2015. február 14., szombat

Fellendülést hozhat a börtön - munkahelyteremtés, bevétel és fejlődés ( - versenyfutás a túlélésért)

A Belügyminisztérium börtön építésére alkalmas önkormányzati tulajdonú földterületet keres férőhelybővítő beruházáshoz.

A tárca pályázati felhívása szerint a legalább 500 férőhelyes börtön építését 2017-ben kezdenék, működése 2018-2019-ben kezdődne. A pályázatokat március 31-éig lehet benyújtani a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságához.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjDr8WREqzSJgB2fVBeMgMMNyUm4V6lTS5rAc5NWIkCESmAQ6P9zrzk1PXOC3OmJbwPzB2PRkqq_bsywq8HeqhGgpLJdDspuZBAwq7BEHoUeV0WX7b82BQ9lJFK6Da-pttEUYDgc1A5evw/s1600/Als%25C3%25B3pakony.pngA forráshiánnyal és munkanélküliséggel küszködő települések nagyon komolyan fontolóra veszik a BM terveit, és egyre többen elgondolkodnak annak hasznán.  

Többen is úgy vélik, hogy egy helyi börtönkomplexum számos előnyt hozna a városnak. A börtön új lehetőségeket hozna a város életébe. Jól fizető álláslehetőségekkel, közszolgálati viszonnyal és otthonteremtési lehetőségekkel. A létesítmény kiszolgálása a városi infrastruktúrát, az új munkahely a városi életet pezsdíteni. A börtönőrök elhelyezése egyfajta otthonteremtési programmal járna együtt, ami nem csak a városi lélekszámra, hanem a vásárlói erőre is hatással lenne. A rabok foglalkoztatása az ipart, a vállalkozói szférát és a közlekedést serkentené. Az egész beruházás és a működtetés, a várost hozná helyzetbe. Javulna a helyi közbiztonság - erre meglévő példák, statisztikák vannak, - és nőne a biztonságérzet. Javulna a városi környezet és növekedne az adóbevétel. 

http://www.tiszaloktv.hu/files/org/2808/bv-intezet.jpg

Összességében a létesítmény megvalósítása az adott település életére kiható jobblétet eredményezhet.
Nem véletlenül hallani arról, hogy többen is elgondolkodnak a befogadáson. 

https://lh5.googleusercontent.com/-VI57qMCycL0/TpbCWzuD6mI/AAAAAAAAAWg/3S5y4BP1cZI/s800/bm.pngA Belügyminisztérium felhívására a Nógrád megyei Bátonyterenye önkormányzata azt tervezi, hogy földterületet ajánl fel az új börtön megépítésére. A képviselő-testület már tárgyalt erről, de a végleges döntést a lakosság megkérdezése után hozzák meg – közölte a város polgármestere pénteken. 
Nagy-Majdon József (Fidesz-KDNP) elmondta: dolgoznak a legjobb terület kiválasztásán, és február végén-március elején kerül újra a képviselő-testület elé a börtönépítés kérdése. A lakosság véleményét addig fórumon vagy kérdőíves formában kérdezik majd meg.
A polgármester hozzátette: a beruházás Bátonyterenye és a térség érdekét szolgálhatja, ha megvalósulna, a közbiztonság erősödésével, munkahelyteremtéssel is számolhatnának.

Nógrád megyében Bátonyterenye a második város, amely új börtön építésében gondolkodik. 

Mindezek az előnyök felkelthetik Ócsa érdeklődését is, hiszen Alsópakonyon a be nem épített területek megfelelő alapot biztosíthatna egy ilyen beruházáshoz. 

http://www.blikk.hu/data/cikk/30/48/61/cikk_304861/d00022A0F5755a91a96bf.jpgA felvetés azért valós, mert a szociális lakónegyed bővítése már biztos, hogy nem valósul meg. A kijelölt és parlagon álló terület megfelelő lehet ehhez. Sőt, az esetlegen felépülő börtön melletti és közeli területek ipari termelésre alkalmas adottsággal bírnak. Ócsa infrastruktúrája, közigazgatása, térbeli elhelyezkedése, közúti kapcsolódása a Budapest-Kecskemét-Szeged tengelyen kimondottan kedvező és kecsegtető lehetőséget ad. 

Tudtunkkal kormányfelkérés még nem érkezett a hivatalhoz, és az önkormányzati vezetés sem gondolkodott még el ezen, de ami késik, az nem múlik alapon, bármikor feleszmélhet a "mester" és felkaphat egy ilyen gondolatot.  Helyi szinten mindezt a szokásos mód, egy rendkívüli ülés keretében kieszközölt elvi hozzájárulással elindítható.  A pályázat sem igényel különösen nagy előmunkát, vagy kidolgozást. Tehát nem lehetetlen a felvetés és az idevonatkozó elképzelés.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése