2015. február 23., hétfő

Mire telik, s mire nem - mihaszna költségvetés, múló örökség, kárszenvedés ( - látlelet Ócsáról)

Lassan körbejárja hír a várost, miszerint a polgármester úgy gondolja,  hogy a kisvárosi költségvetés és a városi lakosság elbírja, valamint elviseli, hogy az idén az eddig használt nem önkormányzati Renault-t egy fiatalabb közpénzesre (önkormányzatira) cseréli. Elvégre ez számára költséghatékonyabb, pénztárcakímélőbb és a családra nézve is hatékonyabb.

http://www.directly.hu/headers/13367597744g19gmlp.jpg
Ki, ne vágyna rá? - Wellness  (- mézes-mázos kezelés)

Ki ne vágyna egy fiatalabbra - Gyurcsány után szabadon?  Legyen az most, vagy akár egy ifjonc autó. Így hát a mi Károlyunk is, akinek a vágyakozása lassan tetté cseperedett. Mostanra elérkezettnek látta az időt a nyílt vállalásra és a cserére. A költségvetés tervezetekor prózai egyszerűséggel beterjesztette (beírta) magának a tutit. Még az árát is behatárolta szerényen a szolgálati autónak. Úgy, mintha itt ilyen nagy lenne a jólét. Meg is állt a maga módján 6 milliónál. Lejjebb már nem adja. Elvégre többért - akár 30-35 milláért - is lehetett volna, de a státusz és a szimbólum szerinte ezt kívánja.

http://www.itbusiness.hu/data/cms258748/38_1.jpg
Roskatag pénz, roskadozó költségvetés - ingyen wifi helyett
Pedig nem. A költségvetés roskadozik a hiánytól, állandó finanszírozási problémákról likviditási gondokról beszélnek. Erre hivatkoznak a dolgozói Cafeteria adása, vagy nem adása, a juttatások megvonása kapcsán.

Aztán nem lesz ingyenes a net sem, és nincs ingyen wifi.

Ócsán nem is lesz.

Az úthálózatunkat sem szélesítik, de Alsópakony régi major vízellátásának javítására sem pályáztunk. A régi pakonyiak áldatlan állapota konzerválódni látszik. Csak az idegen tulajdonú víztoronyra futja, mint egykoron a MÁV aluljárójára.

http://iho.hu/img/140602_jermann/100.jpg
A városkába érkezvén a rakodó vágyok és a közforgalmi sínek köti elválasztás hiányzik, a peron felújításra szorul, volna itt mit tenni ( - Ócsa "kapuja" az állomás ahol volna mit cselekedni kívül és belül egyaránt)

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgvfeiZf8wbTkG4FTeFmC8JG3kHa0rxebZsCLdMwODWXNn9tbPekAVmX44_7gwqOnO-k_7O7F2D7hv5FDiXO7m4ON34MbNMmMOMNiZPm7gOlVsR0cSfM7YlJmRhJDVhCUunhd3cHXHuDL0/s1600/SSA41107.JPG
Előttünk toldott faszerkezet, balra az ívó, jobbra repedezett, firkás épület
Ócsa vasútállomása sem a pályatest, sem pedig a közúti oldalról nem újul meg. A környék csúfossága  rendezetlensége szörnyű képet mutat az ideérkezőknek városunk vaspályás bejáratáról. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhjhYoSlZ789pymvxt706G2gVTWHr3ijdxOyxbNrEsIIWTM2gd2kQxxzNz6_PsUA_MJIva4nKGP58VNd1zdZDR424r8BdP0bArU89CmbhAG66rJ3wLYQsZJSIxD5lCA4onePiYEB5Bepqc/s1600/n01.jpgA menzára is alig jut. Hol a festésért kellett rimánkodni, hogy az abroszért sírni.  A legtöbb helyen hibás a sütő, a zsámoly, az elszívó, és úgy általában elavultak az eszközök, leharcolt a környezett. A giminél úgy állapodtak meg a Hügli termékértékesítőjével, hogy kapnak egy sütőt, ha cserébe azt a meghatározottak szerint kényelmi termékekben, levesporok, ételízesítők, stb.-ben levásárolják. Ennyiért persze maguk is megvehették volna részletre, de ez így mégis csak más, mert az étkezői létszámba és adagporciókba ültetve térül majd meg a "beruházás".

De immáron már ez sem számít. Jön a "maszek" megkapja, "kiveszi" a konyhákat, összevon, elküld pár élelmezésvezetőt, gazdaságossá, nyereségessé teszi a vállalkozást,  költségelszámolást végez és számukra jobb lesz minden.  A város eközben meg Csipkerózsika álmát alussza. Nincs már olyan képviselő-testület, mely ezt megvétózná. A mostaniak pedig minden ilyen-olyan szabad gondolatnak, előterjesztésnek utat nyitnak. Jöhet az albertirsai érdekeltség, vagy a fedőcég.

Azonban a városüzemeltetésben érdekelt ismert vezető korábban durván megemelt fizetsége a feladatok csökkenése ellenére sem áll vissza a megelőző szintre. Pedig akkor pont a feladatok növekedésére hivatkozva kapott vagy 32 ezret a havi 320-ra. Azóta is, és ezután is jól el lesz vele, miközben az önkormányzati intézményekben szorgoskodók juttatása alig, vagy mit sem változtak.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhsmh0RzgYv0jz3bMrc2-CvSkvt6FK3gYHDRIRmXfWEy0hSb923sclEOFoiw9ErJSLh3e7ke6Iopj8wAbRN-0t2pVMsP_vZVteloQMc8JO7qfmErjCiie3S5EMBh1Eq2BJQbuzrLiCUJA4/s1600/012.jpg
Nem csak a kereszteződésre és az utakra, hanem a közállapotokra is jellemző - minden marad a régiben (- új autóra kell a 6 millió)

A polgármester városvezetés mentségére legyen szólva, a város kép sem változott sokat avagy fejlődött, így hát az ebben dolgozók sem várhatnak többet, mint más átlag lakos. Marad minden a régiben.

Most azonban a főépítészt is felemésztő energetikai projektben utaznak.

Fontos a külcsín - kívülről fedve a hiba, az ócska  tető meg roskadozik ( - később, a 6 millás autó után újra kezdjük)

Aztán az újracsomagol óvoda hullámpala fedésének cseréjét sem sikerült megoldani a külső szigetelést megelőzően, vagy azzal egy időben. Majd talán valamikor - az autó után - arra sor kerülhet, hogy immár ott se vesszen kárba az energia. 

Ha (csak) nem roppan be a költségvetés addig.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBhluHX9PIOXZ8YEmKTGBzao4h_U6W2lTnlHfmWFVNqZMnXMpwIaLClEDonYrXDi4nvSVkKOib1BGleWxgWyhTVUt9SuIGsqefbKVhr-iOTUbodkE-yBR55Srpa-2D8aB-z_KSZ-Co-dA/s1600/SZT-6.jpg
Ez sem a terveknek és az ígéreteknek megfelelően alakult - jogos a csalódottság (- se normális közlekedés, se buszforduló) 

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQO-vwYEUR1Hngk-B24BPaNUH7FCMIRLkTt5qFU05sWyNhRfIjw
Az "új", és a régi település rész - Alsópakony "fentről"
Alsópakony azonban nem épül tovább. Ha az állami börtön sem valósul meg ott, akkor a felépült csonka otthonok válnak azzá a kies, magárahagyatott tájon. A "fejlődés" megállt ezen a ponton.

http://m.cdn.blog.hu/oc/ocsa2011/image/k%C3%A9pek/o%CC%81csa-8.jpg
Akár szép is lehetne- jellemző
Nem jut pénz az utak korszerűsítésére, újraaszfaltozására, a meglévő töredezett kátyús állapot marad, mert még szegélykövezésre sem futja. Az önkormányzati feladatkörbe tatozó közjárdahálózat kiépítése és egységesítése is elmarad, helyette a lakossággal toldozgatják azt úgy, mint valami nagy lehetőség, amire pályázni kell. Vicc az egész.

Alsópakony vezetékes vízellátásnak, a csatornázottság kiépítésének munkálatai évek óta nem indultak meg. Helyette inkább az idegen gondozású víztoronyra költenek. A térségi felzárkóztatás elmarad. Amikor meg lehetett volna erre pályázni, akkor azt elvetették.

Jól láthatóan évek óta gondot jelent a megfelelő  a csapadékelvezetés - nincs rávaló
A "belvárosban" sem sokkal jobb a helyzet.

Árkolásról, vízelvezetésről, közcsatornáról, ne is ábrándozzanak az itt élő adózók. Inkább kap újabb focipályát az iskolába járó elit a futball gyakorlásához, minthogy másra ilyenekre költsenek.


Közben az iskola régi épület és az új faszerkezete is beavatkozást, javítást, vagy részleges felújítást igényel. Erről számos beszámolóban visszatérős olvasni. Sebaj, mondja Pató Pál, "ráérünk arra még".

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhAmwHcVBa2T5NvpRQ3lBefH9AtpfVuSEPu3KS9H4mLpYs79e_AMFiHPIPd-RR018H9YN6T-aTJfrZAV3M_e1RLFtVjCYsh0UU6OfRtx1pRcloH2Hs3aEFWk5WfdCqMsv8DpP9jWe_EKjw/s1600/SSA40029.JPG
Református tulajdonban, közpénzből támogatva - düledezik


Csupán a reformátusok kapják meg időről-időre az általuk használt Premontrei kolostor díszkivilágítására a pénzt a várostól. Ez valahogy olyan ökumenikus. Szépen kifejezve. Legalábbis helyi szinten, és ránk összességében, vagy más felekezetbeliekre nézve.

Más egyébre nem igen fordítanak.

Hacsak azt nem vesszük, hogy mibe fáj a városnak a fejesek által bevásárolt egykori TSz-Iroda csúfsága.

Ha jól emlékszem, vagy 27 millióért (már nem is tudom  pontosan mennyi volt) többszöri részletre  bevásárolt, semmirevaló és amúgy is használhatatlan, romos TSz-Iroda épületének állagmegóvására, feljavítására, beüzemelésére sem telik a Bukodi-féle önkormányzatnak.

Inkább hagyják azt is veszni, mint annyi más épületet, (lásd mellékelt fotót és korábbi hivatkozásokat,) mintsem ráköltenének egy fél szolgálatnyi autó árának megfelelő összeget.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh11igT-3pWE_GDsm74E5nFDx5w_a1ngCVjQpd0uYvb3lREV7ryQ4w-0xgHc2QVYvj8a9hRpQZ0At0KfYNC0Orocy_DCnLGC_z0ztYDRWqGWaQk-juDQrFKlUjBXXjmCey3wKcc6Hu5v68/s1600/SSA40016.JPG
A Ócsa főútjának és a vele szembeálló városvezetés ékköve az alig 27 millióért bevásárolt romos irodaépület

De nem, erre sem telik. 
Végül nincs ez másként mással sem. 

A polgármester autójára azonban előteremtik a 6 milliót, még akkor is, ha összedől és oda lesz - a Lakatos-házhoz hasonlatosan - a műemlékvédelmi területen álló (és  műemlékileg elvileg védett) egykori parasztház.  

A városvezetés és helyi református vezetés közös felelőssége benne lakozik az állapotromlásban - a hely(iek) szégyene


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWBEAPqJytZpmGwU9MjX350prdDlhLGypKC5vKdqaQBnfrH8s_MtujaNdY267fjG3NKDmQndmD1GlGaWVlqXPHLqYJ0l0bSbhf7XtFvcFSRBQAl7WkBsDjUn91FKkCXpn9IWx0Z57Zi3s/s400/%25C3%25A1gh5.jpg
A Lakatos-ház bontása - itt még erősen ellenáll a markolónak
A 6 milliónak meg van a helye. Másutt. Majd a polgármester ebben az ötéves ciklusban leautózza. Ő legalább jól érzi majd magát ebben.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgpVN4IEoOMV9XhiqNj4YZL6ob-r6zMH57dazC-HUzES1Cg6MFM2tZDsH3_t9yYwV1oullL98qiGpZavYfXhUA0c2ko-JcR8D__wg10dWJsPv2TekJ1LTBIGWEyn_fvLVZgYAb0jjZUsjA/s1600/DSCF5117.JPG
Egyesek szerint ez így szép és rendezett -  mások szerint ez szégyen


A város, a lakosság, az ócsai összkép azonban csorbát szenved.  És ez az a pont, amiért már érdemes szót emelni. Elvégre a városkép a lakosság látja kárát ennek a tékozló és mihaszna városvezetésnek az új költségvetésbe tervezettek láttán.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése