2016. május 27., péntek

Ismét hármas karamból terheli az M5 forgalmát - Ócsa most kimarad a forgalmi hatásból - távolban a segítség

Kamion és személyautó karambolozott az M5-ös autópálya Budapest felé tartó oldalán Kakucs mellett péntek délben. A balesetben egy ember súlyosan megsérült, az utat lezárták - adott tájékoztatót a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és a Pest megyei katasztrófavédelem.

A rendőrség közleménye szerint a helyszínelés idejére az autópálya érintett szakaszát lezárták, a forgalmat Újhartyánnál Dabas irányába, az 5-ös útra terelik.

A baleset következtében egy ember beszorult a gépkocsiba, őt a mentők vizsgálják, a dabasi hivatásos tűzoltók ezután fogják kiemelni a járműből.

A műszaki mentési munkálatok és a rendőrségi helyszínelés idejére teljes szélességében lezárták az érintett pályaoldalt, a forgalmat Újhartyánnál Dabas irányába, az 5. számú főútra terelik.

Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt közölte, hogy a személyautó sofőrjét, aki a roncsok közé szorult, életveszélyes sérülésekkel mentőhelikopter vitte kórházba.

A Budapest irányába történt eset Ócsa irányába, de az előtt történt, így most közvetlenül talán nem hat ki a város  hálózati útjainak forgalmára. Ha mindez a másik pályán, Budapest irányából  Szeged felé történik, akkor ahogy a múltkor, úgy a visszatorlódás most is Ócsára terhelődött volna, mivel a forgalom ekkor ránk zúdul.

Az ehhez hasonló balesetek során az autósok kikerülve a torlódást letérnek a pályáról és a közeli kijáratok az első lakott terület felé kerülve folytatják útjukat. A Budapesttől számított 25-45 km-s körben a Szeged felé menő forgalmi akadály estén a pálya forgalma nagyrészt Ócsát érintve halad tovább. Ilyenkor a bevezető utak, az Üllői és a Bajcsy kapja a kéretlen áldást, ami többnyire a szűk keresztmetszetű és teljesen rossz kialakítású Kiss János utca - Bajcsy-Zsilinszky - Hősök tere csomópontban haladnak tovább a járművek az eredeti célpontjuk felé. Ez vonatkozik a korlátozás alá eső nehézgépjárművekre, a mezőgazdasági munkagépekre és minden más átmenő forgalomra. 

Azonban ennek a súlyos járműforgalomnak meg van a városra gyakorolt káros hatása, ami olyan környezeti hatásokkal jár, mint a levegő szennyezés, a zajterhelés, a talajra eső súlyterhelés és az út menti házakra jutó rezonancia, mind egyenként és együttesen is kártékony hatással járnak. A városi környezetben élők ilyenkor a saját életvitelük terhelésének többszörösét kénytelemnek elviselni. Ezt azonban nem csak az itt élő emberek, hanem a házak is nehezen bírják.

http://www.vezess.hu/app/uploads/2016/03/m5-os-dugo.jpg

Arról nem is beszélve, hogy a Városháza sarkához érve és egyenesen továbbhaladva egy amúgy is pusztuló műemlékvédelmi örökséghelyszínére jutunk, balra egy környezetvédelmi területre kerülünk és jobbra letérve pedig a kisváros alig létező központi magján haladhat át csak a forgalom.  

Mindez nagyon káros és veszélyes a helyi forgalom és helyben élők közlekedésre ott, ahol az emberek a járdázatlan főúton az úttesten való haladáshoz vannak szokva. Aztán a sztrádáról letérők azzal sincsenek tisztában, hogy Ócsán a kerékpározási szokások sem követeik a közlekedési előírásokat.  Itt nem divat a szabályos balra kanyarodás, a karjelzés, vagy a lámpa használata. Ócsán a kerékpárosok az éj leple alatt is világítás és fényvisszaverő nélkül képesek közlekedni. Ezt a helyi ember, az itteni rendőr tudja, de az idegenből erre autózó nincs rá felkészülve.

 Így a pályabeleset elől menekülő akaratán kívül is potenciális veszélynek van kitéve a városunkba érkezésekor, ahogy a helyi szabályszegő is, amikor ne adjisten összetalálkoznak egymással.  Mert ki gondolná, hogy mások hibája akár a mi balesetezésünkbe is kerülhet.

Ezért sem mindegy, hogy meddig marad fent a jelenlegi állapot, és mikor hányszor zúdul ránk a forgalom.  Az ilyen esetekre jelenleg a város nincs felkészülve. Ezért is lenne fontos a városközpontot lezárása az átmenő forgalom elől,. és egy elkerülő út megvalósítása. 
Ócsa városvezetése azonban erre még a hosszútávú elképzeléseiben sem igen gondolt. 

*

Az autópálya ismét teljes szélességében járható.

Mint arról korábban hírt adtunk, baleset történt 2016. május 27-én 11 óra 55 perckor az M5-ös autópálya főváros felé vezető oldalán, a 40-es kilométerszelvényben Kakucs mellett, ahol egy személygépkocsi és egy nyerges vontató ütközött össze. A balesetben egy ember megsérült.
A rendőrök a baleset helyszíni szemléjét befejezték, a forgalom ismét zavartalanul halad.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése