2016. június 17., péntek

Ismét balesetezett egy sóderes kamion - óriási veszélyt jelentenek a közlekedőkre ( - korlátozni kell a forgalmat)

Teljes útzár van érvényben a 51-es főúton Áporkánál, mert egy sóderszállító kamion ütközött. A helyszínre mentőhelikopter feszítővágóval felszerelt tűzoltók vonultak, hogy mentsék a menthetőt.

http://kep.index.hu/1/0/1203/12031/120316/12031603_75ae9c31badba71749ed326ffb1338fc_wm.jpg
Az egyik balesetező jármű - Ócsán ezek csak úgy jönnek mennek a városban ( - kontroll nélkül)

Ma 6 óra 50 perc körül összeütközött egy sóderszállító kamion és egy autó Pest megyében, az 51-es főút Nagyvarsány és Áporka közötti szakaszán. 

http://kep.index.hu/1/0/1203/12031/120315/12031599_f0e9fa08e3bf6c9e2792efbdd7418e24_wm.jpg
A másik érintett jármű
A balesethez több helyről riasztottak. Így Szigetszentmiklósról is érkeztek beavatkozó egységek.

A tűzoltók áramtalanították a kocsikat, majd feszítővágóval megkezdték az autóba szorult sofőr kiszabadítását. A súlyos sérültet mentőhelikopterrel viszik kórházba - írja a katasztrofavedelem.hu. A mentés és a helyszínelés idejére a főút érintett szakaszát teljes szélességében lezárták. Az MTI szerint a sofőr súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.  A tudósító úgy tudja, hogy a helyszínen jelentős a torlódás, ezért a forgalmat Dunavarsány felé terelik.  

A többtonnás, lóerőtől duzzadó kamionok forgalma nem csak megterhelik az úthálózatot, hanem fizikailag is óriási kockázatot jelentenek a tehetetlen guruló tömegük által ott, ahol személyautók, kerékpárosok, gyalogosok közlekednek.  A közutak többsége  azonban ilyen. 

Ezen belül azonban különösen veszélyes a kamion közlekedése a lakott területen belül és az olyan belső városi szakaszokon, mint például Ócsán, ahol az autópálya felől beérkező forgalom a műemléki belterület előtt válik ketté. Így vagy a természetvédelmi terület, vagy az iskola felé veszik útjukat a városon átdöngető kamionok.

A számos baleset viszont arra figyelmeztet, hogy óriási veszély rejlik ebben az engedékenységben.  

Ócsán áruszállítási célzattal behajthatnak a nehéz járművek. Ez azt jelenti, hogy az áruszállító járművek forgalma zavartalanul keresztül hajthat a váron. Azonban ezt a minimális korlátozást sem tartják be a sofőrök, amióta nincs szoros kontroll a városi utakon.  Így csak az nem jön be a 20 tonnás szerelvényeivel a városba, aki nem akar. Az elmúlt időben azt látni, hogy sokan a kamionnal úgy járnak haza a több tengelyes járművel, mint más a kerékpárral. Más esetekben a bejegyzett telephely sem ad automatikus és indokolatlan behajtásra lehetőséget ha a járművet az üzembentartó nem képes ott parkoltatni. 

Ócsán hivatalosan közterületen nem tárolható a haszonjármű. A gazdasági társaságoknak a megadott telephelyen belül kell ezt megoldaniuk. A lakosság számára kialakított P+R és B+R parkoló nem erre hivatott és a burkolata sem képes hosszútávon a súlyos kamion terhét károsodás nélkül elviselni. 

De nem csak ez a baj.  Az is nagy gond, hogy a beáramló járműtömeg az önkormányzat nem éppen erre tervezett épülete mellett halad tova az általános iskola felé, miközben a kipufogógázait mind a városban élőkre hagyja.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiM0xUF13KS20jo-wMuwCBeJ9mVIWEI10v9-gZEA6P_7QZ5qwT_Xdf-uYmvgUagy2aFWv0ixSASDc7K4GkGQF7UeKeN2TjjGh0r6QFPvuAEzD6eUoo7igNDqrSyjOj4-e2xDJCugg85MHg/s1600/DSCF1108.JPG
Legalább 20 tonnával a lakóövezetben - útban az önkormányzat engedélyezte lerakáshoz ( - mit várhatunk el a vezetéstől)

Sokszor látni, hogy a rendőrség előtt dohányzó tiszthelyettes a polgárőrrel együtt a füstöt fújva néz utána az elhaladó járműtömegnek. Intézkedést nem tapasztalni. 

De ez látszik a megnövekedett forgalom mögött is. 

Valamelyik nap a Szabadidőközpont magasságában haladó gépkocsit nagy gázzal előzte egy ilyesfajta nyerges szerelvény.  Mondanom sem kell, hogy nyomta neki, ami csövön kifér, hogy legyorsulja az alig ötvennel haladó békés helybélit. Szinte láttam, ahogy az előlépő Tamásnak a  kezében levő kisfröccsből ijedtében kiszálltak a buborékok.  Természetesen az előzést kezdeményező félpótos szerelvény nem volt képes befejezni a manővert a Széchenyi kereszteződéséig, ahol a sarokháznál éppen a menetrend szerinti buszjárat orr-része próbált volna betekinteni a Bajcsyra.

Hát ezért kéne kitiltani ezeket a járműveket és szarrá bírságolni a maguknak ezt megengedő hivatásos jogosítvánnyal büszkélkedő járművezetőket.  

Ez is feleslegesen terheli Ócsa önkormányzati útjait - nem szállított ide, csak a sofőr jött haza vele, de nem képes beállni a telephelyre

Ócsa forgalomszabályozásra az önkormányzat lenne hivatott.  Az áruszállítási célzattal engedélyezett forgalom nem elég. Komolyabb korlátozásra lenne szükség a városon belül. Teljesen meg kéne tiltani az átmenő forgalmat. Az ilyen 5, vagy 7,5 tonna feletti járművekkel behajtani csak külön célforgalmi jelleggel és meghatározott útvonalon lehetne.  Például a Semmelrock vagy az Ócsai Malom járművei csak és kizárólag Alsónémedi felől jöhetnének be és arra is lennének kötelesek távozni. A Bajcsyra a Széchenyi és a Városháza felé nem kéne engedélyezni. A NAGÉV-hez  érkező, vagy onnan távozó járművek kizárólag az autópálya, Alsópakony irányába haladhatnának, ezzel is kímélve az amúgy is lepusztult vasúti átjárókat és a város gyenge útjait, kényes belső forgalmát.

A Tesco és  a Spar áruellátása, valamint feltöltése sem kéne, hogy átmenő forgalmat képezzen. Az egyik a Semmelrock-féle, a másik a NAGÉV irányú útvonalat vehetné igénybe.

http://vecseshirek.hu/wp-content/uploads/2016/03/DSCF1240-e1459411093213.jpg
Az ócsaiak többsége nem kér ebből  - főleg, hogy itt nincs tűzoltóság ( - ez a szerelvény se ide szállított, csak átment volna)

A városon belüli nehézgépjármű forgalom ezzel annyira leredukálódhatna, hogy azzal az itt élők életminősége, közérzete és közbiztonsága is javulna.

A nehéz tehergépjárművek utcai megjelenését nem kéne tétlenül lehunyt szemmel, vagy éppen füstöt fújva nézni. Van lehetőség és lenne megoldás elkerülni a bajt. csak akarni és tenni kéne érte mielőbb mint nem lesz ebből nagyobb gond.  

Nem szeretnénk átélni a maihoz hasonló kamionbaleset a városban. Ennek megelőzése érdekében azonban kéne tenni valamit. Éppen itt lenne az ideje. 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése