2015. augusztus 8., szombat

Rekkenő a hőség - körkép, és jótanács a legforróbb időkre ( - teendők és tudnivalók)

Tegnaptól a legmagasabb, harmadfokú hőségriadó van érvényben.
A szakhatóságok ismét felhívták az önkormányzatok figyelmét a szükséges intézkedések megtételére.

Az egyik legfontosabb a folyadékpótlás és az árnyék. Ezért aki teheti, ne menjen a napra és ne tegye ki magát a közvetlen sugárzásnak. 

http://40.media.tumblr.com/4de492b0e89dbe4b8b3a43067d263be4/tumblr_noh6z1Y6xf1rlxc3wo1_500.jpg
Riasztási fokozatok - öltözzünk az aktuális hőmérsékletnek megfelelően
Idén ez a negyedik alkalom, hogy az ÁNTSZ mindenkit óvatosságra int. Adataik alapján ugyanis a hőség olyan megterhelő a szervezet számára, hogy akár 20-25 százalékkal is megemelkedhet a halálesetek száma. 
  
 
Mivel az emberi szervezet közel 60%-a víz, így mindig fontos a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása, ám kánikulában ez hatványozottan igaz.

Az emberi test jelentős mennyiségű vizet tartalmaz és használ fel a működése során.  Ez az életfunkciók ellátásához nélkülözhetetlen. Nem véletlen, hogy jelentős mennyiségű víz képezi test szövetek nagy részét. Így a legfontosabb a folyamatos folyadékpótlás, főként ebben az időszakban.  

A tegnapi napon összesen mintegy 17 ezer fél literes palackozott és 14 ezer zacskós hűtött víz fogyott a főváros utcáin. A vízosztás 11 órakor kezdődött, és Budapest egyik legforgalmasabb pontján, a Deák téren este 9 óráig tartott.

A kánikulában közlekedni kényszerülők a mai napon is igénybe vehetik ezt a szolgáltatást. A Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság összesen 12 helyszínen - Moszkva tér, Hűvösvölgyi út, Flórián tér, Kálvin tér, Blaha Lujza tér, Könyves Kálmán út-Kőbányai út kereszteződés, Kerepesi út – Keresztúri út kereszteződés, Móricz Zsigmond körtér, Váci út – Róbert Károly körút kereszteződés, Kerepesi út – Hungária krt. kereszteződés, Örs vezér tere, Nyugati tér – oszt vizet. Ezen kívül a VI. kerületben a Hunyadi téren, a XI. kerületben pedig két helyszínen, a Budaörsi út – Sasadi út kereszteződésében, valamint a Fehérvári úti rendelőintézet előtt oszt vizet a kerületi önkormányzat. 
 

http://enmg.hu/images/2015/08/heatwave_tw.png
Közép-Európában tombol a nyár - hőtérkép

Németországban a napokban 40 Celsius-fokra is felkúszhat a hőmérő higanyszála, Csehországban és Portugáliában gondokat okoz a tartós aszály, Litvániában korlátozták a vonatok sebességét, Spanyolországban évtizedek óta az idei július számít a legmelegebb hónapnak.

Litvániában a tartós hőhullám miatt az állami vasúttársaság átmenetileg korlátozta a vonatok sebességét. A személyszállító vonatok az eddigi 120 helyett legfeljebb 80 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedhetnek, a tehervonatok maximális sebességét pedig 80 helyett 70 kilométeres óránkénti sebességben határozták meg.

Ócsán viszont egyáltalán nem jár a vonat. A hőségben elhúzódnak a felújítási munkák. Az átszállás és a buszos közlekedés kezd egyre elviselhetlenebb terheket róni a bejárókra.

http://www.szuperinfo.hu/2015/08/01water.jpg
Vízosztás Budapesten a pályaudvaron - Ócsán sem a körülmények ellenére sem a MÁV, sem az önkormányzat nem osztogat
 
A péntektől érvényes hőségriasztás ideje alatt a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon ingyen ásványvizet biztosít utasai számára a MÁV-START.

Budapesten a Keleti, Nyugati és Déli pályaudvaron, vidéken a miskolci, a debreceni, a nyíregyházi, a szegedi, a békéscsabai, a szolnoki, a püspökladányi, a kecskeméti, a győri, a pécsi, a zalaegerszegi, a veszprémi, a nagykanizsai és a celldömölki állomáson kaphatnak díjmentesen vizet a vonatokra várakozó utasok.
Az ásványvizet a vasúttársaság augusztus 10-ig, illetve amíg az időjárás azt szükségessé teszi, 10 és 17 óra között osztja. 
A MÁV-START emellett azt javasolja, hogy mindenki elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy folyadékkal kezdje meg vasúti utazását. 
A vasúttársaság elsődleges célja, hogy utasai számára minél komfortosabb utazást biztosítson, ezért a járművek karbantartása során a megbízható üzemkészség érdekében különös figyelmet fordít a vasúti kocsik légkondicionáló és légjavító berendezéseire.
http://img6.hvg.hu/image.aspx?id=21672442-a18d-4d74-bfef-5b772762e9a9&view=7fcefbf8-ac48-4ee6-aef5-32203afa118c
Vízparti hűsölők Budapesten a Margitsziget lehajtónál - Ócsán erre nincs lehetőség
Ócsán az önkormányzat a legforróbb időben sem oszt vizet. A vízszolgáltató pedig a hőségre való tekintett  még ideiglenes jelleggel sem adja vissza a korábban elvett locsolási kedvezményt.

Gyakorlatilag itt magára és a pénztárcájára van utalva minden ócsai. Az önkormányzattól nem sok minden várható. Ezek a nyári napok jó viszonyítást adnak más helyek történéseihez.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése