2015. augusztus 10., hétfő

Még egyszer a helyi tűzoltóságról - támogatás helyett tétlenség ( - lét, vagy nem lét kérdése)

Tudom, hogy nem érünk fel Gyál, vagy Dabas központosított szerepéhez, azonban mégis csak kéne némi önbizalom, elszántság, akarat, kitartás és cselekvés, hogy magunk is vigyük már valamire.

(Tíz nappal ez előtt  már szó volt erről a helyi tűzoltóság kérdéséről. Az előzmény az augusztus 1-én íródottakban olvasható.) 

http://dabasregio.hu/wp-content/uploads/2014/08/DSC_0008-300x199.jpg
Tűzoltóság - önkéntes alapon
Valóban nem várható el minden az Önkormányzattól és annak vezetésétől, főleg ha az ott ténykedő urakat inkább motiválja más mint az amire esküdtek.  Mert ugye a minden más mellett a pénz az, ami nem szerepel az eskü szövegében.  

Mégis ez a mozgatórugója mindennek. Sajnos ennek hiányában a helyi tűzoltóság sem volt képes önkéntes alapon megalakulni.  A város fura ura meg nem szánt erre a feladatra egy petákot sem. Hiába való volt a toborzás ha  nem kapott tartalmat a cél. 

Persze nem tudni, hol akadtak el a dolgok, mert jó ócsai szokás szerint erről nem beszélnek. A helyi strucc-politika meg úgy véli, amit a kis szócső nem említ az a köznyelv szerint nem létezik. Így sokan nem értik, mi valójában a probléma a besült toborzással és a helyi tűzoltósággal. Elvileg nem lehetne probléma az, ami nincs. 

Mások szerint meg pont ez a probléma. Vagyis, hogy nincs Ócsán egy alakulat, aki önkéntes alapon, de szervezet keretek közt csapatot alkotva tűzoltó lenne és ezzel megalakulna az erre szakosodott helyi egység. 

Miért is ne lehetne ezt létrehozni ott, ahol a női focicsapat megalakításához sem kellett több idő. 

Pedig tűzoltónak lenni mégis csak más.

A legutóbbi tűzeset károsultjai kérnek segítséget
A tavaly augusztusi fellángolás óta kerek egy esztendő telte el. Azóta toboroznak. (Mások szerint csak tobzódnak.)
 Időközben több súlyos baleset és segítségkérés is volt Ócsa téréségét illetően. Vagyis bőven lett volna munkája a helyi alakulatnak. Arról nem is beszélve, hogy egy újabb - a legutóbbi - házégés is azt példázza, bizony elkélne itt egy tűzoltó egység.

Csakhogy ez valami ok folytán nem akar összejönni. Az élet produkálja az eseményeket, és cáfolhatatlanul megköveteli a gyors beavatkozást. Így van ez Ócsán is, ahol immáron több tűzeset példázza a szükségességet.
 Dabas, Gyál, vagy Budapest peremkerülete elég messze van a gyors beavatkozáshoz. Az idejutás bizony hosszadalmas egyes káreseteknél. Az elsődleges és azonnali segítségnyújtás megkezdése egy helyi szervezeti egységgel sokkal eredményesebb lehetne, mint a várakozás. Egy tűz, egy baleset esetén az első tíz perc, netán negyedóra a kritikus. Ebben a pár percben nagyon sok minden dől el. Mondhatni élet és halál kérdése ez az idő.

Itt az számít, hogy riasztás esetére egy gyors reagálású bevetési csoportot képes-e létrehozni a helyi közösség, amivel alkalmas lehet a segítségnyújtásra. Ezen áll, vagy bukik az ócsai tűzoltóság sorsa.

Sajnos a polgárőrség mentén kialakítandó elképzelés egy év távlatában mára kudarcba fulladt. Boros Tibor láthatóan nem lesz képes már egy külön egységet integrálni a szervezetbe. Amúgy nem is lenne egészséges a kettő az egyben. Ráadásul az öntések tűzoltóknak is jobb lenne a tőlük való függetlenség. Ez persze nem jelentené azt, hogy ne tudnának együttműködni, vagy baj esetén segítséget, biztosítást elfogadni, de a közös működés bizony sok esetben nehézségekkel járna és görcsöket okozna. Ezt pedig nem lehet úgy, vagy olyan mód végezni, ahogy most a helyi feladatellátás zajlik.

Ócsának bizony  egy, a városi polgárőrségtől független szerveződésre van szüksége.

Gyáli önkéntesek munkában - tűzoltás helyben, saját eszközzel

Az elmúlt egy év során még minden nyitott volt. Mára azonban számos lehetőség veszett oda. Nem csak a leégés tekintetében, hanem a támogatásokat illetően is. A város elszalasztotta azt az állami támogatást, amit számos más település érvényesíthetett, s megkapott. 

Így bizony nem csak a helybéli segítségnyújtás lehetőségétől esett el a város, hanem a mások segítő szándékától is.  Sőt, a helyi tűzoltóság létrejöttének hiányában más juttatásból sem részesülhet Ócsa városa.

"Ajándék lónak ne nézd a fogát" - a felsorakoztatott, majd átadott autók a fővárosban szolgáltak, mielőtt Gyálra érkeztek

Így hiába is látjuk, miszerint Gyál, vagy más ingyen jut eszközhöz, felszereléshez, járműhöz, Ócsa bizony mindennek hiányát szenvedi. Ezek nélkül pedig igencsak nehéz lesz.

Gyálon nem volt szükség névváltásra - nem ez teszi
Ócsán nincs kinek adni. Nincs mögöttes szerveződés, nem alakult meg, nem jött létre (még papíron sem) az önkéntes tűzoltóság, hiányzik a szervezet; - nincs kinek adni. A polgármester mint olvashattuk, nem segít.

"Én voltam az aki egy éve meglehetősen hangosan követeltem az azonnali megalakítását az önkéntes tűzoltóságnak. Akkor látszólag ez eredményes volt és többen is felkarolták az ötletemet. Köztük a polgármester és a polgárőrség vezetője is. Én ostoba pedig hittem nekik csak arról feledkeztem meg hogy ez talán egy kampányfogás a választások előtt és valójában nincs valós szándék a szavak mögött. A toborzás valóban elkezdődött és sokan komolyan is vették és tudomásom szerint meg van a megfelelő számú jelentkező is stb. stb. De valami valahol nagyon elakadt és félév elteltével amikor az újra választott polgármestert kérdeztem ő mosta kezeit és azt mondta hogy neki semmi köze az egészhez."

Steyr gépjárműfecskendő - ajándék Gyálnak
Köztudott, hogy ettől  senkinek sem lesz jobb. És azzal sem árulunk el nagy titkot, hogy a polgármester juttatásai sem fognak evégett csökkenni. Sőt, amint tapasztalható, a város által magának vett új autóért cserébe sem adta oda (ajánlotta fel) a régit az önkéntes szervezet részére, akár "apportként".

Mit is várhatunk még ezek után?    
      
Vagy mit várhat az ember ott, ahol a vezetés inkább önmaga érdekli, mintsem az a közösség, aminek élén áll? Attól, aki a saját vezetői pozíciójával, a jelen boldogulásával van elfoglalva mintsem a közösségi érdekek foglalkoztatnák? 

Miként is gondolhatja bárki, hogy az ócsai közélet magától megújul, megreformálódik és a közérdek szempontjait előtérbe helyezve ember arcú lesz akkor, amikor eddig ennek csak az ellenkezője jött át? 

Akkor, amikor egyeseknek helyileg behajthatatlannak minősítik és eltörlik az adósságát, másokat meg adóhátralékkal engednek fellépni, míg a legkiváltságosabbakat kintlévőségük, fennálló tartozásuk ellenére közpénzből támogatnak. 

Amíg ez a gyakorlat, addig itt nem várható el valós előrelépés, mert ez is csak a kiváltságosok jussa.

Persze lehet most ábrándozni és méltatlankodni akkor, amikor megjelenik valami, de a kérdés akkor úgy is felmerül, hogy mit tettél az elmúlt egy év során a dolgok jobbra fordítása érdekében?  

Mert otthon ülve, vagy a vasút menti talponállóban ácsingózva lehet ábrándozni, de cselekvésre ösztönözni azt, akinek ez lenne a foglalatossága, na az egy olyan, mint a lerögzült szamarat jobb belátásra bírva arrébb vonszolni.
Ócsa népének valahogy ez nem sikerül. 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése