2016. június 18., szombat

A szünidei étkeztési ellátásról és a tájékoztatás hiányosságairól Ócsán - itt a vakáció, újra aktuális az ellátás

A héten zárult az tanítás, és kezdetét veszi nyári szünet az általános oktatási-nevelési intézményekben. 

Ócsán sincs ez másként.  Ilyenkor azonban visszatérőn felmerül a szünidei gyerekek étkeztetésének kérdése, amit egyes önkormányzatok a mögöttes állami juttatások ellenére sem akarnak magukra vállalni. 

Országosan 208 ezer, Gyömrőn 119 gyermek kaphat nyáron is ingyen meleg ételt.
Ócsán ki tudja hányan juthatnak hozzá?

A Gyermekvédelmi törvény (Gyvt.) napi háromszori étkeztetés biztosítását írja elő, de a szülői panaszok alapján végzett felmérések az mutatják, hogy általánossá vált a napi egyszeri étkeztetés az iskolákban. Az iskolák „lebeszélik” az ingyenességre jogosult szülőket a két kisétkezésről vagy nem is tudják, hogy jár nekik. 
Országosan 208 ezer, Gyömrőn 119 gyermek kaphat nyáron is ingyen meleg ételt
Az óvodafenntartó önkormányzatok pedig úgy spórolnak, hogy „rábeszélik” a szülőket, hogy az otthoni reggeli után vigyek be a gyermeküket az óvodába és ebéd előtt vigyék haza őket.
Tanévenként 1,2 millió a tanuló 72 százaléka (kb. 860 000 fő) veszi igénybe  a napi egyszeri(!) étkeztetést. Ebből kb. 720 000 rászoruló tanuló részesült 100%-os vagy 50%-os kedvezményes étkeztetésben.
Az őszi, téli és tavaszi és nyári iskolai szünetekben, szülői (tanulói) igény esetén, biztosítani kell a tanulók felügyeletét, foglalkoztatását és 720 000 tanuló számára az ingyenes vagy kedvezményes étkeztetést. 

Idén államilag 5,3 milliárd forintot fordítanak a hátrányos helyzetű gyerekek tavaszi, nyári, őszi és téli szünidei étkeztetésére

http://www.dehir.hu/wp-content/uploads/etkeztet112.jpg

Ezzel akár 208 ezer gyerek kaphat a nyári szünet hétköznapjain ebédet, miután a kormány kötelezővé tette az önkormányzatok számára a díjmentes étkeztetés biztosítását, és az ehhez szükséges forrást is biztosítja – közölte a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár annak apropóján, hogy 2016. június 16-án kaptak először a fiatalok szünidei ebédet.

Ócsán azonban nyomát sem látni annak, hogy az érintett szülőket erről tájékoztatták volna és számukra az ellátás lehetőségének elérését biztosították volna. 

Az Ócsai Halászy Károly Általános Iskola honlapján erről semmiféle tájékoztatás nem érhető el. Ugyancsak ez tapasztalható Ócsa Város Önkormányzatának webes tájokoztatási felületén, a az iskola, a polgármester Facebook oldalán is, ahol amúgy annyi minden mást propagálni szoktak a felek. De az önkormányzat milliókért előállított lapjában sem tettek közzé ezzel kapcsolatos tájékoztatást. Most ismét nagy az elhallgatás, ugyanúgy mint korábban. Ócsán az amúgy is hiányos, és rossz tájékoztatások során valahogy nem is akarják közzétenni a nyári étkeztetés jogosultságát az érintettek felé.  Nyilvánosságra láthatóan semmit nem hoznak, mert ahogy írtuk, sehol egy közzététel erről. Pedig ez nem csak az önkormányzat, és a jegyző dolga, hanem az iskolaigazgató, hanem az étkeztetési ellátásért felelős gazdasági vezető, valamint az ezt működtető önkormányzati társaság ügyvezetőjének is a munkájának része.

Czibere Károly a kőbányai Fekete István általános iskolában tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, idén összesen 5,3 milliárd forintot fordítanak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, hátrányos helyzetű gyermekek tavaszi, nyári, őszi és téli tanítási szünetekben - összesen 70 szünidei napon át - történő étkeztetésére. Jelezte: tavaly ez az összeg 3 milliárd forint volt, és akkor az önkormányzatoknak még pályázniuk kellett a támogatásért.

Kiemelte, az ingyenes gyermekétkeztetés biztosítása fontos társadalompolitikai cél nemcsak azért, mert a gyerekeknek joguk van a megfelelő ellátásra, hanem a szolidaritás miatt is. Egy társadalom nem nézheti tétlenül azt, hogy egy gyerek éhezzen - mondta. Hozzátette, ugyanakkor társadalmi érdek is a támogatás, mert a fiatalokra költött pénzek beruházást jelentenek a jövőbe.

Ócsán a városvezetés valószínűleg csak a saját jelenével van elfoglalva és nem foglalkozik tudatosan a helyiek jövőjével az általuk biztosított ellátások során.  

Pedig Ócsán nem azt szeretnék, hogy mindenkinek vegyenek egy új Opel Astrát, ahogy a kisvárosi polgármesternek, csupán a nyári ellátás biztosítására tartanának igényt.

http://www.monor.hu/uploads/images/sajtotaj/0324CzibereK/DSC_0021.JPG

Monoron is biztosított a szünidei gyermekétkeztetés.
Fontos, hogy valamennyi tanítási szünetben elérhető legyen a segítség a hátrányos helyzetű gyermekek számára, emellett nem csak mennyiségi, hanem minőségi kérdés is a gyermekétkeztetés, ezért a kormány az eddigi támogatási szint emelése mellett döntött: 440 forintról 570 forintra emelték a napi támogatás mértékét – tette hozzá Czibere Károly.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, városunk korábbi polgármestere kiemelte, hogy a családokat a kormány az adórendszeren keresztül is segíti, de vannak olyan családok, ahol további támogatásra van szükség. Számukra nyújt újabb segítséget a kormány a kiterjesztett gyermekétkeztetéssel.


Zsombok László polgármester elmondta, a monori önkormányzat maga gondoskodik a helyi gyermek és szociális étkeztetésről. A sajtótájékoztató helyszíne is egy, alig egy éve önkormányzati saját beruházásban megépített új étkező és tálalókonyha. A városvezetés számára megnyugtatóbb, ha helyi munkaerő bevonásával, helyi konyhán főzve végzik a feladatot, ezért nem adták ki az üzemeltetésüket és nem is vásárolt szolgáltatás útján – cégtől rendelve és helybe szállítva - látják el az étkeztetést – hangsúlyozta a polgármester. 


Monoron 247 rászoruló gyermek számára biztosított a napi egyszeri meleg étkezés a tavaszi szünetben.

http://www.monor.hu/uploads/images/sajtotaj/0324CzibereK/DSC_0088.JPG

Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a szünidei étkeztetést az önkormányzat akkor tudja biztosítani, ha a szülők (vagy a rászoruló gyermek törvényes képviselője, gyámja) azt kérelemben kéri a település jegyzőjétől.
    
A jegyző kötelessége írásban tájékoztatni a hátrányos helyzetű gyermeket nevelő szülőket a lehetőségről, továbbá a helyi család- és gyermekjóléti szolgálatnak személyesen kell segítenie a kérelem kitöltésében, benyújtásában.

http://ecser.hu/kepek/514562390951881947551.jpgValószínűleg van akit értesítettek is erről Ócsán, de az sem kizárt, hogy vannak olyanok is akik jogosultak, igényelnék is az étkezést, de nem jutnak hozzá. 
    
Czibere Károly pedig közölte, erre a feladatra levélben hívta fel a gyermekjóléti szolgáltatók figyelmét, azért, hogy egyetlen rászoruló gyerek se maradjon ki az ingyenes szünidei étkeztetésből.
    
Elmondta, az ingyenes étkezést nemcsak azoknak biztosítják, akik az intézménnyel jogviszonyban állnak, hanem azoknak is, akiket például a szüleik nem visznek bölcsődébe.
    
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjGCJ2dDBGfgzxWrDzuvTrIzPXhn2mf5_RJY0rjySa8jJaxcVtESmzK-Wdick6EiT8t3Mcl_J6jDspqqPVMF7DJtNrZ6r64zV1c_b0VL045wgiQjMKr_BWvBBYdGGUNvMAe6TGdy2jVuv8/s1600/Bukodi+K%25C3%25A1roly.JPGCzibere Károly az MTI-nek azt mondta, gyerekenként napi 570 forintot adnak arra, hogy biztosítsák a meleg étkezést.
    
Az államtitkár közölte azt is, hogy az önkormányzatok 80-85 százalékának az állam teljes egészében megtéríti az ingyenes gyermekétkeztetés költségeit, és csak a magas iparűzési adót elérő településektől kér eltérő mértékű önrészt.
    
Kovács Róbert (Fidesz-KDNP), Kőbánya polgármestere arról beszélt, a X. kerület a korábbi években is - amikor nem volt kötelező feladat az ingyenes étkeztetés - odafigyelt arra, hogy a rászoruló helyi fiatalok megfelelő étkezést kapjanak.
    
http://nol.hu/data/cikk/1/47/52/9/cikk_1475209/Czibere-Karoly_MOR.jpgTájékoztatása szerint a kerület háromszáz gyerek számára biztosítja kötelezően, tehát állami forrásból az étkeztetést, ugyanakkor az önkormányzat további kétezer fiatal számára is lehetővé teszi ezt, saját forrásból.
    
Közölte, a gyerekek nyáron a napközis táborban, valamint óvodákban, bölcsődékben kapják meg az ebédet.
    
Kérdésre válaszolva arról beszélt, céljuk az, hogy egyetlen gyerek se maradjon éhes, ezért a szülők a kérelmüket bármikor beadhatják.

Ezért aki úgy gondolja, hogy a szünidei étkeztetésre igényt tart, az írásban jelezze ezt a jegyzőnek!
Elvégre nem egy polgármesteri Opel Astrát, hanem az államilag finanszírozott ellátást szeretnék.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése