2016. május 17., kedd

Nem csak Ócsán van gond a pályával - önkormányzati alapon ( - kisajátított használat és lakossági teherviselés)

Nem minden tartozik azon kisebbség soraiban aki örül az újabb fociőrületnek, köztük a labdarúgó-létesítmény telekszomszédságának. Nem csak Ócsán, hanem a baranyai Kozármisleny városában is kénytelen voltak ügyvédhez fordulni a labdarúgóknak szánt pálya rossz elhelyezése miatt.

http://www.magyarfutball.hu/data/grounds/6/664/ground_664_002.jpg
Kozármisleny pályája - Ócsáé sem különb, vagy rosszabb semmivel

Kozármisleny hatezres kisváros, mégis nagy gondokkal küzd a foci végett, mert ott is hibás döntés alapján választották ki a pálya helyét, akár itt, Ócsán.

http://mandiner.hu/attachment/0119/118305_kozarmisleny_stadion.jpg
A hatezres település ebben is fejlettebb, vagy ügyesebb, ha úgy tetszik
Igaz, a helyi futballcsapat vezetői korábban még egy másik helyszínt álmodtak a létesítménynek, de „Az új politikai vezetés úgy döntött, hogy ennek a pályának a rekonstrukciója marad”- erősítette meg történést Feleki Attila a helyi klub elnöke.  Azt a lakóépületektől távolabb húzták volna fel. 

http://www.magyarfutball.hu/data/grounds/6/664/ground_664_013.jpg
A közönség kulturáltságával ott is gond lehet - a tábla erre figyelmeztet




A jelenlegi tervek szerint a futballpálya kerítése alig néhány méterre lesz a környező lakóházaktól. A pálya mentén lakókat ez a látvány valamint a tevékenységet övező hatások  naponta fogadják, ami zavarólag hat életükre, nyugalmukra. Az érintett felek ügyvédet fogadtak és perre készülnek. „Tiltakozunk az ellen, hogy közel van így is a pálya, most meg 6 méterrel még közelebb, a kerítésem és a futballpálya között lesz 6 méter? Vagy 4 méter? Nem hiszem, hogy ez normális dolog” - mondta Kesztyűs József nyilatkozó. 

Ócsán sem normális dolog az iskolai műfüves focipálya lakóingatlanokhoz történő megépítése. Itt is már a kezdeti szakaszban tiltakozásukat fejezték ki a környéken lakók, jelezve, hogy a korábbi sportnak álcázott tevékenységek kapcsán birtokháborítást követtek el, amiből per lett és a bíróság eltiltotta és korlátozta az iskola létesítményében folytatható zavaró tevékenységeket, biztosítva ezzel a szomszédos lakók pihenéshez való jogát.

http://lh5.googleusercontent.com/-1xG2yQvskGo/UjGKpE8_MgI/AAAAAAAABTA/YeGpESofERc/s200/spak1.jpg
Átruházták a szerződést - már nem vállalkozik,megmarad tornatanárnak
Ócsán az iskola foci és a szabadidős sporttevékenységek kapcsán az említett birtokháborítási per még a buksival szerződő Spák tanár úr idejében kezelt tanidőn túli (megbízásos) esti foglalkoztatások kapcsán amiért végül az önkormányzat állt helyt.  A perköltséget a város nem követelte vissza az erre hivatott, ezért felelős szerződött féltől. Így nem csak a birtokháborítással járó hátrányos viszonyokat, hanem annak költségvonzatát is a köznépre hárították. 

http://www.grundfoci.hu/hpimages/logo.pngNincs ez másként Kozármisleny életében sem. 
„Helyben is felvetett ez kérdőjeleket, voltak olyan beruházások, melyeket előbbre valónak gondoltak volna az itteni lakók, de egy ilyen nemzeti fejlesztési programhoz csatlakozni kell” - mondta Bíró Károly.

A kozármislenyi mellett 25 futballpálya újulhat meg a nemzeti stadionfejlesztési program keretében - 2014 és 2018 között több mint 180 milliárd jut stadionépítésre.

A fejlesztési miniszter, Seszták Miklós városában, Kisvárdán 800 millióból épül aréna, az adóügyekért felelős államtitkár, Tállai András településén, Mezőkövesden 400 millióból újítják fel a stadiont, és Cegléden is 400 millióból újul meg a pálya.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0iWVvrZ_QshaGEhYpKgv2cG89kYSI8Q4dqDA6gDHxl2a85rbxdYQ3Uc-F291DrGsYQQfdT9XbOqqcCNauSXoSsU-p-tBb8X2mcuHGaMxf6r4fEpPwzfR9-rpexiC0UC_G7GiJYCSb6w8/s1600/DSCF9327.JPG
Ócsán a pálya automata öntözésére vagy 10 milliót költöttek - ha már nem többet
Ócsán több mint harmincmillió ment már el az önkormányzatialapon-nyugvó pályára, ahonnan a lakosságot azóta mintegy kizárták. Ma már csak az igazolt sportolók léphetnek pályára. A lakossági sportesemények, a rendezvények mind elmaradnak. A pályán már semmilyen más rendezvényt nem bonyolítanak le. Ez eléggé visszás és egyedi, hisz másutt ez ennyire nincs kisajátítva, még akkor sem, ha egyesületi létesítményről beszélhetünk. Ócsán azonban önkormányzati a pálya és az egyesület csak ingyen használja. Akkor miért is nem jut hozzá a lakosság nagy része? Talán pont azért, mert eléggé össze nem egyezhető mód egy kézben összpontosul a hatalom, a hozzá kapcsolt pénz és az egyesület vezetése. Bukodi Károly egy személyben képes három (3:1) pozíciót egyesíteni a helyi foci kapcsán. Ezért a pályazárlat.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg8UeWcDuWkyLE0zzvdX893m36YQb3aC1swaZNTiTCUzSM7NBwPW94f3_XNdDNBr9U_SKyzVpmqdxKzmnltebZQKXSljCJkDK_gRXFuE74-npVyoTukwk7xfY-eXrmv9NfZtBynkI32V9c/s1600/SSA40146.JPG
Ócsán külön kamera pásztázza éjjel-nappal a pályát - a testület üléseit bezzeg nem



Nem véletlen, hogy a polgármester baráti körének heti focizását korábban is az iskolában oldották meg, de a sokáig labdafogóháló nélküli, szellőztetésberendezéssel nem rendelkező tornacsarnok nagyon zajos, visszhangos volt, és a játékosok is inkább egy levegősebb szabadtéri pályára vágytak. 

Ebből és a kormány biztosította lehetőségekből fakadóan Bukodi Károly polgármester aki egyben a helyi sportegyesület vezetője saját személyben, - és az MLSz megyei elnökségének tagja is - együttesen elérte, hogy az MLSZ pályázatán indult vázlatát elfogadva az iskolaudvar lakónegyedhez közelebbi részére épüljön az új műfüves pálya. Ezzel persze előre kódolta a bajt, hiszen köztudott volt a távolabbi csarnokból származó üvöltözések zaja mennyire zavaróan hatottak az ott élőkre. Ismert volt mindenki előtt, hogy egy pálya ráépítése a szomszédos kerítésre, nem fog jót eredményezni. A polgármester ennek ismérvében, és a helyi tiltakozás ellenére (egyeseknek azt állítva, hogy ott csak üres telek van,) képes volt az iskola épületétől a legtávolabbi kerítéshez tervezni a létesítmény. Pont oda, ahol a létező legközelebb lehet az ott élőkhöz. Egyes vélekedések szerint a polgármester alantas bosszúból és kicsinyeskedésből járt el így, azért, mert az ott élők jogos panasza után korlátozták az iskolában a korábban megszokott tanidőntúli szabadidős foglalkozások egy részét. Főleg az olyan italozós, bálozós, névnapos, születésnapos rendezvényeket, amiket a precedens perig rendszerességgel megtartottak. A polgármesteri bosszúra utalhat ez ügyben az is, hogy az iskola elavult, lyukas kerítésének megújításába és magasításába a szomszédok nem akartak anyagilag részt vállalni. Erre egyébként semmi kötelezvényük nem is volt.  Az új kerítés és a magasítás is csupán a lakóingatlanokhoz közeli (tervezett) labdajáték miatt vált többnyire szükségessé. Ha ugyanis nem közvetlenül oda kerül elhelyezésre a ketreces pálya, akkor esélye nincs a labdának az átugrásra. 

https://scontent-lga1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/t31.0-8/q84/p843x403/1888941_1890708787821927_5932277256511461144_o.jpg
Ócsa műfüves MLSZ pályája az iskola udvarán - közvetlenül a szomszédok orra alá ( - kicsinyes bosszút vélnek mögötte)


A pálya létesítésére a kisvárosi költségvetésből 3-4 milliót áldoztak, a többit az MLSZ pályaépítési programja és a TAO-támogatásoknak köszönhetően a szomszédos község vállalkozása hozta össze.  Így szinte természetes, hogy ezen a területen nem csak az iskolások, hanem a heveri sörfocisták, és a támogatók is focizni vágynak. Az várható volt, hogy az iskolai tanulók, a gyerek lesznek az utolsók, akik erre a pályára léphetnek. 

Már az építkezés (kivitelezés) jogsértő és birtokháborító volt - éjszakába nyúlóan, reflektorok mellett roham munkában ( - vakító fényt zúdítanak a környékre)

Az elmúlt idő gyakorlata visszaigazolta a félelmeket. A pálya és világítása valóban zavarja a környék lakosságát. A hobbifocisták üvöltözése, kurvavanyázása, nem csak sportszerűtlen, hanem méltatlan is az iskolai és a családias lakóközösséghez. A helyiek nyugodt élet rendesen megzavarta a pálya esténkénti használata. Az ócsai Polgármesteri Hivatal hozzáállása pedig rendesen felkavarta az indulatokat. Az önkormányzatban a hibás pályaelhelyezésből fakadó eljárásra drága ügyvédet fogadtak, de erről a testület előtt nem jelent meg anyag. Így az sem kizárt, hogy ismét egy olyan ügybe keveredik a város, mint ahogy a korábbi birtokháborítás során, hogy a testület jóváhagyása, vagy kizárása mellett dönt peres eljárásokról, ügyvédi szerződésekről és mögöttes kifizetésekről. 

  Kis Kuksi és lelkes csapata az elmúlt években időt, (köz)pénzt, nem sajnálva próbálja ráhúzni az iskola környékén lakókra az összeférhetetlenséget az oktatási intézményre hivatkozással..Csak azt felejtik el propagálni, hogy az iskola diáksága még egyetlen éjszakába nyúlóan nem születésnapozott az intézményben.  A diákság egyszer sem őrjöngött félrészegen a kerítés tövében. A tanítással járó zsibongás nem egyenértékű a túlkoros üvöltözéssel. A nappali oktatási célzatú torna, az iskolai sport soha nem verte ki a biztosítékot. A gond a be nem iskolázott felnőttekkel van.  Azokkal, akik heti rendszerességgel ott élik ki magukat mások kertjének tövében. A gőz kiengedésére nem ez a megoldás.  A szomszédban élők joga legalább annyira fontos, - ha nem fontosabb és jelentősebb, - mint a unaloműzőként folytatott grundfoci. És ez itt valójában a probléma. Az, hogy mindez az iskolába került. nem véletlenül hozták már fel többen, hogy a pálya helyválasztása eleve hibás. Ennyire közel nem lehet egy ilyen ketreces dühöngőt a lakóövezeti házakra ráerőszakolni. Másutt ennél nagyobb távolságok esetén is szolnak. Kozármisleny településen a telekhatártól számított 6 méteres távolságot is keveslik. Itt meg közvetlenül a szomszédok kerítésének tövébe illesztették a pályát. Elképesztő. És még azt akarják bemagyarázni, hogy az ott élők az iskola működésével, az folyó oktatással kapcsolatosan panaszkodnak. Ez persze nem igaz, hanem a valóság elfedése, és az ott élők befeketítése. Mert valójában egyszer sem az iskola törvényben meghatározott működése okozta a problémát. A korábbi birtokháborítások során sem a tanórák zaja, hanem az éjszakába nyúló születésnapok, a József és Károly napok hangzavara szülte a problémát. Ez kiolvasható a Fővárosi Törvényszék közokiratából is, ahol éppen ezért korlátozták a Halászyban  folytatható szabadidős tevékenységek sorát. Tehát a korábbi Szülők-nevelők bálja sem a szomszédok hibájából, hanem az iskolában folytatott nem oda illő tevékenységek és viselkedési formák miatt került ki az intézményből. A bíróság szabta meg azt az időt, aminek keretében, mások zavarása nélkül lehet ott még szabadidő keretében végezni. A pálya bérbeadása, a haverok fociztatása, nem iskolai tevékenység. Az intézmény alapító okiratában ez ugyanúgy nincs benne, mint az éjszakába nyúló szülinapozások. A környéken élőknek ezzel és nem az oktatással van, s volt gondjuk.  A polgármester és a focista körök ezt nagyon szeretik elfeledni és összezagyválni. A Parasportnap, a gyerekek tornaórája, vagy futballozása soha nem adott panaszra okot. Aki ezt állítja, az nem mond igazat. Az elszórt hazugságot azonban egyre kevesebben hiszik el.. Valójában a szomszédoknak soha sem volt gondja az iskola rendeltetésszerű működésével. Ezt mindenki tudja, csak a zajongók nem akarják elfogadni ezért igyekeznek másként beállítani a dolgot. Nem is a maguk tevékenységének a szépítésével, hanem a másokat lejáratni próbáló magatartással van a probléma. A pénteki sörfoci nem egy kimondott sporttevékenység. Sokkalta inkább szabadidős hobbi, mintsem szakági fogalom. Ócsán ezt többnyire a polgármester, a helyi egyesületi kör elnöke támogatja. Sokan látják emögött azt, hogy a mester erőteljes nyomulása, hatalmi kényszere és mondhatni beteges mániája, hozza össze a primitív személyeket. Ez a kis létszámú sörcsapat  a konfliktus egyedüli kiváltója. Ne feledjük, hogy a korábbi időszak birtokháborítási ügye sem az oktatási tevékenységek, hanem a sportnak álcázott italos hőbörgések során valósult meg. Felesleges ezt most újra játszani. Szegény Józsibá' is részint ezért hagyta ott az egészet, mivel nem óhajt  már szerepet és felelősséget vállalni ebből.. Számára elég volt ennyi. Ő vélhetőleg nem akar emiatt már perlekedni. Testnevelőtanárként nem valószínű, hogy hasonló gondjai lesznek.

Inni, mulatozni meg ott a pincesor.

Talán Ócsa polgármestere is belátja végre, hogy a sport zászlaja alatt már nem fér el számos, korábban megszokott, de oda nem illő dolog.  A megyei MLSZ hozzánk érkező delegációja is a pincesoron zárta a látogatást

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xta1/v/t1.0-9/12065513_1925027914390014_2912387353487833871_n.jpg?oh=69e1289c7d2717143b085b033e095ed1&oe=57DC9B91&__gda__=1470075244_7faf6ea0969b4d2f1d39ec639bef6a19
Bukodi Károly: Benkő Tamás igazgató vezetésével az MLSZ Pest Megyei Igazgatóságának tagjai voltak a vendégeim pénteken Szebedinszky János pincéjénél. -
Kempf Károly Ignác szóval lefizettétek, akarom mondani leitattátok az egész pest megyei focivezérkart... amúgy jó magyar szokás szerint... smile hangulatjel


Úgy tűnik, egyes polgármesterek országszerte képesek túllőni hatáskörükön és képesek eljárni, cselekedni a saját elgondolásuk szerint akár a lakosság, a választópolgárok ellenében is.  Erre utal Kozármisleny és Ócsa polgármesterének fociőrülete, ha ezért képesek még a perre is. 

Persze mi ez nekik, hiszen semmibe nem kerül a költségeket a városra hárítani. 
 Pesti Riport

3 megjegyzés:

  1. Más pincéjébe én persze, hogy szívesen hívók vendéget. Szandokán tesóval tudnák mi ott inni rendesen, nem kell ehhez polgármesternek lenni. János gazda csak van olyan kedves, hogy minket így beengedjen egy rövid estére.

    VálaszTörlés
  2. Tesókám, hamán úgyis ménsz a pinyóba, akkor egy két demizsonnal vegyél már föl nékem, mén nyakunkon a búcsú.

    VálaszTörlés