2016. július 21., csütörtök

Oroszlány polgármestere 65 millót fizetett a mentesítésért - Ócsa vezetése ki tudja mennyiért adta a birtokot

Az oroszlányi önkormányzat befejezte közel háromszázötven tonna, illegálisan lerakott gumihulladék elszállítását az egyik ingatlanáról. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhIr6eD3L_w3iovDne3HIUPgm4e8KwBdUPkyJMXMtsuC48PBo4X-cL3OFSqHSx2o08hdrM_cDPxYDX9Dcfh-isty7EViEatWJkKhQKHC6G3OzXDjjtGbe-I75DSKwDkD9nd8YLDUc-c67E/s1600/z%25C3%25B6ld+%25C3%25B3cs%25C3%25A1%25C3%25A9rt.png

Mint a blogról ismert, Ócsa önkormányzata több mint egy éve adta át az egyik ingatlanát a vasúti parkolót építő társaság feltételezett alvállalkozójának, hogy oda az építkezés során kitermelt hulladék földet lerakhassa. A Kormányhivatal szerint az így létrejött ügyeletről a felek megállapodást kötöttek, azonban az nem került a képviselőtestület elé, így ezzel kapcsolatosan testületi jóváhagyás nem történt.

Feltehetőleg a vezető tisztségviselők egyike állapodhatott csak meg azzal a vállalkozással, aki a hulladékbeszállításokat végezte. Ezek azonban ebben a formában nem a törvényes kereteknek megfelelő, vagyis illegális a tevékenység. Az önkormányzatunk vagy annak vezetése ebben vállalt szerepet. Az így megvalósult környezetszennyezésért az engedményező önkormányzati vezető a felelős. Az engedélyezési eljárás nélkül (illegálisan) elhelyezett hulladékot Ócsáról el kell vinni, a területet mentesíteni kell.


Ócsán a Föld órája akció keretében a lakosság pár óra leforgása alatt annyi szemetet gyűjtött össze a várost körülvevő erdősáv mellől, hogy az majdnem kitett ennyit. Egy többtonnás nyerges szerelvényt emelőkanalas rakodógéppel raktak meg akkor.

Szervezett hulladék gyűjtés Ócsán - 2016. március 19. ( - a vasúti parkoló hulladéka a területen maradt)

A MÁV parkolóberuházás során ennél sokkalta többet fordultak a törmelékkel szennyezett  gépjárművek az egyszer már bezárt lerakó szomszédsága, arra az önkormányzati területre, amit kimondottan erre a célra nyitottak meg. 

http://www.oroszlany.hu/Image/ContentImage?contentID=96&imageSize=Small&imageClassID=1Oroszlány polgármestere Lazók Zoltán (MSZP-DK-Együtt) elmondja, hogy egy újrahasznosítással foglalkozó vállalkozás több évvel ezelőtt a tulajdonosok tudta nélkül rakta le a földekre a gumikat, majd csődbe ment, ezért reálisan nem volt esély a kármentesítésre. 

Ócsán az önkormányzati területre a városatyák jóváhagyásával titokban került a szennyes. A helyi parkolóberuházás, ahonnan a veszélyes hulladék a város menti susnyásba került, egy Eu-s pénzekkel támogatott fejlesztés volt. Hivatalosan a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. kivitelezésében zajlottak a munkák. A Kormányhivatal azonban egy olyan árvatag elkövetőről tesz említést, akivel állítólag Ócsa önkormányzata állapodott meg, hogy az már a képtelenség kategóriájába tartozik.  tudta és jóváhagyása nélkül és a kivitelezéssel megbízott Kész Épp

Az, hogy a monori illetőségű, egyszemélyes Kft, a B2Trans miként kerül a beruházás közelébe és így Ócsára, senki nem mondja meg.  Az is érthetetlen, hogy egy ilyen liliputi vállalkozással miként állapodhat meg az önkormányzat nevében bárki is, akkor, amikor a projekt messze túlnyúlik azon, hogy a Karcsiék itt ez ügyben bárkivel is külön megállapodást kössenek. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt tudta és jóváhagyása nélkül, valamint a kivitelezéssel megbízott Kész Építőipari Zrt megkerülésével nem jöhetett volna létre semmiféle külön üzlet, vagy megállapodás az ócsai önkormányzat és a nevesített B2Trans Kft között.

http://nagykovacsi.hu/wp-content/uploads/2015/08/pmkh2012.jpgNem tudni persze, mennyire valós adatokat és információkat osztott meg az önkormányzat a Kormányhivatallal az eset kapcsán, de az eléggé furcsa és kirívó, hogy egy város vezetése csak úgy odaadja, vagy átengedje azt, ami nem az övé.  

Példaként csak gondoljunk, bele, hogy Bukodi Károly mikor adná oda azt az önkormányzati Opel Astra Sports Tourer-t, amit nemrég vásároltatott magának a költségvetésből,  hogy mi a nagyáruházból hazahozhassuk a kiköltöző albérlő cuccát. 

Mert közel ugyanez az ábra az önkormányzati telek átadása, hasznosítása, és elszennyezése kapcsán. 

Közben az átadott Opel Astrával történő gyorshajtás, és tiltott határátlépés vonzatát utólagosan majd Bukodi Károly vezette város fizeti.

Persze ez is csak egy utalás arra, hogy a hasonló mód átadott önkormányzati ingatlanon hátrahagyott veszélyes hulladékok mentesítése ugyanúgy nekünk marad, mintha az átengedett önkormányzati gépkocsival követték volna el a példaként vázolt cselekményt. A jogkövetkezmény pénzügyi hatása minket sújt.

https://lh5.googleusercontent.com/-zY4kEsQTgdU/TpbCXAUa14I/AAAAAAAAAWk/2_1pDHDo0JE/s1600/ocsa.pngAz önkormányzati ingatlanra történő építési hulladék elhelyezéséhez kétség nem fér. A becsült mennyiség mind tonnában, mind pedig köbméterben még kétséges, mert becsült érték. Valójában az önkormányzat illetékese sem tudja, hogy mekkora mennyiség került ott elfedésre. Feljegyzések, hivatalos naplózás nem történt az elehlyezés során. Ez biztos. 
Az is eléggé világosan látszik, hogy az ócsai kármentesítés összege elérheti, vagy talán meg is haladhatja az oroszlányiak ráfordításait. Ezt a lakossági büdzséből fogják állni.

Ezért nem véletlen, hogy többeket felháborít, miszerint tényfeltáró vizsgálat, és szó nélkül marad mindaz, amivel a blog már több mint egy éve foglalkozik. Úgy látszik a kormányban, vagy legalábbis annak hivatalában nem sok embert érdekel, hogy mi zajlik az önkormányzatiság zászlaja alatt Ócsán. 

A Kormányhivatal eddig a panaszokkal nem nagyon törődött, és immáron egy éve igyekszik elhárítani az egészet, de valójában a hulladék az önkormányzat ingatlanán a továbbra is a várost terheli. 

Egyes civilek szerint a Kormányhivatal burkoltan védelmezi a kormánypárti önkormányzatokat és valójában nem lép fel velük szemben úgy, mint más, nem fideszes városvezetés esetén.  Ezt látszik igazolni Gyömrő példája, ahol az ócsai esetnél kevesebbért is hatalmas bírságot szabtak ki a városra. Blogunk is beszámolt róla, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya  óriási bírságot (39 millió Ft) szabott ki az önkormányzatra, amiért az illegálisan tárolt építési hulladékot a környéken.

Ócsa estében ez az elmúlt egy év távlatában sem valósult meg.  A két város ebbéli különbsége csak a vezetés pártpolitikai irányultságában más. Vagyis jogos a felvetés, hogy amit az egyik következmények nélkül, büntetlenül megtehet, azért, - vagy még kevesebbért is, - a másikat meg büntetik. 

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t31.0-8/13495614_596200103887894_6869716501455289542_o.jpg

Közben megállapítást nyert, hogy a Kormányhivatalban is passzolgatják az ügyet. A megkezdett munkát egy másik előadónak adták, és más számon, új eljárást indítottak. Hogy erre miért volt szükség, nem tudni valójában, csupán feltételezzük, hogy időhúzási célzat lehet mögötte.  A hivatal ezek szerint szeretné "békésen-csendben" letudni az ügyet azzal, hogy a veszélyes hulladék ártalmatlanításra el lett szállítva. A Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály által megbízott előadójának nem lehet célja az ügy felgöngyölítése, a felelősség fellelése és elszámoltatása, pusztán csak a mentesítésben gondolkodik. Az, hogy mindezzel egy esetleges bűnügyi szálat varnak el, nem foglalkozik senki. 

http://keyframe.nava.hu/service/gallery/keyframe/2015/05/11/m1-78874/m1-78874-04541400.jpgDr. Tarnai Richárd kormánymegbízott a kirívó ócsai esettel kapcsolatosan nem szólalt még meg, ahogy a helyi polgármester sem hajlandó erről beszélni.  

Bukodi Károly az elmúlt egy év távlatában nem volt képes a testület előtt beszámolni az esetről, vagy hivatalos nyilatkozatot tenni az ügyben.
Csupán a Kormányhivatala folytat levelezést az önkormányzat, de hivatalos tájékoztatást egyik fél sem tesz közzé a lakosság felé.  Úgy tesznek, mintha ez nem ránk tartozna. Számukra ez a meccs egy zártajtók mögötti buli, aminek talán csak az eredményéről akarnak majd talán némileg szót ejteni.

Úgy látszik ebben az ügyben nagyon egymásra találtak valakik, valahol. Akárhogy is legyen, minden szinten megvan annak felelőse. Csak az ilyen esetben szükséges felelősségvállalás hiányzik még a pénzes tisztség mellől. Ez is pusztán a hétköznapi kisemberek kiváltsága lesz. Elvégre a mi felelősségünk marad az is, hogy ki kerül  ilyen-olyan pocizóba., vagyis a végén még ezt is ránk sózzák ezek.

 *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése