2015. augusztus 31., hétfő

Iskolakezdés és ami vele jár - ellátás, tankönyvek étkeztetés, öltözet ( - oktatáspolitika valamint tájékoztatás)

Bár sok tájékoztatás nem jelent meg a helyi általános iskola honlapján a tanévkezdést illetően, azonban az már biztos, hogy szeptember 2.-án Ócsán is megkezdődik a tanév. 

http://commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/31231960.jpgMint ahogy már jeleztük, hétfőn, vagyis ma délután 5 órakor kezdődik a tanévnyitó ünnepség. Az öltözködést illetően azonban nem tettek közzé felhívást.  A szülők nagyrészt azonban ma is a szokásos fehér felső és sötét alsó nadrág, vagy szoknyaviseletben viszik gyermekeiket az ünnepségre.  Az öltözködésre történő felhívást éppen azokra vonatkozóan szokták és kéne közzétenni, akik ezt a hagyományt egyre inkább megbontják kirívó, oda nem illő öltözetükkel.  Ez azért kiemelt, mert az élet során felvett rossz szokások valahol innen fakadóan indulnak. 

Hagyományos évnyitó, hozzáillő, hagyományos öltözet:

 Megjelenés megfelelő ruházatban (fehér ing, fekete nadrág, hozzáillő cipő, zokni!).

Tiszteljük meg egymást és a helyet, ahova tanulni jelentkeztünk.
 
http://www.petofi-nkoros.sulinet.hu/H%C3%ADrek81.jpgFőleg nagy gondot kell erre fordítani akkor, amikor egyre több olyan öltözékkel találkozunk a színházi, templomi vagy más ünnepi alkalmakkor, amikor elvárt lenne a megfelelő viselet.  Ezért van fontos és kiemelt szerepe az általános oktatásnak és a tanári pedantériának.  A tanár valahol egy követelményrendszert egyfajta kultuszt állít fel, vagy képvisel. Ha nem követel, azzal nem csak a tanulók, hanem önmaga színvonalát behatárolja és az egész közösség státuszát, nimbuszát meghatározza. 

A tanévkezdés fontos alkalom a szülők, a nők számára, hiszen sok társunkkal, felnőttel hónapok múltán itt találkoznak elsőre, vagy újra. Ezért mindenki számára fontos a megjelenés és az ehhez igazodó öltözet.

Az már kevésbé érthető, hogy azért vannak, akiknek fontosabb a saját külsejük, mint az, hogy a gyerek ünneplője vagy egyenruhája rendben legyen az első iskolai napon.

Ezen túllépve, a  tankönyvosztásra az évnyitóünnepségen kerül sor. Ócsán kérik, erre  készüljenek fel, hogy el tudják azt vinni.  Pénzről, fizetni valóról nem tettek említést a Halászy netes oldalán.

Ahogy arról sem, hogy a városi egyesület által MLSZ támogatással épített műfüves utánpótlási célokat szolgáló pályát az ünnepi műsor keretében promozzák. Ennek keretében fogják ismertetni, hogy a tornaórákat immár a szabadban és az új pálya adta lehetőséggel bővült keretek közt lehet tartani. Hogy a bővitet óraszám keretében szükség volt erre a pályára.

A bajról, azonban nem lesz szó. Arról, hogy nem a pályával, hanem annak elhelyezésével és tanidőn túli, nem oktatási célú használatával kapcsolatosan merültek fel problémák. Úgy ahogy a tornaterem bérbeadása és éjszakába nyúló "használata" (értsd birtokháborítás) során. De erről tudna mit mesélni az ebben érintett személy, az iskola tornatanára, az Ócsa Se elnökségi tagja. (Biztos nem fogja felhozni és a megjelentek előtt hangoztatni.)


Országosan csaknem 1,2 millió általános iskolás és középiskolás gyermeknek kezdődik meg a 2015/16-os tanév. A Fidesz tájékoztatása szerint a baloldali kormányok “rémálomszerű” tanévkezdéseit, mérsékelve az iskolakezdés jelentős anyagi terheinek csökkentése érdekében mintegy 650 ezer tanuló ingyenesen kapja meg a tankönyveket. A pedagógusok bére újabb 3,4 százalékkal nő. hogy ne a kétségbeesés uralja ezekben a hetekben, napokban a családok életét.

http://old.minap.hu/plugins/coppermine_menu/albums/userpics/10994/normal_evnyito-avasigimi-110831ml3.JPG

A szóvivő felidézte, hogy két évvel ezelőtt tankönyvreformot vezettek be, megszüntették az égbe szökő tankönyvárakat és felmenő rendszerben elindították az ingyenes tankönyvellátást.

A kedvezményben nem részesülő szülőket is segítik, ugyanis csak a tankönyvcsomag átvétele után, szeptember 15-ig kell a tankönyvek árát kifizetni. 

Dunai Mónika jelezte: a tankönyvek ára a 2013-as szinthez képest mintegy 35 százalékkal csökkent, átlagosan 12 ezer forintot kell majd a tankönyvcsomagokért fizetniük a szülőknek.

A szóvivő szólt arról is, hogy rajtuk kívül azok a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő tanulók is ingyen étkezhetnek, akiket fogyatékos gyermekeknek nappali ellátást nyújtó intézményben helyeztek el. Az első nyolc évfolyamon és a középiskolai tanulmányok idején a térítési díjból 50 százalékos kedvezményt kapnak a három vagy többgyermekes családok, a tartósan beteg vagy fogyatékkal élő gyermekek, ha más jogcímen nem részesülnének a kedvezményes ellátásban.

Megjegyezte: a bölcsődékben és óvodákban csaknem 350 ezer kisgyermeknek indul a nevelési év. Szüleiknek újdonság, hogy a gyermekek nagy többsége, mintegy 90 százaléka ingyen étkezhet, ezzel jelentős segítséget nyújtanak a családoknak. Eddig ebben a kedvezményben 92 ezren részesültek, mostantól ez több mint háromszorosára, 321 ezerre nőhet.

Az ingyenes tankönyvellátáson és gyermekétkeztetési támogatáson túl azzal is segítik a szülőket, hogy már ezen a héten eljutott a jogosultaknak a szeptemberi elején esedékes családi pótlék, gyermekgondozási segély és gyermeknevelési támogatás.

 A tanév 181 napos, a tanév rendje szerint az őszi szünet 2015. október 26-tól október 30-ig, a téli 2015. december 21-től december 31-ig tart, a tavaszi szünet 2016. március 24-től március 29-ig. Lesz kompetenciamérés a mostani tanévben is, ezt 2016. május 25-én tartják.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése