2014. június 20., péntek

Tolvajt, vagy mást kergetők - üdvözlet Dublinból: "kuss a neve a parasztnak" ( - Facebook és a hatalom)

Több mint 180 ezer követője volt a Tolvajkergetők nevű csoportnak a Facebookon, az oldalt azonban múlt hét szerdán törölték.

Néhány nappal azután, hogy az egész magyar internetet bejárta az a videó, amelyen a csoport egyik vezéralakja, Polgár Tamás közvetlen közelről gázpisztollyal arcon lő egy állításuk szerint többször elítélt bűnözőt, aki állítólag jogtalanul lakott egy hódmezővásárhelyi nő ikerházának egyik felében.

Mivel több ismerősöm követőjük volt és lelkesen osztotta a posztjaikat és videóikat, így bennem már korábban kialakult egy vélemény erről az oldalról, és a hír kapcsán alkalmasnak találtam az időt arra, hogy megosszam a nézeteimet másokkal is. Véleményem szerint ez az oldal gyűlöletkeltő, önbíráskodó, személyiségi jogokat sértő.

Hibásnak tartom azt az elképzelést is, miszerint a bűnelkövetőkkel szemben minden eszköz megengedett, mert ha úgy harcolunk a bűnözés ellen, hogy eközben mi is bűncselekményt követünk el, megszűnik az erkölcsi alapunk az ítélkezésre, ami persze egyébként sem a mi feladatunk. A rend fenntartása alapvetően a rendőrség, az ítélethozatal pedig a bíróság dolga lenne.

A probléma ott kezdődik, hogy Magyarországon nagy bajok vannak az igazságszolgáltatással, ezért az áldozatok – sokszor joggal – úgy érzik, hogy a rendfenntartó erők nem képesek vagy nem akarják megoldani a problémájukat. Ez tényleg nagyon dühítő, de senkit nem jogosít fel arra, hogy olyan „igazságosztó” csoportokat hozzon létre, amelyek a jogszabályi keretek szélén táncolva és időnként átlépve azokat, érvényt szereznek az – általuk vélt – igazságnak.
„Az önbíráskodás egyértelműen deviáns viselkedés, de az önbíráskodók mentségére legyen mondva, hogy egy rendszerproblémára reagálnak. Az önbíráskodó csoportok megjelenése egy tünet, amely valamilyen társadalmi anomáliát jelez.” (Csepeli György szociológus, az ELTE oktatója)
Hallottam olyan állítást, hogy a Tolvajkergetők videóiban nincs önbíráskodás, ezért kerestem gyorsan egy konkrét példát. Ennél a videónál például nem önvédelemből, hanem támadásból került elő a gázpisztoly, majd megrugdosták az embert, végül a videós távozik, de előtte még látni, ahogy körbeveszik a csávót, és hallani a verekedés hangjait is.

Nem a rendőrséget hívták! Nem a másik fél támadott!

Ócsa Városi Polgárőrség Facebook oldala B. Tibor vezetésével osztotta és népszerűsítette a Tolvajkergetők akcióbejegyzéseit.  

A felmerülő kétes információk okán jeleztem B. Tibornak az ebbéli észrevételeket és, hogy ezek a megosztások téves képzetet ébresztenek a jogtisztelő állampolgárokban. Erre Tibor sértőn reagált és azt vélte, hogy az Ő "népszerű" és "nagy forgalmú" közösségi oldalát akarja a blog kihasználni. 
Tévedett. 

http://valasz.hu/data/cikk/10/802/cikk_100802/dislike_fill_433x304.jpgA jelzés jó szándékú és előrelátó célzattal került megfogalmazásra.  Nem szerette volna senki, hogy általa rossz színben tűnjön fel Ócsa és annak szorgos véd-őrsége. A közösségi megosztás, egyfajta népszerűsítés, egyetértés, vagy megértés alapján történt amolyan példamutatásként a helyi embereknek a polgárőrség nevében és megszemélyesítéseként üzemeltetett nyilvános oldalon. 
Ez többek szerint is téves elképzelés volt.  

A Tolvajkergetők fő profiljába korábban a piti biciklitolvajok és az biciklikereskedő orgazdák lebuktatása tartozott: nyomkövetővel felszerelt csalibringákat helyeztek ki olyan frekventált helyekre, ahonnan sok bicikli tűnt el korábban, aztán várták, hogy lecsapjon a tolvaj, majd követték egészen az orgazdáig, ahol megszabadult a bringától.

A hódmezővásárhelyi esetben azonban nem ez történt, a rendőrség súlyos testi sértés miatt indított eljárást. - számolt be a mögöttes történésekről az Index hírportál. 

A Facebookról alighanem a megszaporodott panaszok miatt törölték a csoportot, az indoklás szerint gyűlölködő és uszító volt a stílus.  
Egyik olvasónk azt írta, ő is jelezte a Facebook üzemeltetőinek kifogásait, és kapott visszajelzést is, miszerint törölték a Tolvajkergetők oldalát. 

Tibor akkoriban ezt osztotta az Ócsa Városi Polgárőrség címkéje alatt üzemelő Facebook oldalon.

A blog ezért a visszásságért emelt szót, védve a helyi mundér becsületét.

Tibor persze nem értette, vagy éppen félreértette.  Az állandó megfelelni akarás, az önkormányzati vonzódás, valamint a városvezetési gyakorlatnak történő megfelelés elvakult szembenállást válthatott ki. 

A véleményünk, mit sem ért, eredménytelennek bizonyult. A korábbi Facebook oldal pedig elérhetetlenné vált és eltűnt, avagy törölték ezt követően, - akár a Tolvajkergetők oldalát. Ami azért csak azt igazolja, hogy felvetésünk nem volt alaptalan. Szerintünk a polgárőrségnek nem a Tomcat tevékenységének a népszerűsítése és netes megosztása lenne a dolga.  Ócsa ennél többet érdemel.

Közben Tomcat az igazáért "harcol". Külföldről, videóban üzenni: Magyarországon az erősebb kutya alapít családot, ott már megszoktuk ezt több száz év alatt, egyébként is abból áll a kultúránk, hogy mindenki megpróbál lefenyíteni valakit és kuss a neve a parasztnak, de ez más országokban nem így működik.


Ettől függetlenül, amit a Tolvajkergetőkkel és a Facebook-kal kapcsolatban mond, abban van igazság bőven, a törlési gyakorlat valóban érdekes kérdés, mondjuk azért Tomcat helyében ennyire nem háborodnék fel a rasszizmus vádján, de ő tudja.


Ennyi a közös ebben a történetben, de érdemes nem megfeledkezni róla, hiszen ha az ember közéleti szerepvállalóként rossz példát választ, vagy hibás oldalra áll, akkor bizony tudni kell annak is levonni vagy pedig vállalni a következményeit.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése