2016. június 1., szerda

Tavaszi nagytakarítás -"TeSzedd!", s magad rakd tisztába önkéntesen azt, amire a hivatal nem képes ( - Ócsáért)

A szervezők tájékoztatása szerint még lehet regisztrálni az idei "ÖNKÉNTESEN A TISZTA MAGYARORSZÁGÉRT!" mozgalom önkéntesei sorába. 

http://szelektalok.hu/wp-content/uploads/2016/03/teszedd300x250-01.jpgA TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Idén immár hatodik alkalommal valósult meg. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „tavaszi nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei.

Azért szervezzük meg ezt a mozgalmat minden évben, hogy közösen megtisztítsuk szűkebb-tágabb környezetünket. A TeSzedd! idén is szerepel nemzetközi porondon: Magyarország 2014-ben csatlakozott az akcióval a „Let’s Clean Up Europe!” elnevezésű összeurópai kezdeményezéshez, amit az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programja keretében szerveznek meg évről évre. 

http://szelektalok.hu/wp-content/themes/ohu2/img/teszedd-mi-az-a-teszedd-2015.pngEz alkalommal, vagyis idén is csatlakozik eme esemény az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programja keretében megvalósuló "Let's Clean Europe!" elnevezésű nemzetközi kezdeményezéshez. Az összeurópai akcióban évről évre a magyar önkéntesek a legaktívabbak. Tavaly és tavalyelőtt is 1500-2000 helyszínen mintegy 150-200 ezer ember tett azért hazánkban, hogy tisztább legyen környezetünk.

Mint ismert Ócsa a Föld órája akció keretében nem nyerte el a "fővárosi" címet. A 2016-os év Föld Órája Fővárosa Pilis lett. Most azonban ismét van lehetőség hajrázni. Megmutatni, hogy Ócsa minden látszat ellenére igen is tesz a tisztaságért. A város képes az összefogásra és a különböző mozgalmakkal, pártokkal, városi egyesültekkel összefogva még egyszer neki áll a hiányosságok felszámolásának, a városi közterületek rendbetételének.

Városunkra amúgy is ráférne egy alapos takarítás, mivel közterületeinken ma is sok az oda nem illő törmelék, szemét és egyéb hulladék.

A vasút mentén húzódó forgalmas Damjanich utcában, a Vasútállomás közvetlen szomszédságában, a hurka  piac melletti kiszögelésben ma is ott púposodik egy rakás építési betonhulladék, ami még nem szúrt szemet a városüzemeltetésnek. Sajnos a Föld óra mozgósítása keretében sem jutottak el odáig a város vezetői, hogy megszabadítsák ettől a látványtól a várost és az épen arra járót. De a városi közterület-felügyelők sem juthattak még el erre a területre, mert nyoma nincs annak, hogy ez ügyben oly buzgók lennének, mint mondjuk a magánházak út menti szakaszainak kaszáltatásában. Ugyanis, míg a lakóingatlanokkal közvetlenül érintkező és azokkal párhuzamos közterületek állapotával behatóan foglalkoznak, addig az olyan helyek, mint a vasútállomás és a piac környéke láthatóan nem élveznek prioritás, vagy éppenséggel hátrányt szenvednek.  Erről a hosszabb ideje meglévő törmelékkupacról, az ottani rendezetlenségről még csak megemlítést sem tesznek az önkormányzati jelentésükben. Micsoda szelekció az, ahol az önkormányzati felelősségvállalás elnézésre kerül, de a magánszeméllyel szemben még a fű növésének nagyságába is beavatkozással bírnak. 

Építési törmelékkel terhelt szemétkupac a város közepén - hivatalosan a polgárőrség és a közterület-felügyelet sem tid róla ( - a hivatalnak meg csak nem jelzik)

Ugyancsak ez tapasztalható akkor is, amikor az önkormányzat a szemétlerakó, mivel az a hatalmas környezetszennyezés, mely során az önkormányzat adott ki saját nyilatkozata szerint engedélyt a város területén való elhelyezésre, (a vasúti parkoló beruházás során kinyert földdel vegyes építési törmelékre,) azt nem jelenítik meg a beszámoló jelentésükben. Így valójában a gazda szemetével nem foglalkoznak, de a lakossági fűszálba mégis képesek törvényt parancsolni.

Ez az új hulladéklerakó is majdnem megtelt már. - A Fóld órája akció során visszaföldelték a bejáratot az áttörést ( - ennyi volt)

Ezért nem valószínű, hogy a mostani akcióra - amiért ugyebár nem jár semmiféle kitüntető cím, elismerés, vagy megnevezés, - fog nevezni a városi elit. Kizártnak tartom, hogy az OPKE, (Pappné Hajdu Katalin), a LIFE, (Csécsei Balázs) az ÓVSE, (Bukodi Károly), a Gazdakör Ócsai Szervezete, (Ócsai Gazdakör - Kerepeczki Ferenc), az Ócsai Hagyományőrző Egyesület, (Rácz József), vagy a támogatásokat kérő és kapó Ócsa Öreghegyi Pincesor Egyesület (Nyulas Pál) részt venne ebben, hogy több helyi szerveződést már ne is említsünk. Ez a koalíció azonban nem erre hivatott.  

Elnézve az ócsai közterületfelügyelet éves beszámolóját, bizony nem található benne azon helyek egyike sem, amiről hosszú időn keresztül pillanatfelvételekkel regisztráltan bizonyítható a hulladékok megléte. Mindez közterületen és a városban. Érdekes, hogy mindez nekik és a városvezetésnek sem szúr szemet.

Mint a képen látható, ez sem új keletű szemét - még a polgármesteri begyűjtési akciót is átvészelte (- a helyi jelentésekben nem szerepel)

Ezek szerint a szemétszedés ismét a köznapi emberekre hárul.  Kíváncsian várjuk, mit lép erre a városvezetés, mert az eléggé furcsán jönne ki, hogy ezen alkalommal nem szervezne gyűjtést, és valójában továbbra sem rendezné a hátrahagyottakat. Elvégre ne mindig mással szedessék a mocskot. Egyszer maga a kiváltó is munkához láthatna!

Bennünk csak az motoszkál, hogy mégis ki szedi majd fel a közterületi törmeléket, ha az erre hivatottak erre nem képesek? Ki tette meg mindezt április 28.-tól, május 1.-ig bezárólag, mivel az utolsó két nap már a fesztiválról szólt, nem pedig szemétszedésről Ócsán.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése