2016. augusztus 29., hétfő

A nehézgépjárművek ki vannak tiltva a város belső útjairól - mégis itt dübörögnek, ügye ( - ki nem szól ezért)

Rendszeresen felbukkan a lakosság részéről az a panasz, hogy a fuvarozók semmibe veszik a súlykorlátozást Ócsán. Ennek próbálta nyomát lelni a blog.

Szinte egymást érik a tiltó táblák, ahogy hétköznapokon a nehézgépjárművek is mégis úgy jönnek, mintha itt sem lennének - - hol itt a következetesség  - talán nincs megfelelőn szankcionálva mindez
Nem kellett sokat menni az államostól, amikor a Damjanich utcából tekintve is szembeötlik egy, a vasúton túl, az üresen tátongó P+R parkoló kellős közepén a KRESZ és a városban érvényes tiltás ellenére az előírásokat több ponton megsértve  szabálytalanul várakozó, több tonnás össztömegű nyerges szerelvény.

Ilyet is csak Ócsán engedhetnek meg maguknak egyesek - az P+R területén a közterület kellős közepén tölti a hétvégét a vontatós tréler ( - a kihasználatlan parkoló még nem jogosíthat fel senkit a szabálytalanságra)

Ócsán úgy tűnik hiába sikerült eredményeket elérni a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél az átmenő kamionforgalom korlátozásával kapcsolatban, mégis rendszeresen felbukkan a túlsúlyos járművek a belváros úthálózatán. A lakosság részéről rendszeres a panasz, hogy a fuvarozók semmibe veszik a korlátozást és a lakó- pihenő övezetek sem tartják tiszteletben. Többször tapasztalni, hogy Ócsán a lakóingatlanok, a családi házak közé is behajtanak, mindenfajta szállítási feladat nélkül, csupán azért, mert a sofőr "haza" látogat a több tonnás szerelvénnyel.  

Ezt bizonyítandó többször jelent meg az interneten olyan fotó, amin látható, hogy valóban találkozhatunk indokolatlan célzatú "kamionnal" az Üllőin túl, a város belső úthálózatán.  

Ócsa közterület-felügyelete valahogy elnéző ezekkel a szabályszegőkkel szemben, és a polgárőrség sem tesz jelentést az általa észlelt esetekről. Mindennek egyenes következménye, hogy a nehézgépjárművek még hétvégén sem kímélik a lakosságot és képesek Ócsán keresztül-kasul közlekedni a városban. 

Ez a jelenlét azonban a kellemetlen zaj és rezgéshullámokon túl az amúgy sem kifogástalan úthálózatot is megviseli. A nehézgépjárművek nyomán az út burkolat megrepedezik, szélei feltöredeznek, idővel kikátyúsodik, aminek a javítása többnyire elmarad. Így a lakosság az összefüggő járdahálózat és a kerékpárutak hiányában az leharcolt útfelületre kényszerül.

Ezen az összetört és rossz állapotú aszfaltcsíkon osztozik a város nagy részén minden egyes közlekedő. 

Ezért sem lehetne közömbös a tehergép-járműforgalom kontrollálatlansága és a tilalom ellenéri biztosított büntetlensége, hiszen a felesleges terhelésük károsítja az önkormányzati úthálózatot, rontja a levegőt és zavarja a lakosságot.

Bármerre is tekintünk, bizony tiltott, illetve korlátozott a városon belüli nehézgépjárműforgalom - csak érvényesíteni és betartatni kéne azt, amire vonatkozik ( - a beszedett  büntetésekből pedig lehetne akár közjárda, vagy bringa út)

Ócsa városvezetését azonban hidegen hagyja mindez, mert láthatólag nem akarja, vagy nem képes betartani a korlátozást, illetve megakadályozni tiltás ellenére zajló forgalmat. 

Amennyiben a kihelyezett KRESZ táblán súlykorlátozás szerepel, akkor az ott meghatározottaknak megfelelően, az annál nagyobb megengedett tömeggel rendelkező járművekre vonatkozik a tilalom. 

Ócsa előtt és a város határában, ezt már előre jelzik. de a Bajcsy előtt is ki van helyezve egy ilyen tiltó tábla, hogy csak az engedélyezett  járművek használhassák a várost átszelő utakat.
 
Ócsán is van érvényben súlykorlátozás, némi engedménnyel - csak nem igen veszik ezt figyelembe  - (a térfigyelő kamerák felvételei alapján még nem alakult ki az utólagos büntetés gyakorlata)

Az ócsaiak bizony irigykedve tekinthetnek azon környékbeliekre, ahol legfeljebb 7,5 tonna alatti teherautók hajthatnak be a város egyes útjaira, és azt tiszteletben is tarják, vagy pedig keményen fizethetnek a kihágásért. Üllő például egy ilyen hely.

Lakossági érdek-képviseletiben és fellépésben  tehát van még mit tanulnia városunknak.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése