2016. augusztus 30., kedd

Füzesgyarmat képes volt arra, amire Ócsa évek alatt sem - nem csak tűzoltóságuk van, hanem önállóságuk is

Füzesgyarmat Békés megye északi részén, a Szeghalmi járásban a Dél-Alföldön található, 5774 fős település. Majd feleannyian lakják, mint Ócsát. 

http://www.katasztrofavedelem.hu/wm.php?f=22938&10
Füzesgyarmat tűzoltócsapata szeptember elsejétől önállóan is menthet

http://www.katasztrofavedelem.hu/wm.php?f=22939&14 Füzesgyarmaton 1928. március elsején harminc taggal alakult meg az önkéntes tűzoltó egyesület. A szervezet a mai napig meghatározó szerepet tölt be a településen, aktívan részt vesz a rendezvények szervezésében és biztosításában, az ifjúságnevelésben, valamint a tűzoltásban, kárelhárításban, illetve a lakosság tájékoztatásában. A füzesgyarmati önkéntesek jelenleg negyvenöt főt számlálnak, közülük tizenhárman végeznek szaktevékenységet. Közülük nyolcan negyvenórás tűzoltó alaptanfolyamot végeztek, öten pedig hivatásos tűzoltók. Öt egyesületi tag jogosult tűzoltás vezetésére, tíz embernek van kisgépkezelői végzettsége. A szervezet rendelkezik minden olyan alapfelszereléssel, amely az önálló tűzoltási, műszaki mentési tevékenység ellátásához szükséges. 2014-ben a helyi önkormányzat és vállalkozók segítségével lecserélték a tűzoltótechnikát és egy Mercedes 1019 típusú gépjárműfecskendőt vásároltak, amely jelenleg is készenlétben áll. A füzesgyarmatiak május huszonnegyedikén hajtották végre a rendszerbeállító gyakorlatot. Szükség esetén tizenkét perces riasztási idő alatt indulnak segíteni, a városon kívül a mintegy tizenöt kilométerre lévő Kertészszigetre is, így összesen több mint hatezer ember számíthat rájuk.

Ócsán nagyjából kilencezer embert érint a helyi tűzoltóság léte, vagy hiánya. A környező autópálya, az ötös számú főút és a jelentős kamionforgalom, ennél szélesebb érdekeltséget és emberi életvédelmet jelent, illetve jelentene.

A környék jelentős balesetei során csak távolról volt risztható a segítség. Ezért nagyon idő- és szükségszerű lenne egy helyben állomásozó és risztható egység léte. 

Ócsán azonban  ez valahogy nem akar összejönni, annak ellenére, hogy erre egy kijelölt és megnevezett személy is adott.  

Az önkormányzati honlapon nem csak a toborzást, hanem a jelentkezéshez az elérhetőséget is megadták 2014-ben.  A helyi önkéntes tűzoltóság azonban mégsem jött létre.  A sikertelenség okáról azonban senki nem beszél.

Ha a blog nem lenne, már rég a feledés homályába veszne a hirtelen fellángolásból induló kezdeményezés. 

http://www.katasztrofavedelem.hu/wm.php?f=22937&11
Füzesgyarmat nem egy ilyen hely.  Hiába élik kevesebben a várost, ők sokkalta intenzívebbek a tűzvédelem terén.  Számukra fontos a helyi tűzoltóság léte és fejlesztése.

Ezért nem véletlen, hogy szeptember elsejétől hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül, önállóan is beavatkozhat a Békés megyei város önkéntes tűzoltó egyesülete. 

Az erről szóló dokumentumot augusztus huszonkilencedikén vették át a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelőségének képviselőjétől. 

Jelen bejegyzésünkkel ehhez gratulálunk.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése