2014. június 21., szombat

Például: Játszótérre pályázott a szomszéd közalapítványa - Darányi Ignác segedelmével ( - itt azonban senki se)

Bugyi Nagyközségért Közalapítvány nyertes pályázatának köszönhetően egy-egy játszótér fejlesztés valósul meg Bugyi Nagyközség két külső településrészein. 

Mint az már bemutattuk, a szomszédos település játszótere több szempontból is felülmúlja a helyi lehetőségeket.

A játszótér bemutatásával egy új perspektívát kívántunk bemutatni, amit nem árt feleleveníteni. 
  
http://bugyi.hu/text/images/newswf21006311191072/tajekoztato_2014/jatszoter.jpg
"Bugyi községhez tartozó Felsővány és Ürbőpuszta településrészek fejlesztése mellett a projekt célja, hogy a település központi részétől távol élő gyermekek egészséges környezetben, biztonságos eszközökkel játszhassanak. A kis mászókás csúszda mellett a játszótéren elhelyezésre kerül egy-egy kétszemélyes hinta, figurás rugósjáték, homokozó. Helyet kap továbbá két pad és egy darab hulladékgyűjtő is.  Reméljük, hogy a beruházás a gyermekek egészségmegőrzése mellett az ott élők komfortérzetét is javítja a majd." - olvasható a város honlapján.

A fejlesztések a Darányi Ignác Terv alapján és pénzeszközeivel valósult meg. 

Bugyi Nagyközségért Közalapítvány a 3.057.141 Ft-ot az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 2007-2013. EMVA IV. tengelyes (LEADER) 2013-ban meghirdetett pályázatán nyerte.

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t1.0-9/10300683_1615687541990721_1559237118072744371_n.jpgKorszerű és pormentes, biztonságos játszótér utáni igény Ócsán és Alsópakony településrészen is van a lakosság részéről. Ezt több megnyilatkozásból, szülői véleményekből tudjuk, továbbá leszűrhető abból is, hogy a most legutóbb (Gyereknapra) felállított pár új játék is mikorra érdeklődést és ovációt váltott ki a gyerekek és a szülők körében.

Az ebből megmaradó mászóka, és a hinta azonban elkülönülten van, míg egy harmadik helyszín az óvoda pedig egy zárt térben, az intézmény udvarán található.

Azonban egy olyan komplex játszótér, mely egyben és önmagában több korosztály számára is képes egységes képet alkotva megfelelni, sajnos nincs a városban. 

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/t1.0-9/995534_622726701103333_1240538071_n.jpgAlsópakony új települési részén létesült egy kis játszótérszerű kialakítás, ahol fából készült játékok kerültek kihelyezésre, az ottani 80 családi házas környezetben élő gyerekek számára.  Az a kapacitás le is van kötve ezzel, és élményben sem jelent akkor motivációt, hogy városunk központi részéről, (az autópálya innenső feléről) oda menjenek a városlaki kisgyermekesek. Ehelyett inkább választják a közel azonos távolságra fekvő közeli Bugyi települést, ahol mindez korszerű, jobb és összetettebb formában elérhető a szülők és a fiatalok (gyerekek) számára.  

https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/t1.0-9/10171002_238048753053540_2756057427433225157_n.jpgSándor István az Ócsa Város Roma Kisebbségi Önkormányzata elnöke kezdeményezte egy játszótér létesítését a külső településrészen, de a testület nem támogatta. 

http://www.blikk.hu/data/cikk/2/8/20/22/cikk_2082022/1_o-ocsaKO_29948.jpgA legfőbb problémának az aszfaltos út, a rendes közvilágítás, és a folyóvizes hálózat- valamint a csatornarendszer hiányát, kiépítetlenségét tartják a helyben lévő, elmaradottságban "kint" lakók. 

Sándor István az ott élők egy részének aláírásaival nyújtotta be a testület elé a felajánlással egybekötött lakossági kérelmet egy ottani közösségi tér, terület létrehozására, aminek kialakítását az ottani "helyiek" elvégeznék, ha az önkormányzat a belső területi járdaépítéshez hasonló mód nekik is biztosítana anyagot és lehetőséget hozzá. Ezt  felzárkóztatás és az egyenlő bánásmód alapján is elvárnák.

http://m.cdn.blog.hu/oc/ocsa2011/image/k%C3%A9pek/o%CC%81csa-8.jpgMint ismert a Tanyafejlesztési Program Pályázatát az önkormányzat visszavonta, majd nem is indult. A tavalyi évre meghirdetett, és eredetileg tervezett 2 milliárd forintos támogatási forrást a vidékfejlesztési tárca 3,5 milliárd forintra emelte. A legtöbbet Budapest V. kerülete kapja, hiszen négy pályázatával több mint 226 milliót nyert.  Ócsa ebből egy fillért nem igényelt, bár lehetőse lett volna rá, ha indul. De nem indult.

Úgy látszik számunkra elég a juh, vagy birkafesztiválozás.  Az is a város közepén és nem a tanyás részen, nehogy azt fejlesszék, vagy népszerűsítsék. De, hát az itteni városvezetés már csak ilyen.

Így Alsópakony elmaradott területe, a volt gazdasági majorban élők körülményei semmit nem javultak. Ebben még az út túloldalán épült állami beruházásban kialakított lakótelep sem segített, bár korábban erre volt ígéret. Végül sem az egészséges ivóvíz, sem a csatorna, de még csak a buszforduló sem épült ki számukra. A közlekedés számukra továbbra is gondokkal terhelt, a városba, a munkába jutás nem egyszerű, és ha van járat, akkor is roppant hosszadalmas tud lenni. Budapestre, Dabasra roppant körülményes az oda-vissza út.  Ebben sem mutatkozott érdemre méltó javulás.  Továbbra is érezni a hiányosságokat és a magukra utaltságot. 

Egyedül Alsópakony régi részére vezető bekötő út egy darabjának közvilágítási problémáját oldották meg részben pár oszlop állításával. Semmi több, vagy jobb nem történt. 

Ócsa nem pályázott játszótérre sem a belterületiek, sem a külterületiek számára. Úgy vélem, sok egyéb hiányosság és hiba észlelhető még. Van és lesz mit pótolni, csak legyen megfelelő, cselekvő ember hozzá.
A most lassan véget érő önkormányzati ciklusban a Polgármesteri Hivatal érdemben nem sokat javított a régiek életkörülményein.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése