2014. június 28., szombat

Tisztújítás után frakció nélkül maradtak a szélsőjobboldali pártok az EU-ban - radikalizmus, vagy szélsőség

Idehaza újraválasztották és maradt Vona Gábor a Jobbik elnöke, bár az országos elnökségének a felét kicserélték a legutóbbi tisztújításon, Vona Gábor favoritjai – egy kivételével – be sem kerültek a testületbe. Alelnök lett viszont több radikális is.Nem pusztán ennek okán, de nem sikerült szélsőjobboldali frakciót alakítania az Európai Parlamentben Marine Le Pennek és Geert Wildersnek. 

http://kep.cdn.index.hu/1/0/633/6336/63369/6336966_26627cf451161eb09e9e43b9a1cc2c6a_t.jpgAhogy arról korábban már volt szó, Európában nem újdonság, hogy egy szélsőjobboldali párt elkezdi magát − akár csak külsőségekben, akár tartalomban, mondanivalóban is − középre pozicionálni. Ráadásul ennek a példák többségében pozitív eredménye van. 

Az egyik ilyen példa az ukrán Szvoboda párt, ami a kezdeti neonáci elemeket használó, klasszikus kelet-európai nacionalista, II. világháborús nosztalgiával dolgozó, kis támogatottságú rétegpártként indulva az utóbbi években azzal lett sikeres, hogy sikerült a legfiatalabb szavazókat megszólítania, és egy mérsékeltebb irányba mozdultak el. Igaz, ők az üzeneteiken is finomítottak. De jó példa erre a Le Pen-féle Nemzeti Front, amely az előző elnök lányának színre lépésével egy antiszemita, a posztfasiszta pártokkal kapcsolatokat ápoló, szélsőjobboldali pártból egy komoly tömegpárttá nőtte ki magát. 

http://vac.jobbik.hu/sites/default/files/10340151_10152458372016405_5698124017014790557_n_0.png
A mostani tisztújításon szóba került, hogy a Jobbiknak országos tévécsatornát vagy rádiót kellene szereznie, mert csak így van esélye a kormányváltásra. Az ötlet Apáti alelnökjelölti szándéknyilatkozatában is olvasható, a politikus abban azt írta, hogy ha pénzbe is kerül, de sajtót kell szerezniük, országosan, vagy akár helyi, önkormányzati szinten is.
 
A francia Nemzeti Front (FN) és a holland Szabadság Párt (PVV) vezetője határidőre nem tudta teljesíteni az EP-frakció megalakításához szükséges kritériumokat, vagyis nem tudott maga mellé állítani legalább hét tagországból képviselőket.

http://nol.hu/data/cikk/1/44/42/21/cikk_1444221/815111.jpg Le Penék vetették el a szövetséget például a lengyel KNP-vel és a magyar Jobbikkal, a két szervezet már túlságosan szélsőséges volt a számukra. A tervezett szövetséghez csatlakozott volna a két párton kívül az osztrák Szabadság Párt, az olasz Északi Liga és a belga Vlaams Belang, ők vélhetően függetlenként fogják majd képviselni az euroszkeptikus eszméket.

Az EU-ellenes pártok egy másik csoportjának ugyanakkor sikerült frakcióba tömörülni: Nigel Farage vezetésével a brit UKIP össze tudta szedni a szükséges 48 képviselőt, így a mostani ciklusban is megalakulhatott a Szabadság és Demokrácia Európája (EFD) csoport. Igaz, Farage csak úgy tudta teljesíteni a hét tagországra vonatkozó előírást, hogy négyből csak egy-egy képviselő csatlakozott – emelte ki a BruxInfo. Köztük van egy francia is, akit éppen a Nemzeti Fronttól csábított át.

A frakcióalakítás határideje tegnap járt le az Európai Parlamentben. Ezúttal is az Európai Néppárt (EPP) a legnagyobb csoportosulás, a konzervatív szövetségnek 221 képviselője van a 751 fős testületben. Jelenleg 190 fős a Szocialisták és Demokraták (S+D) frakciója, amely ideiglenes jelleggel ismét vezetőjéül választotta Martin Schulzot. A tagországok közötti egyre szélesebb alku nyomán a német politikus a következő két és fél éves periódusban is az EP elnöke lehet.

A harmadik legnagyobb csoport, a liberálisok (ALDE) jelenleg 67 képviselővel rendelkeznek, míg a konzervatív euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) 65-tel. A Zöldekhez ötvenen csatlakoztak. 
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése