2014. június 8., vasárnap

Nehezen telik csak meg a telep - valóban telt ház lesz ( - szegregált bérlemények)

Hosszú várakozás és több milliós őrzési pénzek után, úgy tűnik lassan sikerül feltölteni Alsópakony új-telep bérházait. A ráfordítások talán soha nem fognak megtérülni és a hozzátartozó kisváros, Ócsa sem lett boldogabb ettől, de talán pár ember mégis csak jól járt ezzel a beruházással.

Ócsa Város Önkormányzatában és annak lapjában már  bejelentette Bukodi Károly, hogy sikerülni látszik a lakónegyed feltöltése és az eddigi drága őrzésért sem kell a védelmi pénzt tovább fizetni. 
Ennek ellenére a telepen továbbra is láthatók maradtak a védelmi emberek. Az ígért benépesedés azonban elmaradt. 

 http://figyelo.hu/upload_cikk/2013/05/10/1368176355/2734_Ocsa_uj_lakopark.jpg

A 80 ingatlanból álló elszigetelt telepen 25 ház áll még üresen.  Most ezekre talált bérlőt a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET). 

A tavasszal meghirdetett újabb pályázat 5 nyertesével írták alá a bérleti szerződést a társaság részéről, amely az idei évtől frissítette az üresen álló ingatlanok pályáztatását. Ezt követőn márciusban 5 házra találtak "nyertest".  Ők előreláthatólag a hónap közepetáján költöznek. 

http://m.cdn.blog.hu/snippets/blog/oc/ocsa/2013/01/4e/4edb131aca9e85a751120858a5d399a1.pngAz egy éve üresen álló ingatlanok állítólag továbbra is kifogástalan állapotúak és azonnal költözhetőek. Építőjük, a Veszprémber Zrt. 36 hónapos garanciát vállalt, melynek lejártáig még két év van hátra. Ha lenne is garanciális hiba, azt a kivitelezőnek kell kijavítani, a javítás költsége nem terheli sem a bérbeadót, sem a bérlőt. Tudtunkkal bizonyos javításokra Ócsa Város Önkormányzatának Városüzemeltetési cége kötött szerződést. Szintén ez a 100 %-ban önkormányzati tulajdonú Kft fizette a szintén ócsai illetőségű cég által biztosított őrzés-védelmet. A helyi cég kilétét azonban sokáig igyekeztek titokban tartani, bár blogunk akkor is ráhibázott arra a társaságra, aminek már eddig is több más pénzkeresési lehetőséget biztosított az önkormányzat. 

Ócsán ennek úgy tűnik bejáratott menetrendje van. A javarészt közpénzből támogatott helyi Polgárőrség mellett még egy Őrző-védő cég megélhetést is képes biztosítani a kisváros, bizonyos munkák és megbízások odaadásával, mondván az üres házak megóvása és az ott élők biztonságára az őrzéssel szükség mutatkozott.
Ha azonban a telep megtelik, erre állítólag végleg nem lesz szükség. 
Most ez látszik körvonalazódni. 

Az áprilisi kiírásra beérkezett pályázatokat nemrég bírálják el, ennek az eredménye június közepére várható. Az érdeklődés, illetve a benyújtott pályázatok száma alapján június végére nagy eséllyel nem marad üresen lakóház az ócsai lakóparkban - közölte a NET Zrt.

A lakókat segítő Magyar Máltai Szeretetszolgálattól (amely korábban a pályázatokat is kezelte) megtudtuk, a családok beilleszkedése alapvetően sikerült, de még nem zárult le. A Közép-Magyarország területéről beköltözők közül sokan megtartották munkahelyüket, az állás nélküliek viszont nehezen találnak új munkahelyet. Ezt tovább nehezíti, hogy a közlekedési lehetőségek szűkösek, továbbra is kevés busz közlekedik a lakópark és Ócsa között. A járatsűrűség nem megfelelő, a Budapestre jutás egy rémálom, mert az autópálya mellett létesült telepről csak kerülővel, döcögősen lehetséges. Nincs is közvetlen járat Alsópakony és Budapest között.  A korábban többször felvetett és javasolt autópályán való buszközlekedést, annak beindítását pedig az önkormányzat nem képes megvalósítani.

http://magyarnarancs.hu/data/cikk/8/80/88/cikk_88088/ocsa3.jpg

A Máltai Közösségi Ház jól működik, sok szülő és gyerek veszi igénybe. A szervezet munkatársai segítenek a munkahely-keresésben, gyakoriak a gyerekprogramok, kifejezetten jó a kapcsolat az ócsai Családsegítő Központtal. Egyéni és csoportos gyerekfoglalkozásokat tartanak, sok gyereket korrepetálnak, és a családsegítővel együttműködve a Közösségi Házban adnak helyet többek között az egyéni fejlesztéseknek, pszichológus, logopédus szakemberek foglalkoznak a gyerekekkel, és folyamatos a konzultáció a szakemberekkel - írták lapunknak a máltaiak.
Tűzifavásárlásban, betegszállításban is segítenek a családoknak, elindult a mintakert program, az adósságkezelési szolgáltatás, nyári táborokat szerveznek és ingyenes biciklikölcsönzést biztosítanak.

Sajnos a városvezetés által propagált kerékpárút nem épült meg a telep és a vasútállomás között, így a két-keréken való bejutás igencsak rizikós az autópálya feletti átkeléssel és a nyílt országúton való csalinkázással. A közvilágítás nélküli összekötő jelentős teherforgalmat bonyolít le, ami nem kimondottan kedvez a kerékpárosoknak. Nem véletlenül merült fel és került előtérbe az elkülönített, biztonságot nyújtó kerékpárút a városig.

A luxuslakások áráért - négyzetméterenként félmillió forintért, tehát összesen 2,5 milliárd forintért - felépített, 80 lakásos lakóparkban jelenleg csak devizahiteles családok, összesen mintegy kétszázan élnek. 
Számukra nagy szükség lenne a közlekedés javítására, és a hiányzó infrastruktúra pótlására.

A semmi közepén megvalósult lakóparkkal összehasonlításként érdemes megjegyezni, hogy egy 100 lakásos passzív ház Budapesten, - a mondhatni kedvező adottságú - Angyalföldön a  közelmúltban 2,2 milliárdból épült fel... 


*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése