárom helyen. Jobb kézben tartotta a fegyvert, bal kezével a pénztárosnak odadobta a zacskót, aztán egyszer csak a pultra támaszkodott. 

"A helyszínről nyomkövető kutyát indítottunk, és a banktól nem messze megállva egyértelműen jelezte: vége a szagfolytonosságnak, itt a tettes autóba szállt. Ezután a közterületi kamerákat vettük vallatóra, az elkövetés időpontjában minden, a környéken elhaladó és várakozó járművet megnéztünk. Első szűrésre nem találtunk számunkra érdekes gépkocsit, közlekedőt. Második, harmadik keresésünkre szúrtunk ki egy teljesen átlagos, középkategóriás autót, amely kétszeri felbukkanásával irányította magára figyelmünket. A sötét színű SEAT Cordoba a benne ülő két emberrel a rablás perceit követően előbb lehajtott egy, a fiók közelében lévő földútra, majd kisvártatva ismét megjelent a látóterünkben. Megnéztük az utat, és azt tapasztaltuk, hogy a végét közüzemi munkálatok miatt lezárták. A SEAT-os páros tehát nem tudta ezt, ezért tettek egy fölösleges kitérőt arra. Ezért véleményünk szerint nem helybéliek voltak. Csak a szín, a típus és egy rendszámtöredék állt rendelkezésünkre az azonosításhoz, első körben országos léptékben kutattunk az adatbázisban a kocsi után" - tette hozzá az alezredes.

Ezután derítették ki, hogy összesen 140 sötétkék vagy fekete ilyen autó van forgalomban az adott évjáratból Magyarországon. Az egyiknél Pest megyében egy ócsai, hatvanéves férfi volt bejegyezve tulajdonosként. A büntetetlen előéletű férfinak családja volt, munkahelye és lakása is, és az anyagi háttere is biztos volt, ezért nem lett gyanús a rendőröknek. Aztán július 1-én zárás előtt nem sokkal kirabolták Bugyin a takarékszövetkezetet. 
https://cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1908/20190807100.jpg?w=644&h=418
"Ugyanaz a ruha, álca, ugyanaz a forgatókönyv, ugyanaz a pisztoly és ugyanaz a nyugodt mozgáskoordináció látszott a felvételeken, mint az üllői esetnél. Nem volt kérdéses az egyezés. Most térben kezdtünk el gondolkodni, és ismét felködlött Ócsa mint Üllő és Bugyi közötti település. Ismét körüljártuk a korosabb SEAT-tulajdonost, de ezúttal már a rokonságára, ismeretségi körére is koncentrálva" - tette hozzá a rendőr.

A hatvanas éveiben járó férfi vejére illett a rabló személyleírása, ezért a rendőrök információt gyűjtöttek a 35 éves ócsai férfiról. 

Egy szabálysértési eljárás sem volt a kontóján, szinte mintapolgár hatását keltette. Átvilágításakor azonban felleltünk egy motívumot: mintegy három éve közel 30 milliós adósságba keveredett" 
- magyarázta a rendőr a Zsaru Magazinnak

Közben kiderült, hogy a bugyi rablás után egy órával egy dunakeszi autókereskedésben megjelent egy harmincas pár, és vettek egy Alfa Romeót. Készpénzzel fizettek az autóért. Amikor a rendőrök kikérdezték a szalon tulaját, kiderült, hogy a fizetés után a 33 éves nő vette át a kulcsokat, míg a férfi visszaszállt abba a kocsiba, amivel érkeztek – egy sötét színű SEAT-ba.
 
A rendőrök megszervezték a "rajtaütést", és július 2-án a TEK-kel közös akcióban elfogták a házaspárt. 

https://cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1908/2019080799.jpg?w=644&h=465Részletes beismerő vallomást tettek, miközben a rendőrség egyesítette a két idei és a három évvel ezelőtti rablás ügyét. Mindkettejük ellen háromrendbeli fegyveres rablás miatt indult eljárás, letartóztatásukat július 5-én rendelte el a bíróság.
A nyomozást hátráltatta, hogy a páros tökéletesen álcázta magát: munkába jártak, átlagos életvitelt folytattak. Akkor váltak igazán gyanússá, amikor megvették az új autót. Király Richárd alezredes szerint ráérezhettek a könnyű pénzszerzés ízére. 

A feleség feladata volt a helyszínek előzetes terepszemléje, aztán a rablásokkor ő várta férjét az autóval. 

A rabló apósa, akié az autó volt, semmit sem tudott az egészről, kocsiját jó szándékkal adta oda, hogy lánya és veje munkába járásra használják, de 60 éves feleségét meggyanúsították a rendőrök.

A nyomozók átkutatták a fiatal házaspár otthonát, fegyvert kerestek. De nem találtak ott semmit, amin a rabló férfi meglepődött, ugyanis még azt is elmondta, hogy pontosan hova rejtette el a pisztolyt. Mint kiderült, a felesége volt az, aki az utolsó pillanatban eldugta a fegyvert az anyja fehérneműi közé. De a rendőrök ott sem találták meg, ugyanis a nő anyja kivette onnan a fegyvert, és egyszerűen kidobta a kukába. Mire azonban az asszony ezt elismerte, a szemetet már összegyűjtötték a településen. A rendőrök „versenyt futottak" a kukásokkal a megsemmisítőig, 
útközben állították félre a kukásautókat. 

A három szemeteskocsi rakományát Dömsöd közelében kiborították, és önkormányzati segítséggel átvizsgálták a futballpályányi területen térdmagasságig szétterített tartalmat. A fegyvert nem találták meg. A férje sokkot kapott, amikor megtudta, mit tett az asszony, a lánya, meg a férje. 

"Sosem hittem volna, hogy bűnözőkkel élek egy fedél alatt!"  - mondta a nyomozóknak.

A feleségét bűnpártolással gyanúsították meg, a lányával és vejével ellentétben ő szabadlábon védekezhet.
Forrás: Internet, Origo
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése