2016. június 1., szerda

Pályára léptek polgárőreink - a csapatkép a Facebookon jelent meg, a bajnokság zárásaként ( - második Ócsa)

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/t31.0-8/13346205_1026962157395779_8379405362407550288_o.jpg

Nem vagyok egyedül, azzal az értetlenséggel, hogy a hétvégi egyesületi meccsekre minek minden játékos mellé egy polgárőr? Ennyire gazdag a város, vagy ennyire zabolátlan a mérkőzésre látogató, hogy ekkora összetartás kell egy fordulóhoz? Vagy netán szétforgácsoljuk magunkat ezzel a sok szolgálatossal? Vagy éppen ellenkezőleg, kell a produktum, a leigazolt szolgálat és hozzá az óraszám, amit aztán elkönyvelhet a társasság? Nem értem, amikor máskor meg nem jut egy sem az ilyen olyan eseményekre, holott szükség lenne rájuk. Divat, hogy a polgárőreink rendszeresen közzéteszik a közösségi oldalon a nyert labdarúgójáték után a kijelzős képüket, hogy tájékozottak legyünk a munkájukról.


De valóban csak ebből állna a feladat, amihez ilyen sok hasznos ember kell? Mert azokon a hétvégeken, amikor józanéletűek a csapatnak szorítanak a pályán, akkor a kevésbé labdaimádók közül előkerül pár ember, aki a városon belül az autósport örömeinek szenteli idejét. Érdekes, hogy ehhez az eseményhez nem jár legalább annyi polgárőr, ahány csapattag részt vesz ebben a társult labdajátékban. Vagyis ha egy sofőr egy kocsi, akkor legalább egy közszolgálatos, aki lassításra bírná a kerékcsikorgató járművezetőt. De nem csak ekkor hiányoznak a polgárőrtársak, hanem más, kevésbé önkormányzati kötődésű eseményeken sem lelni fel őket Ilyen volt legutóbb a városi búcsú tömegrendezvénye, ahol biztos többen voltak, mint a rangadó utolsó fordulóján, de ott szintén nem voltak jelen az egység tagjai. Valami nem stimmel, vagy talán a motiváció hiányzott, nem tudni, de évek óta ez a séma. Érdekes jelenség ez, hiszen a búcsú egy olyan városi esemény amit a jegyző jóváhagyásával kerül megrendezésre és ahol kitelepült italmérés, alkoholfogyasztás, jelentős forgalom, hangzavar és népesség jár, vagyis jelenik meg. Ennek biztosítása legalább annyira közcélú és közérdekű, mint más rendezvényeké, amihez odarendelik a polgári egységet. Mert mi valójában a különbség az ilyen-olyan fesztivál, a búcsú, vagy a foci közt? Az, hogy az egyiket egyazon érdekeltségi kör rendezi, a másikat meg nem? Mert ha ez így van, akkor felmerül a kérdés, hogy nem a polgár az, akii összeköti az őrséget az egységgel és a városon belüli teendőkkel? Nem ezt hangsúlyozza a feliratozott nevük is? Vagy a juhászok fesztiváljának látogatói, a focimeccsekre járók előrébb valók, és több gondoskodást igényelnek, mint a búcsút látogatók? Vagy azok az édesanyák akik még az ebéd utolsó fogásait igazgatják az otthonukban, miközben kint valaki éppen a kocsi kerekeit csikorgatja, akkor, amikor a gyereket bringával elszalasztják még a cukiba rétesért, - ezek nem érdemelnek meg egy tizednyi focistára jutó polgári védelmet? Mert csak a hétvégi focimérkőzésekre, a kisgrofókra jár a csoportos szolgálat? Valószínű, ha ezt a képet tárja elénk a helyi Polgárőrség.
Most is 13 mellényes polgárőr áll a sikert szimbolizáló kijelző előtt, (azt véletlenül sem kitakarva,) miközben azt írják hozzá, hogy munka. Minek egy focicsapatra való életerős ember a heti labdarúgók mellé, ha más csapatjátékok esetén ez nem adatik meg? Azzal nem is példázva, hogy ez esetben a lakosság civil része is megérne legalább feleennyit. De hogy sokszor még a diákok buszos utazásaihoz sem jut egy ilyen ember, az is biztos. Valóban nem értem, hogy ezt a hétvégi koncentrációt miért nem lehet kiegyensúlyozottabbá tenni és netán egyenletesebben szolgálatba állítani, hogy hét közben és hétvégén is jusson a közterekre legalább egy pár, hogy lássák az adófizetők, miszerint ők is fontosak, nem csak a pályára lépés. Hogy látszódjon a mi eredményjelzőnk is, és felkerülhessenek a mi dicsőségfalunkra a most nekünk pózolók.

 https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/t31.0-8/13301232_1027171380708190_1209851649354931762_o.jpg
LZ
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése