2016. május 28., szombat

Beszakadt a parasztház oldala - Ócsán mindez Isten áldásával és a helyi reformátusok nemtörődömségével dacol

Kidőlt egy körülbelül ötven négyzetméteres parasztház egyik oldala Jászteleken. A megsérült háznak a teteje is beszakadt. Az eset következtében senki nem sérült meg, a kiérkező jászberényi hivatásos tűzoltók az értékek mentésében nyújtottak segítséget.

A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a ház állapota miatt lakosságvédelmi intézkedésre lesz szükség, a lakók elszállásolásáról a település polgármestere és jegyzője intézkedik.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzEmCLLJ3nSi79IfhuMhihUaTevdh4tFg-bBE1k5FXqXgMUlLJbCY-wMGqHIzYLT2BOFjHaJiEd4bCGKPq5iGXiSvif2eqf0ScRmS52G50zeIvE7IVc0b96erC-KGhNluISDeVP9c6vbc/s1600/SSA40025.JPG
Az ócsai reformátusok presbiteri háza évek óta magára-hagyottan, romosan - Hantos lelkészsége nem fordít rá semmit

Ócsán a város polgármestere és jegyzője nem nagyon igyekszik közbeavatkozni vagy intézkedni az Öregfalu és a mostani református templom árnyékában rogyadozó műemlék épület bedőlésének megakadályozása végett.

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQkl8L767LCBjurWMj0MTgBMTX9loxfMLgTzyYIVQYix_tE0TRt3wPedig itt is düledező félben van a reformátusok műemléki besorolás alatt jegyzett presbiteri háza, közvetlenül a Premontrei kolostor tőszomszédságában, az Öregfalu (Ó falu)  Ady Endre utcájában. Ott, ahol egykoron több korabeli, népi építészeti emlékű ház állott. Ma azonban már csak pár darab épület maradt a kellő lelkiismeret és gondozás hiányában. Ezt a méltatlan hozzáállást példázza, hogy az Ágas-házzal egykoron közös telken álló (örökségvédelmi terület) Lakatosházat az önkormányzat előzetes testületi hozzájárulás és felhatalmazás nélkül letarolta a föld felszínéről. Az eset kapcsán az akkor még létező örökségvédelmi hatóság is megrendüléssel értesül a blogról. Kérdésünkre elmondták, hogy áprilisban az épületnek nem volt olyan jellegű hibája, ami a bontást indokolta volna.
Az akkori állapotokat felvételekkel igazolják, amiből a blog számára is hozzáférhetővé tettek párat alátámasztásul.  Ezeket a képeket a blog be is mutatta amikor ezzel az üggyel foglalkozott.  Majd ezt követően a testület elé került az ügy, ahol Horváth Tamás alpolgármester vitte az ügyet.  Summa-summarum,  megmagyarázták, hogy menthetetlen volt az épület, amire az akkor még szeretett városi főépítész cége adott ki igazolást. Bár az ügy sok visszásságot hozott elő, a fiúk mondhatni megúszták a dolog botrányosabb oldalát.  A bontásért a ismert helyi vállalkozóknak fizettek vagy 600 ezret úgy, hogy közben a Városüzemeltetés is beszállt a sitt elhordásba, amikor az önkormányzati cég teherautójával vitték ki az akkor már lezárt és felügyelt lerakóba azt, amit a maszekok már nem tudtak hasznosítani. Később ezt a szemét kupacolt helyett rekultiválták közel százmillióért.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWBEAPqJytZpmGwU9MjX350prdDlhLGypKC5vKdqaQBnfrH8s_MtujaNdY267fjG3NKDmQndmD1GlGaWVlqXPHLqYJ0l0bSbhf7XtFvcFSRBQAl7WkBsDjUn91FKkCXpn9IWx0Z57Zi3s/s1600/%25C3%25A1gh5.jpg
A Bukodi-Horváth vezette önkormányzat így pusztítja a falusi népi jelképet
Az elbontott Lakatosház helye azóta is fájó sebként tátong az Ágas-ház árnyékos oldalán.

A Bukodi vezette önkormányzat mostanság Hantos Péter református lelkésszel ennek a romnak a helyén szokott szégyenszemre augusztus 20.-át ünnepelni.
Ez persze jól mutatja, miféle lelkek uralják a helyi közéletet.

Időközben a városvezetés azt is beharangozta, hogy a kiüresedett telekrészen egy új elképzelésű Pajta-színpadot kíván felállítani.

Ehhez a képviselők a hozzájárulásukat is adták, amikor a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság pályázati támogatáshoz nyújtott segítséget városunk. Ekkor azt is megígérték, hogy a hiányos hátsó kerítést bepótolja a DINPI. Mondani sem kell, hogy a milliónyi pénzek elkönyvelése után sem lett az egészből semmi.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiXGOkI5G5vwyNMwxGh65ojMb4Y0Q7Y2JzwVIDwbX8-062Iz2y2bTibwmVE3xEWM9Qgs9_9cteD29cLBrh1PWIcyu5axtyLuJEvBa8U9mrBtHEwY427w2y-7sFhhq7h8Cuo7_Qy6IojLDQ/s1600/Ifa4.jpg
Az önkormányzat városüzemeltetési cégének autójára pakolják a romokat
Most talán pont a reformátusok készülnek a saját presbiteri épületük temetésére, mert a megmentése érdekében semmit nem tesznek.
Ez azonban olyan komoly kérdést vet fel, hogy az, aki egy műemlék házat nem képes megóvni állagában, megbecsülni értékében és tisztelni korában, az miként birtokolhatja, használhatja és óvhatja meg a jelentősen nagyobb, másik pótolhatatlan értéket, a Premontrei kolostort?!

Ócsán jelenleg a Városházán nincs olyan ember, aki ennek az értékromlásnak gátat szabjon.

A fideszes városatyák (köztük a lelkész) ma inkább támogatják a bográcsos maszekok fesztiváljait, mintsem a városi örökségbe invesztálnának. A reformátusok helyi lelkésze sem képvisel különb álláspontot, mert egyházközössége által sem kezdeményezte a saját műemlék ingatlanuk felújítást. Sőt a lelkész mellett álló presbiterek és önkormányzati képviselők szintén ezt a nemtörődöm, hanyagságot, az értékmentés-, a gondoskodás hiányát teszik magukévá, amikor sem szóban, sem pedig tettekben nem cselekszenek a presbiteri ingatlan (műemlék népi ház) megmentéséért.

http://img1.indafoto.hu/2/1/157309_1454fd9b176c3675b1a1a3e96464a5a4/22404269_9589a4ac5d48ffe51b48004c7c691464_xl.jpg
A nádas tetőgerincekre tekintve látható, hogy hány ház lett már oda - a mostani vezetés alatt tovább tart a pusztulás

Többen már azt feltételezik, hogy a frissen házasodott lelkész-képviselő azért hagyja magára az egyházi épületet, mert házassági kötelezettségei mellet nem figyel erre oda kellően. Más vélekedés szerint nem tudja levenni szempillantását a fiatalasszonykáról és ez bizony elvonja gondoskodó tekintetét a presbiteri házról. Ugyancsak mások vélekedése alapján azt gyanítják, hogy az új családi házhelyet látják a mostani műemlék épület alatt. Vélemények szerint, ha a jászteleki parasztházhoz hasonlóan bedőlne a presbiteri épület, akkor a reformátusok hozzájárulnának egy új épület, a Hantos-féle lelkészi ház felépítéséhez, ahova majd a házasok a beköltözvén a gyermekáldás korát élhetnék.

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/t31.0-8/10547236_264456673751186_3818592443457574247_o.jpg
Hantos Péter református lelkész, politikus és képviselő Ócsán - éppen közszerepel a felesége által igazgatott szabadidőközpont színpadán

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgIYZRhet1a-PEWFOopK3260vgU3Kxvz39qgho3HcLYYxxJcm6y3e9FkGwsR4ZowtGU-_DW5HIfnGQvkr4m_9ueQOz4sJGdEiJb5w_9MXRd5u6qSIZRsXSOIpjvqD74AeYynSuQ7xVt_5Y/s640/SSA41373.JPG
Az elpusztított házhelyen tart ünnepi (Szt István) megemlékezést Hantos lelkész
Néphagyomány szerint nincs alaptalan szóbeszéd. Nem lehet véletlen, hogy a helyi jegyző, a két városvezető csendes társtettesként vállalja fel a gondatlan nemtörődömséget a műemlék épület kapcsán akkor, amikor most a hasonló mód elhanyagolt és magára hagyott szélmalom esetében vizsgálat indult. 

Vagy gondolják a felek, hogy ennek a műemléknek is úgy vész majd nyoma a színfalak mögött, mint az egykori Lakatosháznak és majd ezt is megússzák ugyanúgy következmények nélkül, mint a túrkevei szélmalom elvesztésének esetében?
Ki tudja.

http://static.origos.hu/s/img/i/1605/20160511turkevei-szelmalom.jpg?w=645&h=430
Így nézek rád a szentélyben..."
Bár büntetőfeljelentést tett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az összedőlt utolsó túrkevei szélmalom miatt, - közölte az MTI - de Sallai R. Benedek, LMP-s parlamenti képviselő, aki a támogatások felvételének időszakában és jelenleg is a Nimfea Természetvédelmi Egyesület vezetője, elmondta: bűncselekmény nem történt, épp az MVH ellenőrizte a kifizetést és a végrehajtást.

A reformátusok jól állnak
Az idő valószínűleg erre is megadja majd a választ, ahogy arra is, hogy ezzel a hozzáállással meddig lehetnek a lelketlen emberek vezető pozícióban.
Itt és az országban.

Ócsán a reformátusok  műemlék presbiteri háza még dacol a helyi lelkész és az önkormányzat által elképzelt beteljesedésével, az idővel és máig állva küzd a gonosz elemekkel a fennmaradásáért. Ki tudja meddig még. 

Összeomlása remélhetőleg a lelkészi gondatlanság emlékhelye és városvezetés temetőjévé lesz.
Isten óvjon a bekövetkezéstől! 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése