2016. augusztus 21., vasárnap

Ötletes a pálya a helyi adók bevezetése terén - komoly fenntartásokkal ( - Ócsa elszórt pénzeit is beszedhetnék)

Ócsán is foglalkoztak már a gondolattal, hogy miként lehetne a mai kulákok illegális foglalkoztatásait rendezettebbé tenni, illetve abból bevételt szerezni. Az ilyesfajta fekete munka, az adóelkerülő tevékenység a mezőgazdasági gazdálkodók nyereségét növeli, míg a település csak szív a láthatatlan jövedelmeket vonzó illegális munkavállalók beözönlése és helybeli megjelenése kapcsán.

http://www.napi.hu/fototar/fototar/201608/orig/image1470214461.jpg/780/

Ócsán az önkormányzat már korábban kitalált egy adófajtát erre amikor a lakhatásukat biztosító ingatlantulajdonosokat igyekeztek megsarcolni így. Aztán még rendőrségi együttműködés keretében razziaszerű ellenőrzéseket is tartottak a szállásadók visszaszorítása érdekében.

A jelenség azonban továbbra is gondot okoz. Ezért nemrég Alsónémedi is kitalált valamit, ami igencsak megmozgatta a sajtót.

http://24.p3k.hu/app/uploads/2014/01/Vagyonor-biztonsagi-or1960x640-e1462885196547.jpgMár nemcsak bevételszerzés, hanem a nemkívánatos személyek távol tartása céljából is születnek helyi adók. Alsónémediben napi 800 forintot kötelesek fizetni, akiknek régóta nincs munkájuk, és nem a saját lakásukban élnek - értesült a HVG.

Alsónémedi képviselő-testületének a napokban kevesebb mint fél óra elég volt arra, hogy ellenszavazat nélkül megalkossák azt a rendeletet, amelynek értelmében szeptembertől napi 800 forint adót kell fizetniük azoknak a településen nem saját vagy rokonuk tulajdonában álló ingatlanban élőknek, akiknek több mint 90 napja nincs bejelentett munkájuk. A rendelet arra is kitér, hogy az esetleges adóelkerüléseket ellenőrizendő az önkormányzat megbízottai bármelyik magánházba bemehetnek - olvasható a lapban.

Ahogy a képviselő-testületi ülésen elhangzottakból is kiderül, a rendeletet valójában a településen nagy számban jelen lévő, Romániából - jórészt idénymunkákra - érkezőkre szabták. A több száz, életvitelszerűen Alsónémediben lakó romániai magyart, illetve románt egyebek mellett azért szeretnék távozásra bírni, mert - jellemzően bejelentett munkavégzés nélküli alkalmazásuk révén - lenyomták az órabéreket a térségben.

http://www.hetek.hu/files/images/2010/06/etelert_dolgozom.jpg
A településen ugyanakkor azt is elismerik, hogy a külföldről érkezők nem feltétlenül veszik el a magyarok kenyerét, hiszen többnyire olyan munkákra alkalmazzák őket, amelyeket a helybeliek nem is nagyon akarnak elvállalni. A románok egy része például a közeli települések határaiban lévő barackosban dolgozik.

Az effajta rendeletekkel kapcsolatban a Kúria kimondta: az önkormányzatoknak adott parlamenti felhatalmazás nem terjed ki arra, hogy meghatározott társadalmi csoportokat vagy jól körülhatárolható személyi kört a település elhagyására kényszerítsenek, megnehezítsék a letelepedésüket. E precedensnek is tekinthető Kúria-döntés alapján valószínűleg az alsónémedieknek is lesz még mit magyarázkodniuk a különböző jogi fórumokon.

Az adófajtáknak ugyanakkor szinte csupán a helyi képviselők fantáziája szab határt , miután a parlament döntése értelmében csak arra nem vethető ki helyi sarc, amit már valamilyen országos elvonással sújtanak - hívja fel a figyelmet a HVG.
Napi.hu nyomán
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése