2015. augusztus 30., vasárnap

Szélsőségek helyett egy másfajta megközelítés - Ócsán a családokat nem engedik fűre lépni ( - csak a focipálya)

Amióta kollektíve milliókat öltünk az önkormányzati futballpályába, azóta az egyesületi elnök-polgármester minden városi rendezvényt máshova terel. A pályára a focistákon kívül másokat nemigen enged.

Volt idő, amikor más településekhez hasonlatosan Ócsán is a pálya, és annak környéke adott otthont a különböző kulturális rendezvényeknek.  Ott került megtartásra a rendvédelmi nap is voltak bemutatók, kitelepülések fesztiválozás, ahogy az rendes helyeken szokás. 

http://www.dehir.hu/wp-content/uploads/stadiongyepfo.jpgMára azonban olyant szentély lett, mely használhatatlanná vált a városlakók többségének.  A pályára csak a focimeccsek alkalmával lehet bejutni. Az egyéni és a szabadidő sportok céljából nem engedik hasznosítania  területet.  A korábbi megbízási szerződések, amiket a polgármester e-célból kötött, csakis az iskolai létesítmény helyeire vonatkozott.  Az önkormányzati futballpálya azonban a hét nagy részében és a mindennapok óráiban ott áll kihasználatlanul és szabad. Szabadon, de lezárva és a a lakosság számára elérhetetlenül.  

http://m.cdn.blog.hu/oc/ocsa/image/rv1.JPG
Amikor még szabad volt a sportpálya
A polgármester-elnök azonban nem enged.  Csak a máséra nyomul. Így tesz akkor is, amikor az iskola egyik legvitatottabb helyét határozta meg a műfüves grundpályának. Tette azt mindannak tudatában, hogy az iskolai szabadidős tevékenységek (nem oktatási célú egyéb szórakozási célzattal) kiadása során olyan visszaélések merültek fel, melyek törvényszéki döntést és zabolát igényeltek.

Mindezek ellenére továbbra is az iskola létesítményét preferálja a kettős szerepbe bújt mester a lakossági célzatú és más szabadidős tevékenységek során a nagy szabad teret biztosító önkormányzati területű füves pályával szemben.  

Ócsán a nagypálya gyakorlatilag elérhetetlen azok számára, akiknek adóforintjai fekszenek benne. 
Itt legfeljebb az léphet a fűre, aki fizet egy kezdőrúgásért, vagy más egyesületek által kap belépést.  Az Ócsa Se nem a lakosság szabadidős tevékenységére, hanem a regisztrált sportegyesületi tagok számára ad és biztosít pályalehetőséget. Az önkormányzat és annak testülete pedig nem kompatibilis az ügyben, mert egy kesztyűben dudálva, egyazon párt zászlaját lobogtatva, egy szentírás alatt tobzódva mossák magukat.  

http://dabasregio.hu/wp-content/uploads/2011/08/Pic-905-682x1024.jpgA nagypályát gyakorlatilag kisajátították. Ott nem lehet a szabadidőt eltölteni. Ócsán valójában erre lehetőség nincs, mert az önkormányzat nem partnere a lakosságnak. A volt strand területét évek óta nem képesek rendbe rakni, hogy ott egy szabadidős füves területet a nép rendelkezésre bocsájtson legalább némi kompenzálásul. Azt inkább a levágott és ott erjesztett, komposztál fahulladékoknak, valamint a haveroknak engedték át, ingyen és bérmentve, mintsem, hogy azzal a területtel foglalkozzanak. Mostanság is a Juhfesztiválozó, támogatott baráti társaság egyik (társ)ága kapta meg a területet hasznosításra.  A lakosság ottani fűre lépése hétvégi kikapcsolódása, nem engedélyezett.

De legyünk őszinték, nem is biztosított. A Bukodi-Horváth duó vezette Ócsa immáron a második ciklusában sem képes komoly eredményeket felmutatni.  Ezen a téren is jól látszik, hogy a helyi emberek számára képtelen volt olyan helyet létrehozni, ahol a akár másutt lehetne piknikezni, pihenni, szabadidő-sportolni a munkaszüneti napokon. Erre a pálya nem biztosított.

Nem véletlenül a strand területének felszabadítása, rendbetétele, és befüvesítése adna lehetőséget arra, hogy ott akár tollasozni, füves teniszt játszani, netán pingpongozni, vagy éppen a pléden piknikezni, a pázsiton napozni lehessen. 

Nem egy elvetemült, ördögtől való dolog ez.  A városok másutt is biztosítanak az ott élőknek parkokat, zöld szigeteket ilyen célból a kikapcsolódásra. Miért pont Ócsa lenne az, ahol sehol semmi és ami van, az is elérhetetlen az itt élők túlnyomó többségének. Mert a közel kilencezer lakosból csupán ha kétszáz ember regisztrált juthat fel valamilyen mód a pályára. Bukodi Károly által közzétett sportfejlesztési nyilatkozatban (SFPHP02-3329/2013) alatt bevallottak szerint 125 tagot számolnak az egyesület berkeiben. Az itt nem szereplőknek alanyi esélyük nincs a városi pályára jutáshoz.  Számukra ez a létesítmény nem használható.  

Sem családi nap, városi nap, sem búcsú, sem más csoportos rendezvényére nem kerülhet sor már ott. 

A pálya ma csupán egyesületi célokat szolgál. A focin kívül más nem jut a füves területhez. Ott nem lehet családi labdajátékokat űzni szabadidőben.  Nem nyitott a pálya.  

Egy ócsai lakosok számára elérhetetlen, mert képtelenség kimenni és tollas labdázni, vagy tangózni ott, annak ellenére, hogy maga az itt elő nem focizó polgár is hozzájárult a befizetései és levonásai által ehhez a létesítményhez. 

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/t31.0-8/11053499_1868782220014584_3100521435815090443_o.jpg
Tollaslabdára, családi sportnapra, vagy más összejövetelre itt nincs lehetőség - a "sörfocira" azonban minden adott

De ez még hagyján, hiszen más sem biztosított ebben a városban. Az említett strandi terület szintén lehetne alkalmas ilyen célokra, de arra nem fordít gondot a város.  Így Ócsa népe nem tud igazán mit kezdeni a városi környezettel. a kiaknázatlan lehetőségekkel.

http://kep.cdn.index.hu/1/0/889/8894/88945/8894565_7018ed4a3ca476fe17278ce6773a79c4_wm.jpg
Szabadidő és elfoglaltság - pereskedés helyett inkább parkosítani kéne  Ócsán
Marad a szomszédolás és a mások bosszantása, az egymás lehülyézése, vagy feljelentgetése, mint egyfajta csapatsport. Persze ez is a hal bűzös fejétől indul mint annak, mondásos szaga. 

Ócsa vezetése nem képes kihasználni a kor és a város adta lehetőségeket. Képtelen a város felzárkóztatására, felújítására és megújítására. A közterületek és közállapotok magukért beszélnek. A elhagyott lehetőségek,  a kihagyott pályázatok rányomják a város hangulatára és arculatára a bélyeget. 

Az alsópakonyi lakóparkból sem jöttünk ki jól.  A beígért kerékpárút hazugsággá vált, és ugyanúgy nem valósult meg, ahogy a régi pakonyiak városi hálózatra csatlakoztatott közművesítése.  

Nálunknál rosszabb, vagy hátrányosabb helyzetű települések képesek előrehaladást mutató tervekre, alkalmazásokra, vagy kompromisszumokra.

http://kep.cdn.index.hu/1/0/975/9751/97515/9751559_7da4bda42c0747e600f29eb3eba58228_wm.jpg
Bátor kezdeményezés - eredményes felajánlás
"A horvát határ közlében fekvő Siklósnagyfalu, polgármestere felajánlotta a kormánynak, hogy a falu sportpályájára építsenek egy menekülteket befogadó állomást.  A néhány száz fős falu cserébe az utak, járdák és a közműhálózatok fejlesztését kéri. 

Kosztics József polgármester azt is vállalná, hogy a település a menekültek számára egészségügyi, szociális és mentális segítséget biztosítson.  A polgármester szerint ezzel a lépéssel javulhatna a faluban az életminőség, és új munkahelyek is lennének."

http://imagestore1.cotcot.hu/39_0_1417_cc2162ed37fd99095e38aed817e07c86_708ea9_701.jpg
Szeretnék ajánlani egy programot;  - nagy zöld területen "Fűre lépni szabad" táblával, padokkal és helybéliekkel telten

Ön szerint Ócsa polgármestere feláldozná a helyi önkormányzat futballpályának biztosított terület a város más pontjainak a városi környezet, az infrastruktúra fejlesztéséért cserébe?  

A város népe beáldozná a focipályát azért, hogy neki is legyen lehetősége zöldfelületre menni, kikapcsolódni pihenni, vagy szabadidősportot folytatni? 

Nem lenne jó egy füves hely, egy park, (nem egy Városliget, nem egy Margitsziget) ahol kollektív ehetne tölteni a szabadidőt, ahol lehetne kikapcsolódni pihenni, napozni, labdázni, vagy piknikezni? 

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése