2016. június 30., csütörtök

Ma éjszaka ismét Ócsán járt a vörös kakas - tűzoltóautó szirénája hasított az éjszakába ( - füst a város felett)

Ócsán vannak egy páran, akik előtt nem ismeretlen az érzés, amikor arra eszmélsz, hogy ég valami ami a tied, a családé és hiába a kért segítség, hosszú-hosszú percek telnek el a tehetetlen várakozással,  míg meghallod a távolból az első tűzoltósziréna hangját.

http://dabasregio.hu/wp-content/uploads/2014/08/DSC_0008-300x199.jpgAz első lángok észlelésétől, a riasztásig, majd a segítség érkezéséig bizony nagyon sok idő telik, míg  kétségbeesve csak azt látod, hogy miként erősödik a tűzfészek. Hiába a riadalom, a csődület és a szomszédos segítség, a lángnyelvek és a füst csak hatalmasodik. 

A környék már lassan ébred a jelenségre, de a tűzoltók még sehol. Az emberek csoportosulnak, a riadalomra a helyi rendőr, a polgárőr is odaér, de a tűzoltóság még messze jár. Ez az idő a legkétségbeejtőbb. Ott állsz, próbálsz védekezni, megküzdeni azzal, amit nem uralsz, és közben azt érzed, mindened oda van. Átéled a kétségbeesés pokláét ebben a végtelenül hosszúnak tűnő időben, míg meghallod a távoli szirénázást. Több mint negyed óra, húsz perc is eltelt már, mert Dabas, ahol a tűzoltóság laktanyája található nem itt van. A közel 20 kilométeres távolságot főúton megkülönböztető jelzéssel leautózni is komoly időveszteség.  Egy szerkocsival pedig nem könnyű gyorsan és biztonságba eljutni a telefonon megadott címre. A tűz mindezen idő alatt továbbharapódzva emészti az életed. Te meg csak ott vagy és kényszeredetten éled meg a pusztulást. Rettenetes egy érzés tehetetlenül szemközt állni a lángokkal és várni a távoli segítségre. Aztán a  pattogó tűz és a morajlás közt kivenni a távoli tűzoltóautó hangját, ami csak nem akar odaérni. És hiába előzi meg a hang a járművet, újabb hosszú perceket vagy kénytelen kivárni a valóságos érkezésig. Talán ez a legrosszabb, és leghosszabb. Az utolsó pár perc. Lassan, vagy már több mint félórája tombolnak a lángok, és egyre nagyobb a füst, amikor végre megérkezik Dabasról a szakértő segítség.

Mert Ócsán az elmúlt egy több mint egy év, (lassan már kettő) folyamán sem sikerült az ócsai polgárőrség alá rendelt önkéntes tűzoltóságot létrehozni. 

Az önkéntes helyi alegység nem jött létre, a toborzást nem vonták vissza és a sikertelenségről a megbízott nem akar szót ejteni.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése