2015. február 22., vasárnap

Hova tűnt a dicsőség: apró történéseink - politikai csörte a trójai ló körül ( - kard ki, Kard)

Hova tűnt Damon Hill? - bekiáltással kereste  egykor Palik László a Formula 1 versenyzőjét, míg maga is el nem tűnt a nyilvánosság elől. 

Ma azonban más a helyzet. A Fidesz szavazótárborából veszett el majd' egymilliónyi ember. Ők vaj' hova tarthatnak?

Nem szeretnék most kárörvendően trollkodni a Fideszen, majd a kommentelők hangyaszorgalommal elvégzik ezt helyettem pro és kontra. Beszéljünk inkább arról, hogy most ott áll vagy egymillió ember az út szélén, és csikorgatja a fogát, hogy nem erről volt szó.

http://www.magyarvagyok.com/media/gtr_img/1/1/3624-12086.jpg
A nézőpont szerint kb. itt állt meg a Fidesz szavazóbázisának sorvadása az ősz óta.

Már csak arra leszek kíváncsi, ki fogja észrevenni, hogy az a 900 ezer továbbra is finnyáskodik? A Jobbik - a béke bakancsos hírnökeként - már rázendített: elmúlthuszonötév, fújj! A Nézőpont számai azonban azt jelzik, a csalódottak nem óhajtanak tömegesen belépni a gárdába, akkor sem ha vizslasimogatós dedikált fotó jár érte. Csalódottak, de nem hülyék. Csalódottak de (még) nem szélsőségesek. Úgy tűnik ez a Fidesz legnagyobb baklövése - minél arrogánsabban “ellen-kommunikálja” a botrányait, annál több szavazó morzsolódik le középről. És minél arrogánsabban akar új választókat szerezni (bevándorló-kamu) annál nehezebb lesz ezt a jobbközép réteget visszacsábítani - ha még akarja egyáltalán. Ebből adódik - szerintem - hogy lassan megérett a helyzet egy jobbközép párton gondolkozni.


Ha valaki ezzel a szlogennel fog kampányolni, én rá szavazok. 

Hát jó reggelt 900 000 magyar választópolgár!
 
Bezzeg a helóták (áttételesen érts görögök) most tudják mit csinálnak.  Nem volt ez ilyen egyértelmű korábban. És most nem az ismert léhaságra, hanem A Kard bloggerének (outisz) a Béláim gondolkozzunk oldalon 3 évvel ezelőtt megjelent írására gondolok.

"Nem jó mostanság görögnek lenni. Kivéve ha az ember adrenalin-függő baloldali tüntető, vagy teszem azt olyasvalaki, aki fénnyel táplálkozik, mert a mosolygós görög napsütés ezután is olcsó marad. A többiek, nos hát a többiek szívni fognak. Szívni sem sokat, az is drágább lesz. Ha lesz egyáltalán még mit szívni jövő ilyenkor."

És lett 2015, s nem lett (teljesen) oda Görögország. Krétát sem foglalták el a németek, és magyarok se törtek be Attikába, mint annak idején a Kárpátmedencébe.   

http://www.tozsdeforum.hu/wp-content/uploads/2012/10/g%C3%B6r%C3%B6gorsz%C3%A1g.jpg
Görögország ma is létezik. Az Akropolisz romjai sem sokat változtak. Csupán a politikai háttér. Az ország van romokban.

Mégis, míg 3 évvel ezelőtt szintén a lusta görögök megmentése foglalkoztatta Európa fejlettebb nyugati felét, addig ma már eljutottunk odáig, hogy a sokadik görög mentőcsomag ellenére sem sikerült még teljesen leigázni, avagy bevenni az egykor virágzó országot.

Na de hát ki nem szarja le a görögök fájdalmát? Egyéni szocprobléma, Jorgosz, oldjad meg. Voltunk ott, a magyarok elég nagy része látta Görögországot, és hogy milyen kényelmes, bulizós, laza mediterrán nép lakik ott, hányféle csúszópénzzel találkozik az egynyári turista is, és mennyire hihetetlen, hogy ez mégis egy állam. Ugyanez a jelenség egyébként végigvonul az úgynevezett mediterrán népeken (a túlpartról már nem is beszélve). Élnek bele a világba, könyveléssel nem piszmognak, okosba megy az egész ország. Forr a vér, minden ráér holnap is, buzuki hangja szól. Eb ura fakó, semmirekellők." (Dolgozz, hélóta! - Mandiner)

Igaz, e-közben dúlt rendesen a belviszály, nőtt az elégedetlenség, - ahogy nálunk Gyurcsány idején, - aztán kormányok jöttek, buktak és mentek, mígnem egy régi-új pólus nem jött létre. De erről majd később.

"A görögök ugyanis tényleg orbitális szopóágon vannak, azzal együtt, hogy a mentőövet egy vastag turha kíséretében megkapták. A görög tragédia ezzel új felvonást nyitott, most meg kéne érteniük, hol vannak és mi az elkerülhetetlen kiút. Nem kell félni, fájni fog. A hiszti eddig is megvolt, nagyon komolyan verték a seggüket a földhöz, gyújtogattak, zavarogtak. Most még több okuk lesz rá. Viszont amíg nem fogják fel, hogy kapálózni is kell a megmeneküléshez, addig még többet kell nélkülözniük, ugyanis a zavargásért nem fizet senki, sőt pénzbe kerül a szétkúrt városok helyreállítása. Továbbá a turisták se sietnek vadállatok közé, ha azok nincsenek bekerítve. Kívülről teljesen érthetetlen, illogikus, amit művelnek, hiszen nyilvánvaló, hogy nem attól lesz több pénzük nyugdíjra meg pótfizetésre, ha felgyújtják Athént, hanem ha visszamennek végre dolgozni. 


http://m.cdn.blog.hu/w/w/image/gree.jpg
Belülről bezzeg ugyanolyan érthető az egész, mint a magyar zavargások, a népi ellenállás, az uszulás, az erőszak. A magyar népszínmű összes eleme megvan, csak hangfelvétel nem volt, de a szitu ugyanolyan egyértelmű. Nekik hazudva lett! Be lettek csapva! És ezt ne az emberekkel fizettessék meg! Nekik bemesélték, hogy jár a tizennégy havi fizetés (effektíve hét hónapnyi munkáért!), a korai nyugdíj, a jóléti állam, és most el akarják venni! Ez nem reform, hanem pénzbehajtás! Tényleg az: eddig hitelből pancsoltak, most meg fizetni kell. Senkit a görögökön kívül nem érdekel, hogy ők minek meg mekkorának képzelik magukat, meg a kultúra bölcsője, meg a többi helyiérdekű lilaság. A pénz, az hol van?" (Dolgozz, hélóta!- Tóta W)

http://m.cdn.blog.hu/sa/sardobalo/image/Liberal-Fascism-Jonah-Goldberg-Mussolini-unabridged-Tantor-audiobooks.jpg
A görögök persze nem mennek egyről a kettőre. Nagy a káosz, és az elégedetlenség. Ez pedig nem más,  mint üzlet. Vagy fosztogatás. Nem véletlen a nemzeti érdekek, avagy a szélsőségek előretörése. Mert ugyebár a liberális demokráciákban a nemzeti érdek számít a legkevésbé

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor az ill-liberális demokráciában határozta meg a kivezető utat. A hazai szoc-libek által és közvetlenül is azonnal betámadott minket a globalizált pénzvilág. Soros Györgytől, fél Európán át egészen André Goodfriend volt amerikai ügyvivőig. 

Orbán, vagy akár a Fidesz is egy ráolvasott szélsőség lett és célponttá vált. persze, hogy azonnal és természetes mód előretört a bal(-liberális) oldal az egyik szegmensből és a Jobbik a másikból. Annyi különbséggel, hogy míg nálunk ez nem vegyült, addig a görögöknél némileg igen, vagyis egyesült, akár úgy, mint itt hazai pályán az Együtt PM, a DK és Szocialisták. Vagy talán mégsem? 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEijfHiJcomZR3eyAXG16F6vEBjH9b4kLZbr7gdJywN3RLw74ORe4u8CIexxTdMfJJxiDvwvvjQTek7r6e7U1Nvuh7hBkW-XhFm_XlkdlD_rVQaRwawLXIwOOvy4fjxuSYjBqzLHf5PB9SUh/s1600/Bemutatta+budapesti+jel%C3%B6ltjeit+az+MSZP+%C3%A9s+az+Egy%C3%BCtt-PM+01.jpg
Együtt

A görög radikális balszárnya (Sziriza) és a másik szélen álló radikális jobb (ANEL) alkotta újfajta egyveleg, az a "szélsőséges" koalíció, amely ma inkább megrengeti Európát, mint az orbáni kis hazánk. 

A legmagasabb hatalmakat is elkeseríthette a radikális baloldali Sziriza párt győzelme a január 25-ei görögországi választásokon. A szuverenitáspárti Független Görögök (ANEL) - a Szirizához hasonlóan - igen határozott megszorításellenes retorikát hangoztat, erkölcsi tekintetben viszont nacionalista és konzervatív álláspontra helyezkedik. 

Közben tízezrek vonultak utcára vasárnap Görögországban, hogy támogatásukról biztosítsák az új kormányt.
"Igazságot akarunk mindazért a szenvedésért, amin Görögországnak az utóbbi öt évben keresztül kellett mennie" .

Az AFP francia hírügynökség értesülései szerint Európa és a világ több országában is hasonló, de kisebb megmozdulások voltak. Párizsban nagyjából kétezren vonultak utcára a "görög Dávid" támogatására a "pénzügyi körök Góliátja".

Csak emlékeztetőül, hazánk Orbán alatt vetette le ezt a béklyót. Az IMF tárgyalóküldöttségének távozása a magyar bal(-liberális) oldalon egyből szirén hangú vészbeszédek hangzottak fel. Az Orbán kalauzolta Fidesz zászlaját ekkor is a bal-libek mérgezett szónoklatai és árulkodó cselekedetei szaggatták. Mind mögött pedig ugyanaz a bűnös, és mindenre képes pénz dominált, ami a görögök pénzügyi háttérköreiben is fellelhető.

A 2015-ös hazai Jobbiknál sokkalta merészebb (bátrabb) Sziriza (Syriza) alkotta görög kormánypárt-koalíció kiáll a megszorítás ellenes egy új megállapodás megkötése mellett. Az új görög kormány pénzügyminisztere közölte, nem működnek együtt tovább az IMF-fel, az EKB-val és az eurózónával. A koalíciós kormány elfogadta azt, hogy nemzeti reformtervre van szükség, és felül kell vizsgálni egyes nyugdíj- vagy munkaügyi kiváltságokat, de nem akarnak szembekerülni a társadalommal. (Ebben némileg akár a Fidesz által vezérelt és képviselt gondolattal is egyeznek.)

Azonban azon már kiadtak a hitelezők, - és főleg a németek, - hogy világháborús jóvátételt követelve kérte, hogy számítsák be/le a törlesztőt.
Athén (értsd az új kormány) azt kéri Berlintől, hogy a II. világháborús károkért fizessen 162.000.000.000 € jóvátételt Ez az eddigi támogatások 80 %-ának fedezetét szolgálná. Tehát nem lenne és nincs is szükség további megszorításokra. A pénzügyi trojkát húzó németek úgy vélik, a felvetés nem ad okot a kompenzációra. Így, és ezzel a kiállással azonban nehéz az egyezség.

https://aldoricci.files.wordpress.com/2015/02/atene-chiede-risarcimento-danni.jpg?w=640

Plautus óta ismert a görög megbízhatóság:  Graecia fides nulla fides! - "a görög hűség, nem hűség"  [- avagy a görögöknek sose higgy!] - Graeca fides, Görög megbízhatóság.

 De a trójai görög (fa) ló is szolgáltatott szlogent a világnak:   félek a görögöktől, még ha ajándékot hoznak is”.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése