2015. augusztus 18., kedd

Monszunszerű zivatar vonult át felettünk - folytatódik az apokaliptikus időjárás ( - napesti vízes pálya hazafelé)

Hirtelen túl sok volt a csapadék tegnap. Pillantsuk vissza a tegnap estébe. 
Valójában mit kapott a főváros és mi volt a Balatonon!

Sok helyen egy havi csapadék esett, Budapesten szó szerint özönvíz volt. 
Éjszaka a tűzoltók autókat és embereket mentettek az áradatszerű esőzés alatt, de úgy tűnik, kedden sem fognak sokat pihenni. 

http://40.media.tumblr.com/b4ecc9a36c9cb9c855204e39adc7b801/tumblr_nt65lz3Suh1s4ew3vo1_1280.jpg

A Blahán térdig ér a víz, az Örs tele van új látványelemekkel (fali vízesés, vízlépcső), a Nagyvárad téri aluljáróban vízlépcsős zuhatag várt az érkezőkre, metró azonban nem. Ellenben mindenhol a víz hömpölygött. Tök jó móka volt este így hazajönni. Picit magam is szarrá áztam. Persze az efféle elemek nélkül is kalandos az út ezzel a sok átszállással Ócsára. Tegnap azonban egy szinttel előrébb léphettem, mert a nehezített elemekkel tarkítottak ellenére célba értem. Hazajutottam jutottam.  Még szerencse, hogy a vonatpótló buszok a legnormálisabb elemei ennek a tortúrának. Azért az állomástól a házig sem volt semmi elérni a foltokban kivilágított és inkább járdázatlan helyi viszonyok közt. De ezt már korábban többször is abszolváltam. Ezen talán minden helyi túljutott már.  Még jó, hogy Ócsa csupán a legyengült viharzóna szélét kapta. Ezért az itteni árvízi túra most elmaradt.

Fotó: MTI, Szigetváry Zsolt
VI. kerület,  Dózsa György út-Podmaniczky utcai  alúljáró  - Fotó: MTI, Szigetváry Zsolt

Hatalmas eső zúdult hétfő este a fővárosra. Megbénult a tömegközlekedés, a látótávolság lecsökkent, sokfelé nem tudott elfolyni a víz. A villamosok jelentős része leállt, a 3-as metrót is pótolni kellett egy szakaszon. Több helyen elment az áram. 

http://194.33.69.87/image/gallery/7955/.1000x1000/40147.jpg
Küzdelem az árral - közlekedés,

A felhőszakadás megbénította estére a főváros tömegközlekedését. A villamosok nagy része leállt, több troli sem jár, pótolni kellett a 3-as metrót a Nagyvárad tértől Kőbánya felé. A BKK Facebook-oldalán közlik az ezzel kapcsolatos információkat.

http://valasz.hu/data/cikk/11/4553/cikk_114553/zivatar_BPlead_fill_850x370.jpg
Nem lehetett tudni, hogy éppen ki-, avagy befelé folyt a víz

Az intenzív esőzések után felgyülemlett jelentős mennyiségű csapadék miatt sok helyen akadtak el tömegközlekedési járművek és személygépkocsik az utakon, volt, akit a tűzoltóknak kellett kimenteniük az autójából - ezt kedden reggel közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az M1 műsorában. A Fővám téren például beszakadt az útburkolat, óriási lyukat hagyva maga után. Hajdu Márton azt mondta: kedd reggelig országszerte több mint 350 helyszínre riasztották a tűzoltókat. 

http://kep.cdn.index.hu/1/0/964/9642/96424/9642435_270541_3cf7813d4a3a71c99e01a48cbd851b1e_wm.jpg
Hűvösvölgy - végállomás

Az OKF szóvivője szerint főként a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, valamint leszakadt faágak, kidőlt fák okoztak problémát. Több mint száz helyen dolgoztak a fővárosi tűzoltók, szinte mindenhol vizet kellett eltávolítani vagy autókat kiszabadítani a fővárosra lecsapó hétfő esti vihar nyomán - tájékoztatott a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI). A katasztrófavédelem kéri, hogy ha egy bejelentés már nem aktuális, hívják fel ismét a segélyszámot és mondják le a segélykérést, mert ezzel megkönnyítik a munkát.

http://www.hir24.hu/Root/Shared/Pictures/2015/08/18/vihar-budapesten-2.jpg
XIII. kerület, Béke tér. - MTI

Egy óra alatt több eső esett hétfő este a főváros belső részén, mint az augusztusi havi átlag – tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) meteorológusa az MTI-t. A háromnegyed hét és háromnegyed nyolc között mért csapadék mennyisége meghaladta a nyolcvan millimétert, miközben felhőszakadásról akkor beszélünk, ha fél óra alatt legalább 30 milliméternyi eső hullik – közölte Kolláth Kornél meteorológus.

http://valasz.hu/data/cikk/11/4553/cikk_114553/zivatar_BP5.jpg
A Fővám téren az útalap szakadt be az esőz nyomán
A meteorológus szerint előre lehetett tudni, mégis a meglepetés erejével hatott az utóbbi évek, de lehet, hogy minden idők legnagyobb fővárosi zuhéja hétfő este. Az internetes időjárási oldalak sok csapadékot jósoltak hétfőre, de csak akkor lehetett látni, hogy ezúttal valami szokatlan készülődik, amikor az Országos Meteorológiai Szolgálat, majd a katasztrófavédelem is riasztást adott ki az özönvízszerű eső miatt.

https://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/1332726986650789549.jpg
Idén júliusban is ez volt
A 94 liter / m2 - Budapest még nyögi a valaha volt legnagyobb esőt.

Ekkora mennyiségű vizet a csatornarendszer nem tudott felvenni, a hegyi utak patakká, folyóvá, a mélyebben fekvő részek tóvá változtak pillanat alatt. A vízzel borított utcákban személyautók akadtak el, buszok torlódtak fel, a katasztrófavédelem a vízben veszteglő járművekből az ablakon keresztül mentette ki a sofőröket.

A tűzoltók az este 350-szer intézkedtek, a legtöbb bejelentés a fővárosból és környékéről érkezett, a legtöbbször vízelöntések, fakidőlések miatt. Olyan helyekre tört be a víz, mint az Uzsoki kórház, a Westend City Center vagy a Keleti pályaudvar - ahol az eső egy biztosítóberendezést is kicsinált, emiatt csak este fél 9 után kezdtek újra járni a vonatok. A földszinti jegypénztárak a Keletiben még kedd reggel is zárva tartottak. A migránsok számára kialakított helyet egyébként nem öntötte el a víz.

A heves esőzés elől az aluljáróba menekültek az emberek, ám ott is a víz fogadta őket.

http://jozsefvaros.hu/galeria/image/hir_kepek/2882_4.jpg
Tegnap este a főváros számos pontján lehetett spontán vízlépcsővel találkozni

Budapesten 31 elektromos alállomást öntött el a víz, ezekből eltávolították a csapadékvizet, és a tömegközlekedés elősegítésére az aluljárókból is szivattyúzták a vizet a tűzoltók. Boross Norbert, az Elmű szóvivője arról tájékoztatott, hogy a vihar és a heves esőzés következtében 26 helyen áztak be pincék, főként a pesti oldalon, emiatt mintegy 40 ezer háztartásnál kapcsolták le az áramot biztonsági okból.

http://img7.hvg.hu/image.aspx?id=93e1c9c8-1c25-4dfe-8092-944f69ec873c&view=7fcefbf8-ac48-4ee6-aef5-32203afa118c
Elázott mélygarázs Újlipótvárosban

A legtöbb bejelentést a fővárosból és az agglomerációból kapták, de a Balaton déli partján, több Somogy megyei településen is számos kár felszámolásában kell még segítenie a katasztrófavédelemnek.

 Balatonszentgyörgy és Balatonfenyves között a délutáni felhőszakadás.
 

Zárszó:  A félreértések elkerülése végett, meg kívánom jegyezni, hogy az időjárás, és az esőzések okozta bajokért nem Orbán Viktor és nem is Gyurcsány Ferenc a hibás. Egyikük sem okolható az ezzel járó következményekért.  

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése