2016. július 22., péntek

Mikor kerül elszállításra a piac és a vasútállomás közt lerakott betontörmelék, mikor kerül rendezésre a környék

Ócsa város blogja visszatérőn foglalkozik a település egyetlen vasútállomásának járulékos környezeti problémáival, az itt tapasztalható rendezetlenséggel, a rendetlenséggel, a szemetes környezettel és az itt található, sorsára hagyott gazdátlan törmelékkupaccal. 

Rendezetlenség és szemét - Ócsa, Damjanich utca (- büszkék lehet rá a városháziak)

Persze nem könnyű ott közterület-felügyelőnek lenni és ennek hivatásszerűen megfelelni ott, ahol minden manuális vezérléssel, a vonatkozó előírások flexibilis kezelésével és sajátos értelmezésével bonyolódik. Ócsán az utóbbi évek során jöttek is, és menteket is a közterület-felügyelők sorra. Nem egyszerű számba venni és névsorba állítani azokat, akik mind kipróbálták, majd itt hagyták a munkát.  Az visszatérőn betöltetlen pozícióra meg valahogy nem marad hosszútávon véglegesíthető jelentkező. Ócsán mintha ezzel a közszolgálati pozícióval is gond lenne.  Pedig munka, elvégezendő feladat volna elég. 
Csak ügyebár nehéz a helyzet ott, ahol pont a munkaadó az, aki valahogy a szemétkupacok birtokába kerül. Ugyebár nem elég, hogy egymilliót adtunk már a máig nem honosított szelektív kukák bevezetésére és Eu-s forrás biztosítása mellett is sikerült úgy önkormányozni a várost, hogy a parkolóberuházásból is csak a  beásott törmelék, meg a szabálytalan közterület-használat marad ránk hozadékként.  Ezzel a teherrel nehéz itt bármi tisztességes közfeladatot vállalni.

Hiába is az egész, ha a városvezetés nem tud átlépni a saját maga vetette árnyékon. Ócsa ezen árnyjátéka bizony kihat az önkormányzat tevékenységére, a képviselők hozzáállására, hozott döntéseikre, a közterületek állapotára és a városka közéletére. Miért maradna, vagy dolgozna itt egy ilyen közegben a tisztes felügyelő? Ki akar(na) itt szembeszélben önmagára vizelni?  Akkor inkább maradjon minden úgy ahogy van, az uraság szájíze  avagy az úr akarata szerint. 
Ez Ócsa sorsa, illetve sorscsapása.

Bárhogy is tekintünk erre a városra, az igénytelenség, a lepusztultság a kosz, az öntörvényűség az, amely körbeövezi a lakott területet. Érkezhet az ember buszon, vagy vasúton, szinte egyazon a városkép és ideológia fogadja.  A központosított városvezetés.

Valós buszállomás nincs a városban, csupán megállóhelyek léteznek. A gimnázium vonatkozásában ez is csak félig igaz.
A vasútállomás is a nevében hordozza a megállást és a tovautazást. Többnyire csak a helyiek használják utazásra. Turista, látogató nem igen érkezik vasúton. Jobb is ha nem ezzel a városképpel az itt eléjetáruló látvánnyal szembesül. Elég furcsa egy uralkodó helyzet.

Mégis ez az a frekventált, de elhanyagolt környéke a településnek, ahol napi élet során a legtöbb ember megfordul. Mégis itt a legnagyobb az elmaradottság. Lehangoló az egész. Ez csakis az önkormányzat, a napjában erre autózó, máskor meg itt kávézó polgármester és a városi közterület-felügyelő(k) nemtörődömségének köszönhető. A látvány önmagáért beszél. Ez azonban mindaddig így is marad amíg erre nincs vezetői igény. Mert ha nem fordít több figyelmet, vagy legalább annyi gondot, mint a városvezetés erre, mint a Városháza környékére, akkor bizony ebből itt nem lesz kiút, vagy fejlődés.
 
A meghirdetett virágos környezet, a Zöld Ócsáért szlogen mit sem ér, ha a város vérkeringését biztosító vasútállomás, és környéke koszos és rendezetlen marad. Valahol a városvezető(k) kétarcúsága köszön vissza abban, ami itt tapasztalható.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhf0AZes7rQIc8D9-pLCq887wLFKoBYmt8Z70sI7DdvhAPUrmGAop_K35Kv7yaH07JHLAJLenzzXePjWh15ods3hiSpT6fyWTOetjJSkM5Nych4g8wYy2uWGSispQ81vEmgw8EFARuA9sw/s1600/z%25C3%25B6ld+%25C3%25B3cs%25C3%25A1%25C3%25A9rt.png

A környék rettentő rossz benyomást kelt az ide érkező számára. Alig lép ki a peronra, máris a italozók fogadják az idegent.  Míg másutt szuvenírt, helyi népművészeti kellékeket, képeslapokat kínálva fogadják az érkezőket, addig itt Ócsán italozókkal körbevéve egy hulladékkal terhes területtel köszöntve vesszük kedvét az ide látogatónak. 

Hányszor járhatott erre és mennyiszer kerülhette el a közterület-felügyelő figyelmét ez a köztéri látvány ( - láthatóan szarnak rá)

Központosított virágültetés - "ültess egy virágot"
A környék roppant lehangoló, mert rendezetlen és szennyezett ez a rész. Az önkormányzatban láthatóan nincs felelőse ennek a területnek. Az állomás és a piac közötti közterületen hónapok óta kupacozva díszeleg a törmelék. Ez valahogy mindig kimarad a közösségi oldalon közzétett munka albumból.

Nem tudni, hogy miért ennyire mostoha, és elhanyagolt a város ezen fontos metszete, és miért nem foglalkozik a látható problémával senki, amikor sokkalta jelentősebb napi élet, helyi forgalom bonyolódik itt, mint a Városháza előtti rövid szakaszon.  Érdekes az is, hogy Berecz Éva a városi közterület-felügyelő miként posztólja magát és munkáját, de végül mégis csak ott serénykedik, ahova küldik, és végez munkát, ültet virágot, ahol azt a polgármester kezdeményezi. Talán pont ezért nem lép fel a piac- és a vasút menti rendezetlenségekkel szemben.  Mert az kizárt, hogy ezt egyikük sem látná. Inkább vélelmezhető, hogy ez a városi közterület nem érdemes a polgármester számára annyira, mint a hivatala és a hobbija a focipálya. Tehát ezért ez a terület a közterület-felügyelőnek és az önkormányzatnak sem számít.  Ide nem, hogy virágot nem ültetnek, de itt még az alapvető rendet,  sem kívánják megvalósítani. Mi másért nem cselekszik, nem intézkedik egyik érintett fél sem a város ezen szegletének rendbetétele kapcsán? Mi másért nem gondoskodnak erről a területről, az itt lerakott hulladék elszállításáról, és a rend megvalósításáról?

Áprilisra sem vált rendezettebbé a környék - ki tudja mi a fontos és a mi a frekventált a Városházán

Pedig célravezető lenne, ha a helyi közterületes nem csak a polgármesteri virágokkal és azok alkalomszerű ültettetésével foglalatoskodna, hanem a feladatkörébe tartozó városi rendetlenséget felszámolásával is bíbelődnek egy kicsit. Stílszerűen fogalmazva: inkább a városi gazt kezdhetné gyomlálni.  A vasút menti gazságok felszámolása érdekében is volna mit tenni.

Májusban is ugyanolyan rendezetlen volt a környék - itt: Ócsa vasútállomás, Bolyai menza, Hajnalcsillag óvoda, és városi piac ( - egykupacban)

A közterület-felügyelőnk feladata a közterület rendjének és tisztaságának védelme, valamint annak rendjét megbontó jogsértések hatékonyabb megelőzése, megakadályozása, szankcionálása, az önkormányzati vagyon védelme, a közterület jogszerű használatának az ellenőrzése, a közterület  megóvása, a tiltott tevékenység megelőzése, megakadályozása, megszakítása, megszüntetése, illetve szankcionálása. 

"A felügyelő az általa észlelt vagy tudomására jutott – feladatkörébe tartozó – jogszabálysértés esetén köteles intézkedést tenni." - írja Bukodi Károly, polgármester. Az egyszerű polgár meg nem érti, hogy lehet és maradhat hosszú hónapokon át a város közepen az a szemét, aminek kapcsán mind a közterület-felügyeletnek, a polgárőrségnek, a városüzemeltetésnek már rég intézkednie kellett volna. Erről szól Bukodi Kártoly polgármester mostani és Molnár Csaba jegyző az illegális hulladéklerakások kapcsán.  Ő is azt vallja, Ócsa vonatkozásában a természetvédelmi őrszolgálatnak, a közterület-felügyeletnek, a polgárőrségnek, a rendőrségnek, továbbá az ügyészségnek, a bíróságnak, jegyzőnek lehet nagy szerepe abban (kötelességük teljesítése, feladat- és hatáskörük eredményes ellátása során), hogy az illegális hulladéklerakás elkövetőjét felderítse, a jogellenes cselekmény elkövetése során tetten érje vagy a fenti rendelkezések figyelembe vétele mellett szigorú szankcióval sújtsa. Ezek szerint nem csak Berecz Éva szolgálati, hanem Boros Tibor vállalt felelőssége is, hogy ez ügyben még nem intézkedtek és nem jártak el.

Ócsa Damjanich utca - hosszú napok óta púposodik a város közepén a törmelék ( - csak a vak nem látja, meg az, aki nem akarja meglátni)

 Mindezek után az ember el sem tudja képzelni, hogy miként maradhat számukra észrevétlen mindaz, ami a legtöbb ócsai polgár szeme és lába előtt hever az egyik legfrekventáltabb városi közterületen. 

Elvégre ha a Zöld Ócsáért (a program célja a tiszta és egészséges környezet elősegítésén túl ... tudatformáló erővel is bírnak. Arra buzdítunk mindenkit, hogy gondolkodjanak és cselekedjenek velünk ill. szépítsék, építsék saját környezetüket) itt éppen azok nem tesznek, akik a Várásházától kapják a munkát és a megélhetést, akkor az ebben nem részesülő polgári lakosságtól mit várhat el a városvezetés bárki?
 
 *

2 megjegyzés:

  1. Kedves Fodor László Zoltán! Remélem a Magdolnákat felköszöntötted névnapjukon! Tudod, anya, asszonyka, stb.....

    VálaszTörlés
  2. Miért nem küldi el valaki a fenébe ezt a pojácát? Hagyjátok az aljasságait kitenni. Miért itt személyeskedik, amikor jól tudja, hogy Fodor Lászlónak semmi köze a bloghoz. Nem a Spákkal közösen vesztettek pert ez ügyben? Csaknem sebzett öszvérként rohan a falnak? Vagy nem tanul semmiből? Hogy lehet ilyen polgárőr?

    VálaszTörlés