2016. május 31., kedd

Elítélt, bűnöző és polgármester - köztörvényes városvezetés ( - eddig is a pártkatonák támogtásával éltették)

Lemondott tisztségéről Gyenes Levente, Gyömrő polgármestere, a Helyi Választási Bizottság a lemondás hatályba lépését követően ülhet össze, és tűzheti ki az időközi polgármester választást.

https://pestisracok.hu/wp-content/uploads/2016/08/gyenes-levente-koko.jpg
Szívott és nőzött az elítélt
Ahogy arról korábban értesülhettünk Gyömrő polgármestere nem volt egyszerű eset. Nőügyei, feltételezett kábítószerezése, majd a számlagyári büntetőügye mind olyan jelenség volt, ami a köznép számára rég vállalhatatlanná tette. Mögöttes politikai körökben azonban bizalmat élvezett és a szarban is kitartottak mellette. 

Szűcs Lajos fideszes országgyűlési képviselő, kormánymegbízott számtalan esetben parolázott a kétes hírnévre szert tett polgármesterrel. Ott volt, és együtt örült vele, amikor napelemparkot avattak Gyömrőn.  

http://www.mnnsz.hu/wp-content/uploads/2016/04/20160419_151919.jpg

Szűcs Lajos maga is jelen volt és gratulált a beruházáshoz, majd azt mondta: a látványsportok támogatását célzó társasági adós rendszer nyújtotta lehetőségek egyik szép példáját adhatták ma át a városban.

http://www.kormanyhivatal.hu/download/4/7f/42000/_FB_1_DSC_0041.JPG
Gyenes, Tarnai és Szűcs - a jó erkölcs hiányzik
De így volt ez akkor is, amikor közös fellépésként Kormányablakot nyitottak. Egy okmányirodai, hatósági és gyámügyi osztállyal rendelkező kirendeltség átadásához hívták a sajtót 2015. december 22-én Gyömrőn. A Pest Megyei Kormányhivatal Monori Járási Hivatala Gyömrői Kirendeltségét Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, Gyenes Levente polgármester és Tarnai Richárd kormánymegbízott adta át.
   
Szintén ez volt a képlet 2014-ben is, amikor Gyenes Leventével közösen nyitották meg az új öko-óvodát a városban. 

A beruházás az Új Széchenyi Terv keretein belül, 210 milliós összköltséggel, mintegy 200 milliós uniós forrásból valósult. Az elkészült épületben három csoportszobát, vizesblokkot, tornaszobát és fejlesztő termet alakítottak ki. A tervezés és a kivitelezés során fontos szerepet kapott az energiatakarékosság, ezzel is csökkentve a leendő üzemeltetési költségeket.

Az ünnepélyes átadón dr. Szűcs Lajos, Pest Megye Közgyűlésének elnöke elmondta, hogy az olyan településeken, ahol az elmúlt években folyamatosan emelkedik a lakosságszám, jogos igény az óvoda építés.

http://www.pestmegye.hu/site/upload/2014/01/IMG_6001.JPG

Nem volt ez másként   2014. május 23-án sem, amikor ünnepélyes keretek között adták át a Gyömrői Rendőrőrs felújított épületét. 

http://vecseshirek.hu/wp-content/uploads/2014/05/gyomrojo3.jpgAz átadáson részt vett dr. Balogh János r. vezérőrnagy, a Készenléti Rendőrség parancsnoka, az országos rendőrfőkapitány helyettese. Ünnepi beszédet mondott Gyenes Levente, Gyömrő városának polgármestere, dr. Szűcs Lajos, Pest Megye Közgyűlésének elnöke, valamint dr. Fekete Csaba r. dandártábornok, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének rendészeti helyettese.

 Ez a nagy összeborulás azonban a héten valahogy megtörni látszik.  Gyenes Leventét a Szegedi Ítélőtábla bűnösnek találta.

Gyömrő polgármesterét korábban első fokon 9 hónap börtönt kapott két évre felfüggesztve, jogerőre azonban a másodfok végéig nem emelkedett, mert II. fokon tovább vitték az ügyet. 

Most azonban másodfokon is ítéletet hirdettek ebben a több éve tartó perben, ahol egy bűnszervezet tagjainak sorában több mint 1,8 milliárd forint fiktív számla kiállításával és közel félmilliárd forintos áfacsalással vádolták a feleket. A büntető perben hetedrendű vádlottként Gyömrő polgármestere is a bíróság elé került, amiről a Gyömrői Hírhatár egy korábbi cikkében már beszámolt.

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQLAWBHiifitEbeqdRMkXSIiaiS-1YATzFCk8NkIFo9bTfJIuTdA másodfokú eljárásban szerdán született ítélet, amelyben a Szegedi Ítélőtábla helybenhagyta a Kecskeméti Törvényszék Gyömrő polgármesterére első fokon kiszabott kilenc hónap, két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetését – számolt be róla a PestiSrácok.hu.

Hat vádlottra bűnszervezetben elkövetett adócsalás miatt egy évtől hét évig terjedő börtönbüntetést szabott ki a bíróság, ők feltételesen nem bocsáthatóak szabadlábra. A másodfokú eljárásban érintett másik tizennégy vádlottat rövidebb időtartamú - részben felfüggesztett - szabadságvesztésre vagy pénzbüntetésre ítélték.

A bűnszervezet irányítója és öt társa cégeket alapított, majd ezek és már korábban is működő vállalkozások fiktív számlákat állítottak ki gazdasági szervezeteknek. A többi vádlott az így kapott számlákat a cége könyvelésében felhasználta, így jogosulatlanul igényelt vissza vagy nem fizetett be forgalmi adót. 

A bűnszervezet tevékenysége főként Kecskemétre és környékére terjedt ki, de a vádlottak állítottak ki hamis számlát az ország más területén működő vállalkozásoknak is.

http://ocdn.eu/images/pulscms/M2Q7MDMsMjZjLDAsMCwx/c09b9cac5a69b21cb98f46e27ac70acc.jpgA bűncselekmény-sorozat 2006 májusától 2009 októberéig tartott, 51 vállalkozás használta fel a fiktív számlákat. A számlák bruttó értéke több mint 1,8 milliárd forint volt, így az elcsalt adó összege meghaladta a 400 millió forintot. 

A folyamatban levő eljárásról és az elsőfokú ítéletről a politikai élet vezetői is értesültek, hiszen eléggé nagy visszhangja volt az esetnek. 

Valójában Gyenes már ekkor elbukott erkölcsileg. A kormányhoz közeli tagok mégsem tartották magukat távol tőle. Erre a fentebb említett hivatalos együttlétek és együtt mutatkozások egyfajta összetartást jelentettek. 

Az átadók kétes sikerélményében ott tündökölt az ócsai Szűcs Lajos. Ennek a dicsőségnek azonban annyi lett, a gyömrői polgármester sorsa beteljesedett és befellegzett. Legalábbis egy darabig.

http://ocdn.eu/images/pulscms/MWE7MDYsMzE0LDFiYw__/04540d4b99a06fb352d1be0606178d75.jpg

A hét első napján (most hétfőn) a testületi ülésen  jelentette be Gyenes Levente, hogy június elsejei hatállyal lemond polgármesteri tisztségéről. Ezt kiegészítve azonban azt is közölte, hogy elindul az időközi polgármester választáson. 

Hogy mindez hogyan befolyásolhatja Gyenes Levente további sorsát, az immár a jogászok dolga, és a ha a törvény engedi, akkor a választok jogosultságával a lakosság lesz hivatott eldönteni. 

Gyenes Leventét április végén ítélte jogerősen 9 hónap, 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre a Szegedi Ítélőtábla folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt. A kecskeméti számlagyárként elhíresült ügyben egy bűnszervezet tagjait több mint 1,8 milliárd forint fiktív számla kiállításával és közel félmilliárd forintos áfacsalással vádolták.

Amennyiben a polgármester nem mondott volna le, úgy a jogszabályok szerint a képviselő-testületnek méltatlansági eljárást kellett volna lefolytatnia Gyenessel szemben. 

*

3 megjegyzés:

  1. Gyömrő Város lakossága 2008 óta folytat "Város védő" tevékenységet a Város közösségi értékeinek kiárusítása, a közösség gyarapodása helyett magánvagyon gyarapítása miatt! De amíg a jog "kiskapukat" hagy, mindig volt és lesz, aki ezeket kihasználja!

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. A lemondásával nincs is semmi baj! De az újra jelöltségével már igen! Országosan ilyen "ismertségre" szert téve nem jelent jót a Városunknak!

    VálaszTörlés