2016. május 14., szombat

Újabb közlekedési baleset volt az autópályán - Ócsa város önkéntes tűzoltósága nem állt össze a segítséghez

Ma a déli híradásnak alig volt vége a kora délután során, amikor nyolc autó ütközött az eső áztatta M5-ösön az ócsai lehajtót követően a 35-36-os kilométerszelvénynél, Inárcs magasságában a Szeged felé vezető oldalon. 

http://keol.hu/upload/articles/thumb_638x427_interlace_90/baleset_300.jpg

Az M5-ös autópálya Pest megyei szakaszán, Inárcs közelében szombaton kora délután, kevéssel egy óra előtt ütközött össze három gépkocsi, majd az összetört járművekbe további öt autó is belerohant.

A balesethez Dabasról érkeztek ki a hivatásos tűzoltók (esemény azonosító: 24904) és egy mentőhelikopter is leszállt a sztrádán. 

Elsődleges információink szerint az eset során több ember megsérült, ezért őket a mentők ellátták. A helyszínelési és műszaki mentési munkálatok idejére az autópálya érintett szakaszának Szeged felé vezető oldalán a forgalom csak a leállósávban, lassítva haladt.
A roncsok a Szeged felé vezető pályatest külső és belső sávját is elfoglalták.

A helyszínelés idején a 35-ös, más beszámolók szerint a 36-os kilométerszelvénynél csak a leállósávon lehet közlekedni, a forgalmat ezért rendőrök irányítják.

http://mno.hu/data/cikk/1/34/23/64/cikk_1342364/D__MI20160514004.jpg

A forgalom délután 15 óra után is egészen a Gyáli csomópontig torlódott vissza, mindkét sávban, annak ellenére, hogy sokan már ott lehajtottak a pályáról, míg mások az Ócsa csomópontban váltottak irányt. Így nem ahogy várható volt, Ócsa belterületi forgalma jelentősen megnőtt, terhelve ezzel a természetvédelmi területet, ahol a kerülőforgalom kényszeredetten áthaladt Felsőbabád és az 50 út irányába, kerülve az autópályán történt balesetet.

A jelentős forgalomnövekedés ellenére a helyi segítőkkel, forgalomirányítókkal, rendőrrel nem találkoztunk Ócsa városközponti részén, ahol a ránk zúduló forgalom irányt váltott.

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t31.0-8/13246326_1127138930670370_4103348976708173235_o.jpg

Az Ócsa polgárőrsége alá szervezett helyi önkéntes tűzoltóegységek most sem vettek részt a mentésben, mert az valójában máig nem jött létre, hiába kapott rá felhatalmazást az egyesület vezetője, ezzel a feladattal valahogy nem boldogul. 

http://lh4.googleusercontent.com/-YEA5-Jl3pEI/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAADE/aI7RsihgCPc/w1200-h630-p-nu/photo.jpgBoros Tibor az egészről nem kíván nyilatkozni és ahogy eddig, úgy jelenleg sem óhajt tájékoztatást adni a toborzást követő több mint másfél év sikertelenségéről. Az ócsai polgárőrség a tavalyi év munkáját összegző éves jelentésében sem tesz említést a kudarc okáról, vagy a várható megalakulás időpontjáról, az esetleges aktív segítség, a helyi tűzvédelmi segítségnyújtás várható alakulásáról. 

Ócsán az érintettek számára baj esetén továbbra sincs más segítség, mint a dabasi hivatásos egységek kivárása.  

Ócsa város polgárőreire inkább csak helyszín biztosítási feladatok, fesztiválok esetén lehet számítani, a katasztrófavédelmi- tűzoltó egységek segítségnyújtásával még nem számolhatunk ahogy a jelen esetben sem. Erre a feladatra a toborzást követő közel két év alatt sem kész az egyesület.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése