2016. május 2., hétfő

Az autósok vegzálása helyett a közlekedésben szabálytalanul résztvevő kétkerekeseket kéne talán kontrollálni

Mindig értetlenül állunk a kerékpárosok elgázolása után a tükör előtt, amikor megkérdezzük magunktól, hogy ez ismét miként következhetett be?

Aztán amikor megtudjuk a választ, ismét megdöbbenünk, mert az esetek legtöbbjében kiderül, hogy az éj sötétjében tekerő ember felelőtlensége, vagy egyfajta vakmerősége, netán öngyilkos hajlama, kamikaze magatartása vezetett a tragédiához.

 http://nepszava.hu/picture/80797/normal/322/00322639.jpeg

Ócsán sem tapasztalni mást. A kerékpáros az a jogszabályon túli egyén, aki maga sem és akivel a rendőrség sem törődik, egészen addig, amíg helyszínelésre nem kerül sor.  Amikor pedig muszáj ezt megtenni, akkor kiderül, hogy máris vesztésre áll a bringás, mert valamilyen hiányosságot bizonyosan feltárnak nála. Persze ez is a rendőr eljárásának alaposságán, és a balesetben résztvevő másik fél éberségén múlik. Egy ilyen esetben nagyon fontos felhívni a figyelmet a KRESZ ismeretére, betartására és a kerékpáros felszereltségére, közlekedésben való részvételére. 

Jobb, ha tisztában van vele kétkerekezős, hogy az előírt felszerelések hiányában a komoly hátránnyal indul a megítélés és a védekezés során, ha a másik félnek hasonló hiányosságok nem róhatók a terhére. Vagyis egy világítással közlekedő autó és egy kivilágítatlan kerékpáros esetében nagyon nagy hátránnyal indul a bringás. 

Ezért nem tudjuk felfogni, hogy amikor 500 forintért lehet kapni világítást a bringára, akkor miért képesek az emberek és köztük meglett asszonyok teljes elsötétítésben (világítás, prizmák és fényvisszaverő mellény nélkül) a sötét aszfaltcsíkra tekerni!  Nem egy bicajos életét és a saját maga meghurcoltatását mentette már meg számtalan névtelen autós azzal, hogy valamilyen csoda, vagy homályos folt, tükröződés, vagy egyéb apró jel  folytán, idejében képes volt kikerülni egy-egy sötét kerékpárost. Persze elismerést ezért senki nem kap, legfeljebb csak szívdobogást. De azért a kurva anyját az összes sötétben kivilágítás és megfelelő felszereltség (KRESZ tartozék) nélkül  a közútra kicsámpázó kétkerekűnek. Mert számos esetben nem rajtuk múlik, hogy még élnek.
De ne egy hülye, egy potenciális öngyilkosjelölt miatt kellejen eljárások sorozatát végigszenvedni a saját felelőtlen cselekedetük okán!  Még akkor sem, ha a végén Őt marasztalják el. 

Ebben pedig felelőssége van a rendőrségnek is. Főleg akkor, amikor nem ellenőrzi, nem szankcionálja a szabálytalan bringásokat.  

Mert például most is halálra gázoltak egyet.  Talán a család egy idejében kiszabott büntetésnek, vagy az ötszáz forintért megvásárolt születésnapi lámpának Ennél már a temetés is fájdalmasabban többe kerül; -hogy értsék az emberek. 

Tőlünk nem messze, az 51-es számú főúton halálra gázolt egy kerékpározó férfit egy személygépkocsi, Kiskunlacháza külterületén - közölte vasárnap a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu internetes oldalon.

A jármű szombat éjjel ütötte el a vele azonos irányba közlekedő kerékpárost, aki a helyszínen életét vesztette. A baleset okai és körülményei egyelőre tisztázatlanok.

Ez azonban Ócsa belterületén is előfordulhat bármelyik nap, mivel itt a rossz útviszonyok és a hiányos közvilágítás ellenére is képesek napjában szabálytalanul és főleg kivilágítatlanul közlekedni a kerékpárosok.  

 MTI Fotó: Lakatos Péter

Jó lenne, ha városunkban nem történne gázolás. Jó lenne nem átélni egy ezzel járó hajcihőt, mert ez nem egy családot érinti magánügy. Sokkal több rejtőzik egy eszement bringás elgázolásában, mint maga a baleset, vagy az abban résztvevő egyik, vagy akár másik fél felelőtlensége. Jobb lenne megelőzni a báj, mint abba egy másikat is belesodorni. Ebben kéne a rendőri közreműködés, mert a traffipax ezt nem oldja meg.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése