2016. július 28., csütörtök

Képtelen villanyszolgáltatás, akadózó áramellátás - megölik a modern készülékeket Ócsán az egyeletlenséggel

Nincs annál rohadtabb, amikor az áramszolgáltató nem képes folyamatos szolgáltatásra, mivel ezt még be sem jelenti és így felkészülni sem tud rá az előfizető.

http://elmu.hu/Elmu_facebook_250_250.pngKi vagyunk szolgáltatva az áramellátónak, nevezzék azt itt Ócsán ÉMÁSZ-nak, ELMŰ-nek, vagy ennek, esetleg másnak bármi elegyének, de kegyetlen és drága fizetség ezért a szolgáltatásért az, amikor maga az ellátást biztosító nem képes egyenletes szolgáltatásra.

A mai világban szinte minden érintett az elektromossággal. Nagyrészt minden erre van kihegyezve, illetve ráállítva, Ma már a gáz is elektromos gyújtóval rendelkezik, a cirkó is valahol ennek van már alárendelve, és minden más eszköz érintett benne. Még a szociális lakónegyedbe honosított vízteres kandallók sincsenek meg áramellátás nélkül. 

Ez alapjában nem okozna gondot, ha egyenletes és ingadozásmentes lenne a szolgáltatás. Ma ennek  minden technikai feltételei adottak a világban.  Ez a jó szolgáltatás alapja. 

http://elmu.hu/res/img/csonline/blackout_pic.png

Ócsán azonban ez nem így van. Itt kegyetlen a hálózat. A héten már többször volt olyan apró áramkimaradás, ami nem tartott tovább 1 mp-nél. Ez a legkegyetlenebb, mert gyilkolja a korszerű, precíz és ezért érzékeny készülékeket.  

Az energiatakarékos hűtők bizonyos fajtáinak diódát képes azonnal kiégetni egy ilyen vibráló kimaradás, de más készülékek kompresszorainak sem tesz jót egy ilyen hirtelen leállás és lökésszerű visszaindulás.  A modern sütők elektromos kijelzői is megsínylődhetik mindezt. Aztán a lakásriasztók esetében is képes azonnal bekapcsolni a pánik funkció, ami egészen addig visíthat, míg valaki haza nem ér. De a számítógépek processzorainak sem jó ez a gyors leállás és visszakapcsolás, amikor még a processzor és a merevlemez tehetetlenségi mozgása sem áll le és így pörög a rendszer, amikor visszavág rá az áram.  Ez képes kinyírni a tápot, az alaplapot, és végig a rendszert. A smart tévék sem kultiválják mindezt. A pár éves készülékek szintén kikészülhetnek ettől.

A károkozás nem kizárt. A legnagyobb baj, azonban az, hogy egy ilyen meghibásodás, egy ebből beálló készülékhiba során nem lehet bizonyítani a rövid idejű áramkimaradást, ami a károsodást okozta.  Így a szolgálató nem is igazán zavartatja magát.  Mondhatni szarik rá.  

http://www.otthontechnika.hu/Napelem/Offgrid_rendszer.jpgSokan észre sem veszik az áramkimaradás, a gyors át-, vagy visszakapcsolást, és az áramlökést. Számos esetben csak a készülékek érzik meg, és jelzik vissza csökkenő élettartalmukkal, ha nem is azonnal krepálnak be. De pár ilyen és jelentősen csökken a használhatóság. Nézzünk csak meg egy modern izzót. Rá van írva, hogy mennyi le- felkapcsolást bír elvileg. Nos ez sokszorosan igaz más mai készülékre az áramingadozások, vagy kimaradások hatásaként.  

Este, amikor a dolgozó hazaér távoli munkahelyéről, nem is tudja mitől károsodott a drága készüléke. Ez a károkozás pedig az áramszolgáltatót terheli.  

Az okozott kár behajtása azonban nem egyszerű, mert a szolgáltató mindent elkövet annak érdekében, hogy ezt a pénzügyi terhet megússza és a fogyasztónál tartsa. 

http://m.cdn.blog.hu/fa/fair/image/elmu.gifA legnagyobb gond az, hogy az ellátást biztosító nem a fordít elég gondot arra, hogy az ellátása biztonságos, egyenletes, hatékony, és kármentes legyen. A pillanatnyi hálózati kimaradások a mai korban nem megengedett. Ócsán azonban erre mondhatni heti gyakorisággal kerül sor.

Ez a viszonyulás azonban számos kártétel kiváltója, és az előfizetők kárhozója. Az ELMŰ-től és társaitól pedig kiver a víz.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése