2016. július 20., szerda

A rendőrség kapcsolta le a törmeléket szállító sofőröket – Ócsán még nem kapcsoltak le senkit az itteni ügyben

A Dunakeszi Rendőrkapitányság szabálysértés miatt intézkedett a Fótra építési törmeléket szállító cég sofőrjeivel szemben – tudta meg a VS.hu. A Városligetben lebontott Hungexpo-pavilon maradványait szállították, a sitt közé azbeszt is kerülhetett, amelyből egy adag szintén a fóti téesz területén landolhatott.

A Dunakeszi Rendőrkapitányság munkatársai figyelmeztetésben részesítették a Városligetből törmeléket szállító tehergépjárművek vezetőit – közölte a VS.hu megkeresésére a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

A sofőrök a Szűcs Fuvar Kft.-nek dolgoznak, ez a cég szállította el hétfőn a múlt héten lebontott egyik Hungexpo-épület törmelékét. A két teherautó négyszer fordult délelőtt a Városliget és Fót között. Fóton egy erdős, gazos volt bányaterületre ürítették a hulladékot. A terület az egykori fóti termelőszövetkezet, a Fáy András Mezőgazdasági Zrt. tulajdona, tőlük bérli a fuvarozó cég.

B2 TRANS Szállítmányozási és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság
Ócsán sajnos nem intézkedett senki, amikor tavaly májusban a mostanihoz hasonlatosan építési törmelékekkel púpozottan felpakolt teherautók szelték át Ócsát az akkori parkoló beruházás kivételezőjének és Ócsa önkormányzatának jóvoltából.

Az akkori törmelékszállításnak máig nincs se gazdája, se felelőse. 

Úgy tudjuk, a fuvarosok szállítólevelével itt is volt probléma, amikor a környezetvédelmi szakhatóság 2015. május 21.-én előre be nem jelentett helyszíni ellenőrzést tartott, és a beruházás kivitelezőjének építési naplóját is elkérte, a helyi fuvaroknak nem volt nyoma.

Azonban Ócsa Önkormányzatának nevében elismerték, hogy Ócsa város vasútállomása menték zajló infrastrukturális beruházás (építkezés) kivitelezője kereste meg az önkormányzatot, hogy az ott létesítendő parkoló kialakítása során zajló munkafolyamat során kitermeltek elhelyezésében nyújtson segítséget.

Nincs mit mondani
Az önkormányzatunk és a kivitelező cég (nevesítve a B2Trans Kft) képviselője között létrejött egy megállapodás, hogy az építkezés során kitermeltek elhelyezéséhez helyet (területet) biztosít a város. A terület meghatározását, és az ingatlan lerakásra történő használatbavételét is az önkormányzat nevében engedélyezték, aminek után, az építési törmelékszállítást a Székesi utcán át az önkormányzati ingatlanra megkezdték kiszállítani. Az engedélyt kiállításáról, a megállapodás jóváhagyásáról azonban nem találni dokumentumokat, és testületi háttéranyagot. A képviselők a hivatalos üléseken erre nem adtak felhatalmazást, illetve nem adtak jóváhagyást. Az viszont ismert, hogy a polgármester korábban is képes volt egymaga szerződni és megbízást adni a testület megkerülésével. A Kormányhivatal az ilyen helyi esetekben többnyire elnéző volt a városvezetők felé. Talán ezért is fordulhatott elő (ismétlődhetett) a mostani eset.

A 2015 tavaszán a "megállapodás" keretében lerakott építési hulladékban veszélyes minősítésű betontáblák és más törmelék is volt, ami az ócsai vasúti parkolóberuházás során került a területre.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt beruházásában, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt kivitelezésében

A Dabashoz tartozó rendőrség valahogy nem értesült a dologról, és helyieknek sem tűnt fel a lakóövezeten átvezető illegális fuvarok sorozata. Ezért a szállítások során a szállítást végzők ellenőrzésére, igazoltatásra itt sem került sor.

A helyi közterület-felügyelet pedig biztos értesült a dologról, csak valószínűleg azért nem járt el az ügyben, mert vélhetőleg tudomással bírt az önkormányzat nevében kötött megállapodásról. Így az esemény a jelentések közé sem került be, nem hogy az ellenőrzések, vagy intézkedések sorába.

Gyakorlatilag szabad volt az út a szállítójárművek előtt, hogy az önkormányzati ingatlant beterítsék.

Az önkormányzat és a kivitelező cég (nevesítve a B2Trans Kft) képviselője között létrejött megállapodást követően történt meg a környezetszennyezés - engedélye és felhatalmazása nem volt erre az önkormányzat képviselőjének ( - illegális)

Az, hogy ehhez kinek volt engedélyezési, jóváhagyási jogköre, ma is homály fedi. Az illegális és jog-/törvénysértő tevékenység, a környezetszennyezés egyértelmű. A megvalósult cselekmény ellenére a Kormányhivatal máig nem talált felelőst, de még csak nyomozást sem rendelt el. Hiába a jegyzői érvelés alapján felmerülő bűncselekmény megalapozott gyanúja, ha a kormányt képviselő hivatal és annak hivatalnokai nem képesek megfelelőn, a törvény érvényesítése mentén eljárni. Feljelentés híján. felelősségre vonás nem fog történt.  Kérdés tehát ki fedezi mindezt?

Háttérben a kotró, amivel azonnal behantolták a kiszállítottakat - illegális lerakás és tudatos környezetszennyezés

Az Ócsa Városi Polgárőrség Egyesület vezetője az eset kapcsán nem is érti, hogy mit várnánk el tőle. Nyilvános hozzászólásai alkalmával olyan nyilatkozatokat tett közzé, még itt a blogon is, melyek szerint ehhez semmi közük. Ugyanakkor a jegyző azt vallja, hogy "Ócsa vonatkozásában a természetvédelmi őrszolgálatnak, a közterület-felügyeletnek, a polgárőrségnek, a rendőrségnek, továbbá az ügyészségnek, a bíróságnak, jegyzőnek lehet nagy szerepe abban (kötelességük teljesítése, feladat- és hatáskörük eredményes ellátása során), hogy az illegális hulladéklerakás elkövetőjét felderítse, a jogellenes cselekmény elkövetése során tetten érje vagy a fenti rendelkezések figyelembe vétele mellett szigorú szankcióval sújtsa". Vagyis a polgárőrségnek igenes van szerepe és felelőssége az ilyen esetekben, mert ez a szervezet lenne az, aki az emberek érdekében figyel, őrszolgálatot teljesít, és ezzel a polgárságot, annak érdekeit védi.  
A jelen esetben azonban a polgárőrség valahogy nagyon mellénézett akkor, amikor nem vette észre a hónapokon át zajló illegális tevékenységet. Ezt sikerült annyira figyelmen kívül hagyni, hogy az éves jelentésükbe sem került be. Ez számukra is ugyanúgy meg nem történt esemény volt, ahogy a közterületesek előtt is, hiszen velük egyezően nem szóltak erről a beszámolóikban. Ócsa Városi Polgárőrség közösségi oldalán vezetett "Polgárőrök munka közben" albumába számos fotó került feltöltésre, de érdekes mód erről a városnak jelentős kárt, hátrányt jelentő eseményről semmi nem található. Pedig Boros Tibor annyi mindenkiről, annyi minden tud, és megoszt, furcsa mód csak pont ezt a jelenséget nem észlelte, nem osztotta. Kérdés, hogy ezért miért nem szólt, ezt miért nem jelezte?
 Valahogy a lovastagozatosok sem portyáztak arra, ahova tonnaszám került lerakásra a hulladék. Biztos csak az oxy-fa növekmények ellenőrzése és a focimeccsek látogatása a polgári elkötelezettség része. Az illegális hulladéklerakás, (főleg ha az önkormányzat intézi,) a környezetszennyezés valahogy elkerüli a felruházottak figyelmét.


A blogunknak senki nem tudta megmondani, hogy milyen típusú hulladék elhelyezésre, tárolására volt engedélye az önkormányzatnak, és magának az ingatlan területére milyen engedélyek voltak megadva.  Arra sem kaptunk választ, hogy a beszállítást végző fuvarozónak milyen engedélye volt a területen történő lerakásra. A napi fuvarleveket sem tudjuk, hogy a hatóság emberei bekérték, vagy ellenőrizték volna.

Annyit azonban mindenki tud, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal jár el az ügyben, de valahogy nem nagyon haladnak, mert még máig nem sikerült megállapítaniuk – vagy csak megnevezniük, - a környezetszennyezés felelőseit. Sőt az okozott kár mértékét sem tudni még.

A városban szinte senkinek nem szúrt szemet ez a jelentős káresemény - milliókat veszítünk a nemtörődömséggel

Az önkormányzatunk által megnyitott ingatlan területének hulladéklerakói engedélyéről és az építési hulladékkal vegyes szennyezettséget mutató, veszély hulladék kategóriájába sorolt betontörmelékek odaszállításáról már korábban több kérdést megfogalmaztunk és bogunkban feltettünk, de sem Ócsa Város Önkormányzatától, sem pedig a Pest Megyei Kormányhivatal illetékes környezetvédelmi főosztályától még választ nem kaptunk.

Állítólag 2016 augusztus 5.-ig kapott haladékot az ócsai önkormányzat a terület mentesítésére - kérdés, hogy ki és miből fizeti meg mindezt

Ócsa polgármestere az elmúlt több mint egy év során nem szólalt meg az ügyben. Az önkormányzat lapjának az Ócsai Kisbírónak pedig havonta nyilatkozik, és összefoglaló beszámolót tesz közzé az erre fizetett munkatársa által. A helyi környezetszennyezésről azonban egy szó, nem sok, de nincs és nem jelent meg. Ezzel nem csak a tájékoztatási kötelezettségét szegte meg, hanem a hivatalában sem jár el megfelelően, ha nem képviseli a város és a választók érdekeit.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgxRg-XasQfwGuYqbOPKHSpv__VtPB8Gvj0IEIeQXdQEXgN09uRBhgYmDchIUU1Me8L446Rbr2yIBOM4uLzbL2B-XnSrHGKe_lnS1SdpHhihvRebq9tUojVNdXP4MjQ_tVFT-U4b118hcw/s1600/DSCF5110.JPGÓcsa város alpolgármestere sem szólal meg az ügyben. Most a polgármesterrel együtt hallgat és  nem nyilatkozik. Sőt Ő sem jár el annak érdekében, hogy a városi önkormányzatot tisztázzák és a személyi felelőst megnevezzék. Ezért most egyikük sem képes eljárást kezdeményezni, vagy feljelentést tenni, mint más lakossági esetekben tették.

Ócsa város jegyzője által a városi honlapon közzétettek szerint a bűncselekmény gyanúja is felmerülhet az ügyben. Információk szerint a rendőrség még nem járt el az ügyben és úgy tudjuk a Kormányhivatalnál sem tették meg az ehhez szükséges lépéseket.

A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 248. § (1) bekezdés a) pontja értelmében, aki arra a célra hatóság által nem engedélyezett helyen hulladékot elhelyez, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt veszélyes hulladékra követik el.
 
Valahogy nagyon kellemetlen ez az ügy, nem csak az illetékesek, hanem a helyi hatóságok és a lakosság számára is, hiszen eddig mindig az utóbbiak kárára zajlott a történet.

Ha ezt most is megússzák az ügy felellősei, és ismét a lakossági keretből, vagy annak terhére fogják a kármentesítés során elszállítani az önkormányzat nevében illegálisan lerakott veszélyes hulladékot, akkor Ócsa népe megérdemli a sorsát és a kiszolgáltatottságát. Megérdemli ezt a városvezetést (képviselőstül, vezető tisztségviselőstül) és vele azt a szennyes környezetet, amit ez az önkormányzat biztosít számára.  
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése