2014. június 10., kedd

Melegrekord dölt meg - csütötökig marad a hőség ( - Ócsán egy ember elhunyt)

Még soha nem volt ilyen meleg Budapesten. Legalábbis június 10-én. 2003-as rekord dőlt meg a mai napon.

Több mint 2 fokkal megdőlt a napi budapesti melegrekord kedden - közölte Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-vel.

Elmondta: a fővárosban mostanáig 2003-ban volt a legmelegebb ezen a napon, akkor Pestszentlőrinc külterületén 34 Celsius-fokot mértek. Most viszont Újpesten 36,3 fokig melegedett a levegő.

Az országos napi rekord nem dőlt meg. Kedden Körösszakálon volt a legmelegebb, 36,5 fok, ami 0,2 fokkal elmarad az 1916. június 10-én Kaposváron mért eddigi legmagasabb hőmérséklettől. 

http://vecseshirek.hu/wp-content/uploads/2013/07/hosegriasztas.jpg
Kiterjesztette a hőség miatti figyelmeztetést három dunántúli megyére is a meteorológiai szolgálat kedd reggel. Ezeken a területeken a napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok felett alakulhat.

Ezen a nyáron most először adott ki hőség miatti figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat: kedd reggel az ország több mint felén volt érvényben elsőfokú figyelmezetés.

A meteorológiai szolgálat arra is felhívta a figyelmet, hogy kedden nagyon erős UV-B sugárzás várható. A napon akár 15-20 perc alatt is le lehet égni. Emiatt mindenkitől azt kérik, hogy fokozottan védekezzen a leégés ellen, és aki teheti, délelőtt 11 és délután 3 óra között kerülje a napozást.

Az előrejelzés szerint kedden is többnyire derült, napos időre lehet számítani, de estefelé északkeleten nem zárható ki egy-egy zápor, zivatar. Általában gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, csupán keleten, északkeleten élénkül meg a szél, illetve az esetleges zivatar környékén kis területen akár viharos széllökés is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31-35 fok között várható, késő estére 22-28 fok lesz.

Szerdán derült vagy gyengén felhős idő várható. Csapadék nem valószínű. Az északi szél időnként megélénkül, néhol meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul.

http://m.cdn.blog.hu/cl/clearwaterkft/image/hoseg.jpgVáltozást a csütörtök hoz: északnyugat felől többször erősen megnövekszik a felhőzet, és délutántól egyre több helyen alakul ki zápor, zivatar. Az északi, északnyugati szél megélénkül, néhol meg is erősödik. Zivatar környékén viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 32 fok között alakul.

Ócsán a kedd délután egy ember biciklizés közben kapott hőgutát. A Székesin haladva lett rosszul, majd vesztette az eszméletét és hunyt el az a személy, akinél csak a halál beálltát tudták megállapítani.  A késő délutáni órákban a volt piactér melletti útszakaszon a készülődő búcsúsok mentén többen álltak meg bámészkodni. A polgárőrség egy fővel képviselte magát. A helyszínt egyébként a rendőrség biztosította.

Az elkövetkező napok melege kellő óvatosságra és felkészültségre kötelezi az embereket.  Nem véletlenül van érvényben a figyelmeztetés.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése