2016. július 1., péntek

Elvileg mától büntetnek a parlagfűért - kérdés, hogy Ócsán a közterület-felügyelők mivel (nem) foglalkoznak

A hatályos rendelkezés szerint mindenki köteles június 30-ig az ingatlanán a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig fenntartani.

http://www.gyomroi-hirhatar.hu/images/newspic/cf41d71764bd50b915c8cbde1424c1c7.jpg 

Helyszíni ellenőrzésekkel vesznek részt a „Parlagfűmentes Magyarországért” programban a Pest Megyei Kormányhivatal járási földhivatali osztályai. Mivel a növény pollenje sokaknál súlyos allergiás tüneteket válthat ki, ezért irtása, és a földterületek fertőzöttségének visszaszorítása - egészségvédelmi okokból – a tulajdonosok és földhasználók számára törvényileg előírt feladat.

Fontos tudni, hogy a földhasználó a hatályos rendelkezés szerint köteles 2016. június 30-ig az ingatlanán a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig fenntartani.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEilZZdQwiucC5KOGX7c8gZHNb9MWcSB5IyIpkHwf0yIRH8EBY-0-vZSFRNvCG5Ww021XRfxRmApCIF4oopfo_IxtTm9-JLqO-KzGP644O1tfVUMaxujzq9xsfpCCuoVldhpUdLuNDTB6Nc/s1600/SSA40420.JPG
Kérdés, hogy Ócsán a közterület-felügyelők mit látnak meg és mit nem - akarat, hozzáállás és tisztes munka kérdése

A földhivatali osztály mezőgazdász munkatársai a bejárások során folyamatosan együttműködnek a növényvédelmi hatósággal, az önkormányzatok jegyzőivel, a civil szervezetekkel, valamint a lakossággal.

Tarnai Richárd kormánymegbízott a parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatban kiemelte, „tapasztalataink szerint évente több száz hektárnyi parlagfűvel fertőzött termőföldterület tulajdonosa, illetve használója kénytelen a törvény által rendelt szankciók viselésére. Ők a fertőzött terület nagyságától függően 50 ezer forint és 5 millió forint közötti bírságra számíthatnak.”

Mindezekre tekintettel a kormánymegbízott felhívta a Pest megye területén termőföld tulajdonnal, vagy földhasználati joggal rendelkezők figyelmét arra, hogy „a megadott időpontig végezzék el a területeik parlagfű mentesítését. A parlagfű elleni védekezést elsősorban mechanikus, vagy vegyszeres irtással végezzék el”.

Hozzátette, „legyünk tekintettel embertársaink egészségi állapotára, mert a parlagfű allergia különösen megnehezítheti a légzőszervi betegségekkel küzdők életét. A nyár nekik nem csak a pihenést és kikapcsolódást jelenti, hanem sajnos a parlagfű okozta kellemetlenségeket is.”

- Pest Megyei Kormányhivatal -
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése