2016. május 19., csütörtök

Amerikában folymatosan csorbul a demokrácia - világuralom, diktatúra és különvélemény ( - ja, és beszólnak)

Az Egyesült Államokban "tévedésből" megsemmisítették a a CIA által alkalmazott kínzásról szóló szenátusi jelentés egyetlen példányát - mondta az amerikai hírszerzési ügynökség igazgatója. 

Igen jól olvassák. Kínzás, kényszervallatás, megalázás, és az emberi méltóság sárba tiprása, jogtalanság és törvényen kívüliség, vagy törvény fölöttiség.  Ez mind megtalálható a mai államok gyakorlatában. És még ők szólnak meg országokat, kormányokat nemzeteket. Aljas és alantas az egész.

Amerikai gyakorlat, hogy akire rábélyegzik, hogy a terrorista gyanús, azzal szinte azt tesznek a hatóságok, amit akarnak. Ezt úgy képzeljék el a 2010-es években, mint ahogy az 1950 körül zajlott a Rákosi idejében. Akkoriban ha valakire rányomták a kulák bélyeget, akkor az onnantól fogva kisemmizett földönfutóvá válhatott a legjobb esetben, de akár a börtön, a megkínzás és a nyomtalan  eltűnés is előfordulhatott. Erre hatvan év elteltével szinte ugyanez a rémségek köszönnek vissza az USA-ban, George W. Bush idején. 

Az ifjabb George Bush nem elég, hogy nem megalapozottan, hanem hazug állításokra hivatkozva kezdett országok és népek elleni háborúba, még a teljes jogfosztottságot és kényszervallatást is bevezette az elfogottakkal szemben. Elég volt ehhez terrorista gyanúsnak nyilvánítani az embert.  

https://disfuctionalunit.files.wordpress.com/2013/11/anti-george-w-bush-wallpaper.jpgGeorge W. Bush „terror elleni háborúja” éveiben folyamatosan ezen vitáztak a jogvédők és az iraki háború megindításában kulcsszerepet játszó amerikai neokonzervatívok.

George Bush azóta nem elnök, a „terror elleni háború” ellenére folytatódnak a merényletek és a kérdés továbbra is napirenden van.

A CIA igazgatója most elismerte, hogy „tévedésből” megsemmisítették annak a szenátusi jelentésnek az egyetlen példányát, amely a Központi Hírszerzési Ügynökség gyakran kínzásnak minősített kihallgatási technikáiról készült.
Az amerikai Igazságügyminisztérium jogászai ugyanakkor azt hangoztatják, hogy léteznek másolatok. Az ügynökség egyik illetékese szerint „nem szándékos” hiba okozta a dokumentum törlését.

Egy, a Yahoo news-nak nyilatkozó hírszerzési illetékes azt mondta, hogy a CIA-ban még tavaly nyáron töröltek egy feltöltött fájlt, amely a jelentést tartalmazta, majd „véletlenül” megsemmisítették azt a fizikai adathordozót is, amelyen az eredeti volt.

A 6700 oldalas jelentés egy sor titkos iratot tartalmazott a CIA „javított kihallgatási technikáról”, így a hírhedt szimulált vízbefojtásról, az alvásmegvonásról és más agresszív módszerekről, amelyeket az ügynökséggel együttműködő külföldi országok titkos börtöneiben alkalmaztak.

Az évek során több jelentés utalt arra, hogy szövetséges kelet-európai államok, így Lengyelország és Románia is részt vettek a programban, amelynek során ártatlannak talált embereket is elraboltak külföldön és kihallgattak titkos börtönökben.

https://whitegirlsbelike.files.wordpress.com/2014/11/george-w-bush-shoe-throw-gif.gifA teljes jelentés továbbra is titkos, de egy 500-oldalas összefoglalót 2014-ben publikáltak.
„Egyszerűen sokkoló, hogy ez hogy történhetett meg, különösen, hogy a CIA belső felügyelőszerve törölte a dokumentumot” – mondta Douglas Cox professzor, a New York-i Egyetem jogi karának professzora, aki az állami dokumentumok megőrzését követi nyomon.

Közben politikai csata is folyt arról, hogy szabad-e kiadni a jelentést. Dianne Feinstein szenátor például azért harcolt, hogy napvilágra kerüljön a dokumentum, míg Richard Burr, a Szenátus Hírszerzési Bizottságának elnöke élesen ellenezte az összefoglaló 2014-ben történt kiadását.

A múlt héten egy szövetségi fellebbviteli bíróság is megtiltotta a teljes anyag publikálását.

„Úgy tűnik, a CIA szeretné, ha megfeledkeznénk a kínzásokról” – kommentálta Cori Rider a Reprieve nevű emberi jogi szervezet igazgatója az esetet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése