2015. január 3., szombat

Csúszik a tanévkezdés - szervezési problémák és különös körülmények nehezitik a projektet ( - csőbe megyünk)

Nem tudja megkezdeni időben a második félévet az Ócsai Bolyai János Gimnázium, mivel az önkormányzat energetikai pályázatának munkálatai ezt nem teszik lehetővé. 

http://www.bogim.hu/images/stories/felkialtojel.jpgMinderre a helyi oktatási intézmény (iskola) vezetése hivatkozik közleményében, amit a gimi netes honlapján, valamint Facebook oldalán, majd az Ócsaiak Közössége oldalon is megismétel.

Mindez előre nem tervezett afférként jelentkezett az iskola ügymenetében, mert erre sem a tanárok, sem a diákság nem készült.  

Nem véletlenül kéri a tegnap felkerült felhívás az értesítést vevőket, hogy megosztásokkal, (telefonon, sms-ben, e-mailen, közösségi oldalakon keresztül) terjesszék a hírt.  
 
 A helyi önkormányzat hivatalos oldalán elérhető sajtóanyag szerint"A projekt alapvető célja egy egészséges, motiváló környezet megteremtése. A projekt keretében nyílászárócserére, kazáncserére valamint utólagos külső hőszigetelésre kerül sor."

Azonban ennek a beruházásnak tavaly ősszel be kellett volna fejeződnie, ahogy a közzétett kiírásban olvasható: 

http://www.ocsa.hu/image/left_uj_szechenyi_terv_keop550_g.jpgÚj Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program KEOP-2012-5.5.0/A
                             Épületenergetikai fejlesztések és közvilágítás energiatakarékos átalakítása
Projekt neve:A Bolyai János Gimnázium és Kereskedelmi Szakközépiskola energetikai fejlesztése”
Projekt azonosító: KEOP-5.5.0/A/12-2013-0144
Projekt időtartalma:
   A Projekt megvalósítási időszakának tervezett kezdő időpontja: 2014.02.15
   A Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2014.09.15

https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/p526x296/10906479_378241282350445_5642565842647515249_n.jpg?oh=c796158b5c8053f0e5e47035b0d281b1&oe=5540FF76&__gda__=1430442640_1b1da313ce5e2e9483c29342b7759519

Azonban a fényképek és a tanévkezdés csúszása azt támasztják alá, hogy mindez a fejlesztés még nem valósult meg. Feltehetőleg a fűtés beüzemelése és a hőszigetelés hiányosságai végett van a csúszás. 

De nem csak ez terheli a Bolyai életét, hanem egy másik pályázat is, ami szintén ezzel van összefüggésben, illetve ehhez kapcsolódik. Ez pedig nem más, mint az iskola tetőszerkezetén  naprendszeres hőbefogás kialakítása.

http://www.ocsa.hu/image/left_uj_szechenyi_terv_kmop333_g.jpgÓcsa Város Önkormányzata célul tűzte ki, hogy egy napelemes kiserőmű létesítésével csökkenti a villamos energiára fordított kiadásait.
A projekt célja, napelemes rendszer kialakítása a Bolyai János Gimnázium és Kereskedelmi Szakközépiskolában.

Ez azonban csak februári kezdéssel van betervezve. Ami ugyebár azt feltételezi, hogy a most folyó beruházás és kialakítás után kerül majd sor a tetőn és az épületen belül munkálatok folytatására, illetve a most beüzemelésre kerülő (kazáncsere utáni) fűtési rendszerhez (elektromosan) kapcsolásra.  Hogy ez mennyire ésszerű és jó megoldás, arra talán csak Horváth Zoltán főépítész esetleg Bukodi Károly tudna választ adni. Bár utóbbi ennek nem szakértője, de mint az első számú városvezető, így felelőse és beszámolója kell, hogy legyen.  Ő azonban nem sokat árul el a történésekről. Annyira nem , hogy a legutóbb már zárt ülések sorát rendelte el a testület elé vitelkor is. 
Ezzel azonban nem a közvéleményt és nem az átláthatóságot, vagy a nyíltságot szolgálja. Ez a projekt 45 és egynegyed millióba kerül előreláthatólag.  A többletköltségek jelenleg nem ismertek a lakosság számára.

A most folyó munkálatok közel 200 milliót tesznek ki. Számos járulékos költségeket itt sem ismerni, mert azokról összefoglaló és áttekinthető anyag egyben nem érhető el. Bár ezeknek a folyamatoknak nyilvánosan és átláthatóan kéne zajlaniuk, a valóságban azonban a részletek nem ismertek, ahogy a kimutatások sem. 

Nyilvános beszámolók nincsenek, a valós híradások pedig elmaradnak. Ahogy a tanév második felének oktatáskezdési időpontjának csúszását sem határozták meg pontosan a munkálatok miben létével, úgy máskor sem szokták azt nyilvánossá tenni,  miért is a késlekedés, vagy a túlköltekezés. 

Mindenesetre nem is tényszerűség, hanem a jelenség a fontos. A lényeg mégis csak az, hogy sem a beruházás nincs időben, sem az iskolakezdés nem lesz a hivatalosan meghirdetettek szerint.

A miértek, meg a részletek pedig ne foglalkoztassák az egyszerű por népet - vélekedhetnek a fejesek. 
Mert Ócsán már csak így és - a kormány kamikaze politikáját tapasztalva, - lassan már országosan is ekként mennek a dolgok. 
Csupán az a kérdés, ki mikor csődöl be. 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése