2015. február 1., vasárnap

A rendőrök akcióznak, a kerékpárosok meg szarnak rá - Ócsán a helyzet változatlan ( - egyazon sötétség)

Fokozott ellenőrzést rendelt el a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője vasárnap 0 órától 24 óráig a főkapitányság illetékességi területén – közölte honlapján a rendőrség.

http://vecseshirek.hu/wp-content/uploads/2014/12/rendorsegi-auto.jpgA fokozott ellenőrzés célja a megye területén történő balesetek megelőzése érdekében az ittas vagy bódult állapotban vezetők kiszűrése, a szabályszegő járművezetők intézkedés alá vonása, a gyalogosok és a kerékpárosok közúti közlekedésére vonatkozó közlekedési szabályok betartása, a passzív biztonsági eszközök használatának, valamint a járművek műszaki állapotának ellenőrzése – olvasható a police.hu-n.

Az ócsaiak azonban biztonságban vannak. 
Pest megyében ez a város az, ahol évek óta nem csökken a kerékpáros közlekedők száma. Ezzel nincs is baj, csupán azzal, hogy ehhez nincs kiépített út, vagy megfelelőn elkülönített biztonságos sáv a kétkerekűek közlekedéséhez. Az már csak társulás a bajhoz, hogy az itt tekerők nagy többsége évek óta képes kivilágítatlanul részt venni a forgalomban. És ez nem csak a nappali órákban, hanem az esti és a hajnali sötétségben is rendszeresen előfordul. Mondhatni Ócsán évek óta nem nem csökken a szabálytalanul kerékpározók és a világítás, vagy fényvisszaverő nélkül közlekedők száma.A minap például egy kismotoros is teljes sötétségben (világítás nélkül) vett részt a közúti forgalomban az Üllői úton haladva.  Rendőr, polgárőr, nem volt, aki megállította volna, vagy szólt volna neki. 

http://szabolcsvonulas.hu/sites/default/files/korizsj/2014/20141223_fiat_kerekparos_baleset_anarcs_gyulahaza/kerekpar_baleset_2.jpgÉs valahol ez a baj itt. 

Ócsán, mintha senkit nem érdekelne ez. Megszokottá, mondhatni elfogadott jelenséggé vált a szabálytalankodok jelenléte az utakon. Olybá tűnik, hogy nincs rá hatóság, ember vagy akarat, hogy megfékezzék, vagy lecsökkentség a potenciális veszélyforrásként jelentkező, megfelelő felszerelés nélkül közlekedőket itt. Nem hallani olyan esetről, mely szerint a kerékpáros közlekedést szabályosabbá kívánnák tenni, és ennek érdekében a hatóság emberi a törvény szigorával élve lépnének fel a biztonságosság érdekében. Nem hallani elrettentő példákról, 30 ezres büntetésekről, de még csak az öt-ezresekről sem. A kerékpárosok nem félnek, és nem tartanak a rendőrtől. Tudják, hogy ha az autósoktól nem is, de a rendőrtől biztonságban lehetnek. A városban évek óta annyian kerekeznek szabálytalanul, hogy ebben változás nem mérhető. 

http://cdn1.haon.hu/2013/11/kerekparos-ellenorzes02-st-600x400.jpgHiába hirdet a megyei és az országos kapitányság közlekedésbiztonsági akciókat, ellenőrzéseket, Ócsa biztonságát ez mintha nem érintené. Nincs is félelemérzet, vagy igyekezet a kerekezők közt abban, hogy javuljon a helyzet. Az, hogy a helyi és a dabasi rendőrök ezt miként látják, vagy élik meg, nem tudni. De az éves beszámolókból sem derül ki, hogy a közúti biztonság szempontjából a kerekezők milyen fejlődésen mennek keresztül. Az sem ismert, hogy ez az engedményezett csoport mennyiben járul hozzá a balesetveszélyek elkerüléséhez és a közúti biztonsághoz. Így azt sem tudjuk, hogy az erre szakosodott szolgálat miként és mennyit jár el az ügyben. 

http://criticalmass.hu/files/sotetvagy4xA4opt.jpgEgy azonban bizton látszik. A kerékpárosok hozzáállása mit sem változott az évek során. Ma is ugyanúgy képesek láthatósági mellény, fényvisszaverő nélküli kerékpárokon világítás nélkül közlekedni a sötétben (akár ittasan is), mint korábban. Ezért van olyan érezte sok más közlekedőnek, hogy Ócsa egy kivétele város, ahol nem kell tartani attól, hogy a kétkerekűzőket számon kérik a helyi közutakon.
Ez, véleményünk szerint az elkövetkező 24 órás ellenőrzés alatt és azt követően sem fog változni mindaddig, amíg ebben valami mentális, vagy tudatbeli változás (ne agy Isten egy elrettentő baleset) be nem következik. Sajnos a hatósági ellenőrzések eddig nem hoztak látható eredményt.  

Ócsa ma is az a falusias kistelepülés, ahol az emberek nem képesek felnőni a városiasodással járó fejlődéshez.

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRlBKgfT-49XSc-9W0CRaZnVIRVrRikRWx4IOUGgidWKXstFl7N2AA mostani közlekedésbiztonsági akciónak sokkalta inkább az autósok, mintsem a mások a célkitűzöttei. Ezt a közlekedésben résztvevők tapasztalatai igazolják. Az általunk megkérdezett közlekedők legalábbis mind ezt vallották. 

Ócsán a mai ködös, párás és hideg reggelen is szintúgy, szint-azok az emberek mentek ki az utakra megfelelő felszerelés és világítás nélkül, akik ezt napjában megteszik. Megteszik, mert megtehetik akár büntetlenül. Hiába is az akció és a szöveg.

"Az intézkedés keretében a rendőrök igazoltathatnak embereket, ruházatukat, járművüket átvizsgálhatják, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatják. "

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése