2016. augusztus 24., szerda

Adóztatással igyekeznek gátat szabni az illegális és kizsákmányoló munkának - be nem jelentett foglalkoztatások

Furcsa, a sajtót megosztó írásokat olvasni a szomszédos Alsónémedin megszavazott egyik, a foglalkoztatást érintő adóalappal szemben.

Ön szerint kik lehetnek az illegális foglalkoztatásban részt vállalók - ki húz hasznot az adóelkerülő munkából?

Az új önkormányzati rendelet szerint Alsónémediben naponta 800 forintot köteles fizetni az, aki régóta munkanélküli és nem a saját vagy rokonai házában él; - írja a bors.  

De, hogy valójában kik azok, akik tulajdon, és rokonok és munka nélkül próbálnak megélni és lakhatást találni a községben, az valahogy nem foglalkoztatja a sajtót. Ez ugyanis nem egy szenzációs hír.  

Az már jobban borzolja a sajtómunkások agyát, hogy az érintett kör azt az illegális bevándorló réteget érinti, akit a helyi gazdák szinte éhbérét szoktak a mezőgazdaságban, a földeken foglalkoztatni. Többen meg is nevezik ezeket az idegeneket, származási ország és etnikai, faji alapon. Azonban arról nem nagyon szólnak, hogy ezt főleg azok a törzsgyökeres helyiek gerjesztik, akik kulákként foglalkoztatják, pénzelik és szállásolják ezeket a nyomorultságos sorban tengődő embereket.  Aztán arról sem beszél senki, hogy ezek a bejelentett lakhatással, regisztrált munkával nem rendelkező személyek a kulák-gazdák kizsákmányolása során hivatalosan semmiféle ellátásra nem jogosultak, hiszen nincsenek regisztrálva, bejelentve, nem fizetnek utánuk társadalombiztosítást, nem jogosultak nyugellátásra és nem is adóznak a kifizetett és kézhez-kapottak után.  Gazdáknak ezzel ezzel extraprofitjuk keletkezik, a nyomorultaknak pedig külön terhet jelent a munkán felül még a bujkálás. 

http://static.origos.hu/s/img/i/1404/20140424morahalom4.jpg?w=666&h=443
Ócsán és Alsónémediben is gondot jelent az idegenek jelenléte - a kulis "vendégmunkások" drágán fizethetnek ( - az öket foglalkoztatók azonban ismét kimaradnak a szórásból

Az önkormányzat fellépése és védekezése nem megvetendő, hiszen a képviselőtestületi döntéssel azt próbálják elérni, hogy az illegális foglalkoztatást végzők a kizsákmányoltak fellelése és leleplezése által ellehetetlenüljenek. Ergo a mezőgazdasági munkák során is a törvényes foglalkoztatás keretein belül, normális és versenyképes bérekért bejelentve foglalkoztassák az embereket. Ha ehhez az kell, hogy a toborzott, mélyszegénységben élőket vegyék elé, kérjék számon, akkor ezzel a döntéssel az Ő jobb munkakörülményeiket is elősegítik. Elvégre, ha bejelentik, és hivatalosan foglalkoztatják, albérletet fizet, ahova szintén be tud jelentkezni ideiglenesen és ezzel már lakcíme is van, akkor ugyanúgy adózik, ahogy mindenki más, és nem terheli a most megszavazott különadót. Vagyis a törvényes előírásokat a hivatalos és hatályos rendet betartva nem lesz "üldözött" többé.  Ez a rendezettség és ez a törekvés egyedül a kizsákmányolóknak, a modernkori kulákoknak és azok haszonélvezőinek nem tetszik. Ők inkább emelnek szót az adóelkerülő, embereket megsanyargató burzsujok mellett, mintsem elismerjék azt a törekvést, amit Alsónémedi önkormányzata az ott élők többsége érdekében és védelmében tesz. Ugyanis az illegális munkavállalók és foglalkoztatók azért képesek alantas bérekért cserébe munkát vállalni, mert a foglalkoztatók kijátsszák a törvényeket, és még az előírt minimálbért sem hajlandók megadni a honpolgárainak.  

Illegális bevándorlók, feketemunkások, vagy csak be nem jelentett idegenek - cigi és energiaital ( - ami látszik)

Alsónémedi ezért ugyanolyan munkaerőhiánnyal küszködik, országszerte sok más munkaadó, aki nem képes versenyképes fizetést adni, pusztán azért, hogy a saját hasznát növelje.

Alsónémedin túl, Bugyi, Ócsa, Üllő, Dabas, Újhartyán Tatárszentgyörgy szintén ezzel a problémával küzd.  Akiről azonban senki nem szól, az nem más, mint az a gazdatársadalom, amely mindehhez felhasználja és kihasználja a nincstelenek tömegét.  Azokat, akiket az önkormányzatok amolyan üldözöttekként akár különadókkal is terhelnek, ahogy Alsónémedi. 

A sajtót azonban csak ez hergeli. A mögöttes történet már egyetlen hírhajhászt nem érdekel.

http://media.borsonline.hu/cikk/12/119734/big-lead/650x360/1034922_alsonemediths.jpg
A külföldről érkező idénymunkások lenyomják az órabéreket? © Thinkstock, Kecskeméti Zoltán

Ezek ismeretében fogadják a Bors tárgykörben megjelent írását:

Első hallásra meghökkentőnek ható rendeletet fogadott el Alsónémediben a képviselő-testület. A HVG bukkant rá az ellenszavazat nélkül átvitt, röpke fél óra alatt elfogadott határozatra: azok a helyiek, akiknek 90 napon túl nincs bejelentett mun­kahelyük, és nem a saját vagy rokonuk házában élnek, kötelesek napi 800 forint „büntetést” fizetni. A „munkanélküliségi adót” nem kívánják félvállról venni, ez világosan látszik abból, hogy a rendelet tartalmaz egy igencsak furcsa kiegészítést, miszerint az adóelkerülés ellenőrzésére hivatkozva az önkormányzat megbízottai bármelyik magánházba bemehetnek.

http://tarskereso-kalauz.hu/wp-content/uploads/2010/11/bors_logo.jpgA Bors munkatársának több helybeli úgy vélekedett: a rendelettel valójában a településen nagy számban jelen lévő, Romániából érkező idénymunkásnak üzentek hadat, mert a bejelentett munkavégzés nélküli alkalmazásuk révén lenyomták az órabéreket a térségben.

Sokaknak azonban nem tetszik a rendelet.

– Azt hittem, rosszul hallok – méltatlankodik egy fiatal vendéglátóslány. – A napszámosok nem vesznek el tényleges munkát a helyiektől, amiket ők elvállalnak, az itteniek el sem végeznék. Az is egyértelmű, hogy rajtuk semmit nem lehet majd behajtani, így nincs sok értelme ennek a rendeletnek.

A Bors találkozott egy olyan fiatalemberrel, aki attól fél: munkaadója nem jelentette be. – Ha nem, akkor fizethetek én is. És ha úgy adódik, hát bizony költöznöm kell – háborog a férfi.

A Bors kereste a település polgármesterét, azonban nem sikerült elérnünk.
 Hivatkozás: Bors
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése