2016. augusztus 27., szombat

Pénz-utánpótlás - milliókat kérhetnek az ifjú focisták átigazolásáért ( - pénzt a gyerekért)

 Fiatalkorú amatőr sportolók klubváltásakor az egyesületek vagy a szülők immár a fociban is akár milliókat kötelesek fizetni. Újkori gyermekrabszolgaság vagy ésszerű szabályozás? 


http://www.ocsa.hu/userfiles/image/ovseado.jpgForrnak az indulatok a gyermek- és ifjúsági labdarúgásban, mióta az MLSZ bevezette, hogy a leigazolt amatőr focisták klubváltásakor az új egyesületnek „utánpótlás-nevelési költségtérítést” kell fizetnie a játékos korábbi klubjának. Egy játékos átigazolása így akár milliókba is kerülhet, még akkor is, ha a gyerek azért kénytelen klubot váltani, mert szülei épp egy másik városba költöznek. Ezért sokan gyermekrabszolgaságot emlegetnek.

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQyTGGdPIpOsWrAqjvTYf2PjsA0wmpUknIE53NrvUbYzNI8JRLPLQA kezdeményezés nem újdonság, négy éve a kosárlabda-szövetség is bevezetett egy hasonlót. Ott most a korábbi díjakat kénytelenek emelni, mert azok nem akadályozták meg a csapatokat, hogy saját pénztárukból, vagy épp a szülők meggyőzésével lényegében komplett csapatokat igazoljon le egyik klub a másiktól. A kis csapatok ellehetetlenülését akarja megoldani most az MLSZ is, s azt is el akarja érni, hogy a nagy klubok tényleg csak a tehetségek felfelé áramlásában legyenek érdekeltek. Ugyanakkor a topcsapatok sem tudnak 5-10 milliókat áldozni olyan fiatalokra, akik közül alig néhánynak van lehetősége, hogy olyan karriert fusson be, amely mellett megérné egy ilyen befektetés.

Részletes háttér a friss Heti Válaszban. 
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése