2015. január 30., péntek

Nőtlenségi adót is kivethetnek - egyesek fantáziája nem ismer határt ( - Ócsán már gondolkodnak)

Ismert, hogy Bukodi önkormányzata miként vetette ki a kommunális adót polgármesteri pályafutásának kezdetén. Erről a blogunk is beszámolt anno.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjGCJ2dDBGfgzxWrDzuvTrIzPXhn2mf5_RJY0rjySa8jJaxcVtESmzK-Wdick6EiT8t3Mcl_J6jDspqqPVMF7DJtNrZ6r64zV1c_b0VL045wgiQjMKr_BWvBBYdGGUNvMAe6TGdy2jVuv8/s1600/Bukodi+K%25C3%25A1roly.JPGMost azonban másról van szó.

Az önkormányzatok fantáziája nem ismer határt, ha helyi adók kivetéséről van szó. Ha a képviselőknek úgy tartja kedvük, füstadót, kapuadót vagy akár nőtlenségi adót is kivethetnek.

Bár a múlt év végén önkormányzati adókivetési dömpinget jósoltak a szakértők, eddig csak pár esetben volt erre példa - derül ki a Napi Gazdaság összegzéséből. Az önkormányzatok fele hektáronkénti 3–10 ezer forintos földadót vethet ki az idén - mondta a lapnak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke. Ez csaknem 1600 település életében hozhat változást, miután az állam 2015-től szabad kezet biztosított a falvaknak és városoknak saját adópolitikájukat illetően. Földadót egyelőre néhány település vetett ki (Mindszent, Karancsalja, Nagykeresztúr, Tóalmás, Rábapaty, Szalapa, Kisvásárhely), a kormány álláspontja szerint jogszerűtlenül. A Földművelésügyi Minisztérium szerint ugyanis törvény tiltja, hogy az önkormányzatok már központilag megterhelt tárgyat adóztassanak.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjdS76e-XBT6xonIwVXYbTYXOyOnle9yAAzhoZZDLFTN3TeiuOgeLqu-OFLskt6CNNT-re-lEq6TNFbh41rsZnp7UBatUW7hNFi5c7Oo50j_eDPCisu6mmfAFKCcYb9QuOsrkP1FlakW2k/s320/%25C3%2593csa+v%25C3%25A1rosh%25C3%25A1za.jpg"Az önkormányzatok fantáziája nem ismer határokat: Zsombón bevezették a 20 méternél magasabb épületek utáni építményadót, máshol az iparűzési, idegenforgalmi vagy a kommunális adó mértékét emelték. Ha a képviselőknek úgy tartja kedvük, füstadót, kapuadót vagy akár nőtlenségi adót is kivethetnek" - írja a gazdasági lap. A nőtlenségi adót konkrétan fel is vetette egy polgármester. A Hír24 is megírta, hogy az elmúlt év végén a Bács-Kiskun megyei Tázlár vezetője egy közmeghallgatáson arról beszélt, hogy elöregszik a falu. Bán Róbert arra a kérdésre, lesz-e helyi adó, nemmel válaszolt, "bár, mint mondta, hasznos lenne a nőtlenségi adót bevezetni a régi öregek példája alapján". Az ötletet azóta elvetette a polgármester.

A földadót kivető Mindszent polgármestere a járműadó bevezetésén lamentált korábban, amelyből 7–10 millió forintos bevétel származhatna. A gépjárműadót az eddig ez alól mentesülő járművekre vetnék ki: mezőgazdasági vontatókra, lassú járművekre, pótkocsijaikra.

Az újság egy pozitív példát említ a helyi adókra: Székesfehérvárott ez évtől nem kell telekadót fizetni. A városban kedvezményeket vezettek be az építményadók esetében is.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése