2016. augusztus 20., szombat

Augusztus 20.-a Ócsán - hangsúlyozottan ingyenes program arra, hogyan ne mentsük meg a presbiteri házat

Augusztus 20.-a Ócsán, Bukodi-Horváth vonulatában évente kapcsolódik az egykori Lakatos-ház lebontásának emlékéhez. Ugyanis annak hűlt helyén, az otthonul szolgáló ingatlanon tartották azt az augusztus 20.-ai ünnepséget, amihez ismét visszatérnek Hantos Péter lelkész megszokott áldásával.

Ócsa egyik halálra ítélt műemlék háza a hatból - Hantos Péter református lelkész gondozásában a Lelkészi hivatal és a templom szomszédságában ( - ha a hívők lelkeit is így gondozzák, akkor nagyobb a baj, mint ahogy látszik)

http://www.ocsa.hu/userfiles/image/augusztus20/2015_aug20_4.jpgA mai ünnepi hangulatot nem eléggé rontja a műemléki környezet házbeli vesztesége, de még azzal is tetézik a bajt, hogy a református lelkészi hivatal szomszédságában álló presbiteri ház is a végső stádiumba került.  

Egy ilyen nyomasztó dolog tőszomszédságában álságos magasztos szentbeszédet tartani, miközben a műemlék épület elvesztéséről nem szólnak az érintett felek. Mert lássuk be, a Hantos vezette református gyülekezet és a Bukodi nevével jegyzett ócsai önkormányzat nem kívánja megmenteni és rendbe tenni az Ady Endre utca 4 szám alatti műemléknek nyilvánított ingatlant. 

A lelketlen hitszónok, és a lelkes városvezető egy platformon hagyja összeroskadni azt a népi emléket, amit ez az épület megjelenít és képvisel. Mindez annak a pusztuló Ó-falunak (Öreg falu) a része, mely a Premontrei kolostor
körüli műemléki terület szerves része. 

A Bukodi-Horváth duó kiegészülve Hantos Péter párttaggal, aki helyi reformátusok lelkészi posztját is betölti, egy olyan triumvirátus alkotnak, amely képes a pusztuláson szentséges igét hirdetni.  Ez az álságosság rányomja bélyeget ezekre az emberek akkor, amikor Augusztus 20.-án Szent István ünnepét üljük.(Arról nem is beszélve, hogy a szentek nem a reformátusok vallásának kedvencei.) 

Persze a megemlékezésre invitáló meghívón mindez nem szerepel. Csak a műsor  "ingyenességét" hangsúlyozzák. Mit tehetünk még hozzá ehhez? 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése