2016. augusztus 13., szombat

Mindenre van megoldás - természetesen így is lehet ( - és úgy is ahogy Ócsán kívül teszik)

Míg Ócsán a polgármester a saját jólétével és gyarapodásával foglalatoskodik, - miközben a közterület felügyelet és a polgárőség láthatatlanná válásával - hagyják elszennyezni a várost, addig más helyeken a városvezető fontosnak érezi az általa vezetett település fejlődését.

 A közterület-felügyeletnek, a polgárőrségnek, a rendőrségnek, továbbá az ügyészségnek, a bíróságnak, jegyzőnek lehet nagy szerepe abban (kötelességük teljesítése, feladat- és hatáskörük eredményes ellátása során), hogy az illegális hulladéklerakás elkövetőjét felderítse - ez ügyben azonban nem hallani erről semmit
 
Ócsát és környékét lassan úgy lepi el a szemét, hogy az ennek megakadályozásért hivatottak ezt észre sem akarják venni. Elvégre dr. Molnár Csaba jegyző közleményében jól körvonalazva meghatározta a két fél szerepét ebben az áldatlan állapotban.

Ócsa vonatkozásában a természetvédelmi őrszolgálatnak, a közterület-felügyeletnek, a polgárőrségnek, a rendőrségnek, továbbá az ügyészségnek, a bíróságnak, jegyzőnek lehet nagy szerepe abban (kötelességük teljesítése, feladat- és hatáskörük eredményes ellátása során), hogy az illegális hulladéklerakás elkövetőjét felderítse, a jogellenes cselekmény elkövetése során tetten érje vagy a fenti rendelkezések figyelembe vétele mellett szigorú szankcióval sújtsa. Mindez alkalmas lehet arra, hogy mind az elkövetőt, mind egyéb más személyt elrettentsen a jogellenes magatartás ismételt, vagy jövőbeni folytatásától. 

A közterület-felügyelők azonban lapítanak és visszahivatkoznak, amikor erről kérdezik őket, a polgárőrség vezetése pedig szintén elzárkózik a kínos kérdések elől és inkább nem nyilatkozik a stábnak. Boros Tibor, a helyi polgárőregyesület címzetes elnöke, csak kommentek szintjén képes a nyilvánosság előtti szószolásra.

 " ... Adjon inkább 15 millió Forintot és 50 főt, hogy a szolgálatot el lehessen indítani! A képzést és szolgálatszervezést megoldom. ..."

Bukodi Károly polgármester és Horváth Tamás alpolgármester eközben a láthatatlan városvezetést testesítik meg saját hivataluk árnyékában. 

Ez a parkoló és ez a kupac is Ócsán található, a Damjanich utcában - láthatóan ez nem zavarja sokak szemét (- a közterület-felügyeletnek, a polgárőrségnek kötelességük teljesítése, a közfeladat- és hatáskörük eredményes ellátása során észlelniük és jelenteniük kéne mindezt)

Ócsán annyit sikerült több évnyi együttműködés keretében elérniük, hogy a Városháza utcájának egy szakaszán legalább virágokat ültettek ki. A látszat azonban egy saroknyira már közel sem ilyen. 

A nívódíjas "Templomtól-templomig" járdaszakasz öt vényi uralkodást nyomán sem ér el a közpénzes díszkivilágításban fürdő Premontrei kolostorig. Ugyanakkor a helyi reformátusok a látszólagos pompa árnyékában. a lelkészi hivataluk szomszédságában (még) álló másik műemlék épületet, az egykori presbiteri házat hagyják romjaiba hullani. 

Presbiteri ház romokban - a lelkészi hivatal mellett és a díszvilágítás árnyoldalán (- a reformátusok lelketlen tiszteletese okán)

Ez a kétszínűség, mint valami kettősség jól szemlélteti a helyi uralkodók lelkületét, azt a harácsolást, amit a "nekünk mindent, nektek semmit" elve szerint élnek.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj_hp7g1TbXSfXvw6YQ0_QVH001QGQnx2nIcrUbB6tmzN8y_d41ybDe3WMjF3Mu911binOEGPqiXHGT3zXS-4ytR3XzlfUtTiOCJVJHw4vogdFFMujn2dx_PUiNg1cBzpGyR2a1OupWYp8/s1600/SSA41001.JPG
Öt éve változatlan a kép - vasúti kereszteződés Ócsán ( - inkább elszórják a pénzt másra)

Ócsa a Bukodi-Horváth kettős függőségében megállt a fejlődésben és letapadt azon a szinten, ami a megújulásra képtelen vezetést jellemzi.  

A világháborús emlékmű és környezete az ígéretek ellenére nem újult meg. A Damjanich utca útburkolatának teljes felújítása a vasúti parkolóberuházás ellenére szintén ezt a nyomvonalat követve maradt el. A két vasúti átjáró korszerűsítéséről pedig kár bármit is mondani, - ez mind az ócsai vezetés szégyene. Közjárdát pedig szinte csak a lakossággal építtetnek. A buszmegállók állapota úgyszint a nemtörődöm, hanyag városvezetésre utal. Jó példa erre a Bolyai Gimnázium előtti szégyen.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJNPYNpbXZEi4wyYZvws8QXZvywgEFHmplvHcI3vZEbhSD36j1o4a80ybjZA_afZns5Lmsu9ZT53zGSM09IuoqUvbkhByMMAkhvOQwIFiPIUR8XCdth4G6DItArfiQ6Njc4p09o-Gvpwo/s1600/002.jpg
Gimnáziumi buszmegálló - Ócsán a városvezetést ez nem hozza lázba

Persze ez is csak polgármester válogatja. Mondhatni helyi sajátosság. Mert míg Bukodi uraság a focipályákra bolondul és a város pénzét emészti a saját használatra rendelte új autóval, addig jobb helyeken a  választott vezető ténylegesen a településért dolgozik.

Ócsán még a műemléki környezetet sem kímélik. Ahogy a Lakatosházat elintézték, úgy a reformátusok az egykori presbiteri műemlék házat sem gondozzák, és hagyják bedőlni, hogy aztán majd az így felszabaduló területre egy újat építsenek maguknak, ahol majd a gólyafészek lehet.

De amilyen az adj uram Isten reformációban elkárhozott szolgálja, olyan a városi atyafiság is, hiszen a két városvezető által kéretlenül bevásárolt volt TSZ-Iroda sem való semmire, és hagyják is magába roskadni 27 millió forintnyi közvagyonvesztéssel együtt az egészet, mert ilyenek ezek. Ahelyett, hogy inkább a két vasúti átjárók hozták volna rendeb ebből a pénzből.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQwIEFVHTks8oAa2ge6oHWiJrLbF2TPW1WVZfLihK5gp1xMVNoA7uLnyS9uY8sPwHuDs2MfHm5V6md8oN3DDxztevjkDLWUXOUeGmcEtEowTqKXn8Uso2Gz5eF51ngp8aD8wCmSgkoRMw/s1600/SSA40018.JPG
Két vasúti átjáró felújításába került ez a romhalmaz - mostanság pedig ez előtt vigad az ócsai

Milyen népség ez?

Pusztaszeren a polgármester maga is közreműködik a város arculatának szebbé tételében. Ő péntekenként nem sör-focizni jár, hanem építkezni. Vagyis ténylegesen és tevőlegesen is munkát végez a helyiek érdekében. Saját tervezésű fából készült, díszes buszmegállókkal teszi elviselhetőbbé a helyiek életét. Két sikertelen pályázat után önerőből cserélik le az elavult bádogbeállókat  közmunkások bevonásával – olvasható a Délmagyarország cikkében.

http://cdn.delmagyar.hu/common/kepgaleria/kepek/000/003/121/980/L3121980.jpg
Pusztaszeren a közmunkások bevonásával építik a buszvárókat - Ócsán meg senki

Eddig három megálló készült el, még kettőt építünk” – mondta el Máté Gábor, Pusztaszer polgármestere, aki saját maga készítette a fából épített, bontott hódfarkú cseréppel fedett buszmegállók terveit. De nemcsak a tervezésben, a kivitelezésben is részt vesz. 
Úgy fogalmazott, ha kell, talicskát tol vagy cserepet rak. Kétszer pályáztak a felújításra, egyszer önállóan, egyszer pedig kistérségi összefogásban – de nem nyertek.

A polgármester azt mondja, a peront is meg kellene csinálni, de arra már nem marad pénz. – Négy embert foglalkoztatunk a Startmunkaprogramban, így bizonyos összegig munkaruhát, szerszámot és anyagot is tudtunk venni, a többit önerőből fedezzük a Pusztaszer Községért Közalapítvány segítségével – tájékoztatott Máté Gábor, miközben megmutatta a település központjában álló, már elkészült buszmegállót. 

http://cdn.delmagyar.hu/common/kepgaleria/kepek/000/003/121/982/L3121982.jpg
Pusztaszer polgármestere mutatja az elkészül buszvárót

Ócsa városvezetése igazán példát meríthetne az ilyen ismert esetekből. Elvégre a választások előtti éveben már illenék valamit felmutatni, nehogy vissza keljen szolgáltatni az autót. Elvégre Horváth Tamás is csupán egy jogszerű, de alantas visszalépésnek köszönhetően került be a testületbe. Erre a testületre jól jellemző az a viszonyulás, mely képes volt Horváth Tamás alpolgármesterré emelni. Nem, hiába, hiszen hagyták és segítették az elmúlt évek során mindvégig azt az ámokfutást, aminek ez a vége. 

*

2 megjegyzés:

  1. Nem itt kéne tarhálni, hanem el kéne menni dolgozni. Esetleg bemenni a hivatalba segélyért. Nem de, Tibi?

    VálaszTörlés
  2. Ezeknek a lényeknek Ócsa jelenti a köldökzsinórt. Ócsa nélkül elsorvadnának. Egy szerencséjük van, olyan nagyfokú az érdektelenség a városban, hogy az csak na. Ezért tehet itt mindenki azt, amit akar, és ezért lehet egy nulla intelligenciával megáldott szívtipró a polgármester. Nem kell hozzá más, csak ezer valahányszáz birka.

    VálaszTörlés